U Gvozdanskom obilježena 445. godišnjica herojske obrane hrvatskih ognjišta

0
501

Misno slavlje u spomen na 445. obljetnicu herojske obrane hrvatskih ognjišta i kaštela Gvozdansko, te slavne pogibelji branitelja ove utvrde 1578. godine, održano je u nedjelju 15. siječnja u župnoj crkvi sv. Filipa i Jakova u Gvozdanskom. Misu je predvodio pomoćni biskup đakovačko-osječki Ivan Ćurić u zajedništvu s domaćim biskupom Vladom Košićem te više svećenika.

Uz više stotina hodočasnika pristiglih iz cijele Hrvatske slavlju su nazočili i predstavnici državnih, županijskih, gradskih i općinskih vlasti, članovi Hrvatskog generalskog zbora te predstavnici brojnih udruga proisteklih iz Domovinskog rata kao i raznih povijesnih udruga.

Na početku sve okupljene je pozdravio biskup Košić istaknuvši kako se danas ovim slavljem spominjemo ljudi koji su položili živote za obranu naše domovine. „Neka ovo spomen slavlje i sveta misa bude srdačna zahvala i molitva Bogu za sve poginule i stradale u našim ratovima i obrani za Domovinu koju svi trebamo graditi da bude sretnija i bolja“.

Nakon mise slijedio je mimohod u čast hrvatskim junacima Gvozdanskog sve do spomen-križa, gdje je molitvu za duše svih branitelja i žrtava Gvozdanskog iz 1578., 1941. i 1991. godine predmolio biskup Košić. Vijence i svijeće kod križa položili su predstavnici vlasti, braniteljskih udruga te predstavnici kulturnih i povijesnih udruga.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here