U čast Darku i Mirku (Foto)

0
1238

Početkom Domovinskog rata mnogi radišni i ponosni Hrvati vojvođanskog dijela Srijema bili su primorani napustiti svoja stoljetna ognjišta. Mnogobrojni protjerani Hrvati srijemskog sela Slankamena naselili su se na području Virovitice. Mnogi su sudjelovali u obranu Hrvatske od velikosrpske agresije. Bojnik Darko Habenšus, pripadnik 2. gardijske brigade „Gromovi“ poginuo je u borbenim djelovanjima početkom listopada 1992. godine na brodsko-posavskom bojištu, a satnik Mirko Pejić, pripadnik 1. gardijske brigade „Tigrovi“ početkom prosinca 1991. na novljanskom bojištu. Njihovi nekadašnji sumještani ne zaboravljaju njihovu hrabrost i ljubav prema Hrvatskoj domovini. Njima u čast, i njima u spomen, treću godinu za redom Zavičajni klub Slankamenaca Virovitica Zajednice protjeranih Hrvata Srijema, Bačke i Banata organizira prigodnu komemoraciju i memorijalni malonogometni turnir u Gradini, općinskom središtu pokraj Virovitice.

U prijepodnevnim satima, u subotu 6. srpnja 2013. godine na spomen obilježju poginulim braniteljima – središnjem križu pokraj župne crkve sv. Ilije Proroka u Gradini, obitelji poginulih branitelja Darka Habenšusa i Mirka Peića, članovi Zavičajnog kluba Slankamenaca, mještani Gradine, predstavnici Udruge ratnih veterana 2. gbr „Gromovi“ i suborci, položili su vijence i zapalili svijeće te izmolili molitvu za poginule branitelje.

U župnoj crkvi Misu zadušnicu služio je gradinski župnik Ivan Pofuk. Župnik je istakao vrijednost njegovanja zahvalnosti za žrtvu života ovih hrabrih hrvatskih branitelja.

Oko podneva u športskoj dvorani osnovne škole u Gradini započeo je tradicionalni „Memorijalni malonogometni turnir Darko i Mirko“ na kojemu se natjecalo devet momčadi. Na otvaranju turnira prisutne je ispred Zavičajnog kluba Slankamenaca pozdravio predsjednik kluba i glavni organizator Željko Mesić kao i predsjednik Skupštine Zajednice protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata, Vlatko Fijala. Tajnica Zavičajnog kluba Slankamenaca Antonija Fijala oživjela je sjećanje na hrvatske branitelje Darka i Mirka čitajući njihove životopise. Početni udarac na turniru izveo  je djed pokojnog Darka Habenšusa, vremešni, ali vitalni 88-godišnji Miša Ivka, starina i legenda srijemskih Hrvata.

Na sedmosatnom dinamičnom turniru natjecale su se momčadi: OPG Suhanek, Zrinski – Zavičajni klub Nikinci, Udruga PTSP Virovitica, Zavičajni klub Slankamenaca, Pejić – gradnja, Slaven – Detkovac, Veterani Gradina, dok je Udruga ratnih veterana 2. gardijske brigade „Gromovi“ po treći puta imala dvije momčadi: Gromovi (Podružnica Sisačko-moslavačke županije) i Mladi Gromovi iz Virovitice.

U vrlo zahtjevom i „borbenom natjecanju“ nakon dvije godine dominacije momčadi Zrinskog, prijelazni pehar i prvo mjesto osvojila je momčad Gromova iz Siska, drugo mjesto zauzeo je „Zrinski“ dok su po treći puta borbeni Mladi Gromovi iz Virovitice osvojili treće mjesto.  Za najboljeg golmana turnira proglašen je Vedran Botić iz momčadi Mladih Gromova iz Virovitice, najbolji igrač bio je Filip Jurkić iz momčadi Gromova iz Siska a najbolji strijelac bio je Vedran Kovač iz Zrinskog – Zavičajni klub Nikinci. Natjecateljima je pehare, priznanja i medalje uručio predsjednik Kluba Slankamenaca Željko Mesić, čestitavši svima na ostvarenim rezultatima i zahvalivši im na sudjelovanju i Fairplay igri. Braniteljskim udrugama, suborcima Darka i Mirka i svojim Srijemcima zahvalio je na očuvanju uspomene na dvojicu hrabrih poginulih hrvatskih branitelja Mirka Pejića i Darka Habenšusa.

Ovaj hvalevrijedan događaj je završen je u dvorani DVD-a Gradina zajedničkom večerom i druženjem u prijateljskom ozračju domaćina, branitelja, obitelji poginulih i natjecatelja.

Fotogalerija:

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here