U Glini obilježena 21. obljetnica oružanog otpora srpskom agresoru

0
1386

U Glini je 26. lipnja 2012. godine polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno križa te na grobu Tomislava Roma, poginulog policajca koji je kao 20-godišnjak izgubio život braneći domovinu u napadu na glinsku policijsku postaju, te Misom za poginule branitelje obilježena 21. obljetnica napada velikosrpskih pobunjenika na PP Glina, a koja se obilježava kao početak oružanog otpora srpskom agresoru u glinskom kraju. Svečanost je održana u organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova, Grada Gline i braniteljskih udruga, a pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora.

Udruga ratnih veterana 2. gbr Gromovi predvođena predsjednikom udruge umirovljenim brigadirom Milom Krištom i njeni članovi u najvećem broju iz Podružnice Sisačko- moslavačke županije sudjelovali su u obilježavanju ove značajne obljetnice.  Izaslanstva Sabora RH, MUP-RH, Sisačko-moslavačke županije, Policijske uprave SMŽ, Grada Gline, Udruga iz Domovinskog rata položila su vijence i zapalile svijeće na grob poginulog policajca Tomislava Roma, a nakon toga predstavnici URV 2. gbr Gromova i Udruge branitelja policije SMŽ položili su vijence i zapalili svijeće i na grobu poginulog Groma Gordana Osoničkog na groblju u Gornjem Viduševcu, te na grobu poginulog policajca Ivana Sremića na groblju u Dvorišću.

Uslijedilo je polaganje vijenaca i paljenje  svijeća te prigodna molitva za sve poginule branitelje  ispred križa na trgu bana Josipa Jelačić na mjestu srušene crkve u Domovinskom ratu.  Za sve poginule branitelje služena je sveta misa u glinskoj župnoj crkvi sv. Ivana Nepomuka. Misu je predvodio sisački katedralni župnik monsinjor Antun Sente,  izaslanik sisačkog biskupa uz koncelebraciju vojno-policijskog kapelana Milenka Majića i glinskog župnika i dekana Alfreda Kolića.

Svečanost je nastavljena prigodnim svečanim programom u Hrvatskom domu u Glini i malonogometnim turnirom branitelja na igralištu NK „Banovac“.

 

Toga 26. lipnja 1991. godine, nekoliko sati nakon proglašenja neovisnosti RH u Hrvatskom Saboru, oko 500 pobunjenih Srba napalo je policijsku postaju u Glini. Otpor agresoru tada su pružili pripadnici djelatnoga i pričuvnog sastava policije te Antiterorističke jedinice iz Lučkog. U oružanom napadu poginuo je pričuvni policajac Tomislav Rom iz Gornjeg Viduševca, a nekoliko ih je ranjeno. Kad je brojniji agresor zauzeo policijsku postaju, zarobljeno je 16 hrvatskih policajaca i odvedeno u kninski zatvor. Postaja je bila ponovno stavljena pod hrvatsku kontrolu. U navedenim ratnim zbivanjima sudjelovale su i postrojbe tadašnje 2. „A“ brigade ZNG-a.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here