U Hrvatskoj je bio Domovinski, a ne građanski rat

0
965

U sklopu akcije „Jedan dan – jedan problem“ svaki dan otvaramo jedan problem važan za braniteljsku populaciju te upućujemo pisma relevantnim osobama. Današnja tema odnosi se na problemNacrta Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014-2020 (I. dio), a pismo je upućeno ministru Predragu Matiću. Kako je ovo izuzetno kompleksan i opsežan problem, upit Ministru poslat ćemo u nekoliko navrata. Upućeno pismo prenosimo u cijelosti.

Poštovani gospodine Ministre,
budući da je Ministarstvo branitelja bilo aktivni partner pri izradi Nacrta Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014-2020, a u tom dokumentu u nekoliko navrata se spominju Domovinski rat i hrvatski branitelji, postavljamo Vam sljedeća pitanja:

1. Zašto ste dozvolili da se u Prijedlogu Partnerskoga sporazuma RH s EU Domovinski rat preimenuje u „domestic war“, što je sinonim za civilni, građanski rat (str. 97 u prilogu)?

2. Pitamo Vas je li Domovinski rat bio rušilački kako je navedeno u dokumentu ili je agresija na Republiku Hrvatsku bila rušilačka?

3. Jesu li minirana područja u Republici Hrvatskoj posljedica „Domovinskog rata iz ranih 90-ih“ ili su posljedica velikosrpske agresije i okupacije hrvatskog državnog teritorija?

4. Ovakvim Nacrtom izjednačavaju se žrtva i agresor, jer se u cijelom tekstu Domovinski rat spominje na „nejasan i relativizirajući način i u duhu podjele krivnje za rat“. Zašto niste reagirali na to?

5. Ovim Nacrtom ne poštuje se Deklaracija o Domovinskom ratu, zašto ni na to niste reagirali?

6. U Operativnom programu navode se različita trajanja „rata“. Tako se u dokumentu kao razdoblja trajanja „rata“ navode različiti podaci: 1991-1995 (str. 8), zatim „iz ranih devedesetih“ (str. 13 i 355), te 1991-1996 (str. 18). Zar Ministarstvo branitelja kao aktivan učesnik u izradi Operativnoga programa nema točne podatke o trajanju Domovinskog rata i zašto ste dozvolili ovako aljkav pristup radu?

7. Braniteljske udruge uputile su službene primjedbe na sve gore navedeno te su neke primjedbe djelomično uvažene (točke 4.1 -4.7. u prilogu). Pitamo vas jesu li udruge plaćene za izradu strateških dokumenta za EU ili netko u Ministarstvu branitelja prima plaću za to? Pitamo Vas, niste li Vi kao ministar prvi trebali reagirati na ove primjedbe i zaustaviti slanje takve slike o Domovinskom ratu u EU?

Izvor: braniteljski.hr http://braniteljski.hr/hrvatska/782-u-hrvatskoj-je-bio-domovinski-a-ne-gradanski-rat

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here