U Baćinu otvorena Spomen soba Domovinskog rata-Memorijalni prostor

0
1385

Svečanim presijecanjem vrpce u mjestu Baćin otvorena je Spomen soba Domovinskog rata-Memorijalni prostor u Hrvatskom domu u Baćinu koja se nalazi u neposrednoj blizini druge po broju žrtava masovne grobnice u Hrvatskoj, mjesta na kojemu su 1997.godine ekshumirana tijela 56 ubijenih civila.

„Današnjim okupljanjem i otvaranjem Spomen sobe Domovinskog rata-Memorijalnog prostora Baćin, nastojimo održati  sjećanje na dane tuge, ali i dane ponosa, kako bi naše mlade generacije bile upoznate s istinom o Domovinskom ratu, te istinskim značenjem domoljublja. Štitimo čast, ugled i dostojanstvo svih žrtava Domovinskog rata i s posebnim pijetetom sjećamo se onih koji su za slobodu Domovine darivali svoje živote, a na slavu i hvalu svima koji su hrabro izborili našu slobodu, na čast i ponos svima koji su branili i obranili lijepu našu. Neka nam do bude zalog za bolju budućnost naših naraštaja“, rekao je uvodno ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved te dodaje da iako je Domovinski rat završio, za obitelji nestalih osoba on još uvijek traje, i trajat će dok se ne pronađe i posljednja nestala osoba.

„Upravo stoga, organiziranim pristupom i kvalitetnom koordinacijom i međuresornom suradnjom svih službi, poduzimamo sve mjere kako bi pronašli naše sve nestale osobe. Jednako tako, kako bi inzistirali na odgovornosti onih koji su počinili ta teška kaznena djela ratnog zločina. Naša je obveza zajedničkim snagama i naporima odgovorno i pošteno raditi svoj posao, doprinositi unapređenju i boljitku naše domovine Hrvatske“, rekao je Medved.

Izaslanik hrvatske Predsjednice bio je umirovljeni general-pukovnik Marijan Mareković koji je istaknuo kako smo danas slobodni, ali vodimo neke druge egzistencijalne borbe za svoju djecu i sebe. „Moramo se boriti i za budućnost i opstojnost hrvatskog naroda u vlastitoj državi. Borimo se za budućnost u kojoj neće biti zaborava za hrvatske domoljube koji su našu slobodu platili svojim životima. Sjećanje na naše domoljube osjećamo svugdje gdje se nalazimo, ali ova Spomen soba Domovinskog rata-Memorijalni prostor, dobro je mjesto da nadolazeće generacije mogu vidjeti, mogu svjedočiti, osjetiti, informirati se i to nositi cijeli svoj životu u svom sjećanju, jer ma što god mi danas radili i kako radili, našoj djeci moramo usaditi prava mjerila vrijednosti Domovinskog rata i vrijednosti odgoja u obitelji, da bi bili sigurni u opstanak i prosperitet hrvatskog naroda“, rekao je Mareković.

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić je podsjetio kako je Baćin jedno od najvećih stratišta Hrvata u Domovinskom ratu. „Baćin je mjesto gdje zastaje dah, Baćin je mjesto tuge, mjesto gdje je 21.listopada 1991.godine masakrirano i ubijeno sve ono hrvatsko stanovništvo što je ostalo na svom kućnom pragu. Hrvati koji su mislili da se ništa neće dogoditi, da se nalaze na svome, i nikome nisu ništa krivo učinili. Ubijeni su samo zato jer su bili Hrvati. Baćin je mjesto strašnog pokolja, neviđenog pokolja na ovim prostorima Pounja i Banovine. Velika cijena i velike žrtve su date za hrvatsku slobodu“, rekao je Žinić.

Spomen sobu su zajedno uredili Sisačko-moslavačka županija, Ministarstvo hrvatskih branitelja, Ministarstvo kulture te Općina Hrvatska Dubica čiji je načelnik Tomislav Mateljak podsjetio kako je na ovim prostorima 137 žrtava položilo svoj život. „Zahvaljujem se na pomoći svima koji su pomogli. To je bila dužnost njihova, a naša je dužnost bila ovo pokrenuti. Meni sjećanja naviru,  bolna sjećanja. Ja sam 1991.godine ovdje zapovijedao obranom, 1997.godine kao načelnik sam bio prisutan ekshumacijama, ovo je moj križ, dovršetak da ovo možemo napraviti dostojno za sve naše za koje mi znamo i za kojima mi mnogi patimo“, rekao je Mateljak.

U Spomen sobi Domovinskog rata-Memorijalnom prostoru mogu se vidjeti imena 39 vojnih i 98 civilnih žrtava koji su položili svoje živote na području Hrvatske Dubice. Prigodnu molitvu je predvodio sisački biskup Vlado Košić koji je i blagoslovio Spomen sobu, a svečanost je započela polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen obilježja masovne grobnice u Baćinu.

tekst izvor: portal53.hr

foto: S.Puškar/S.Vidović

Mnogobrojno izaslanstvo URV 2. gbr Gromovi sudjelovalo je u svečanosti otvorenja Spomen sobe, izaslanstvu se priključio i ratni zapovjednik 2. gbr Gromovi umirovljeni brigadni general Zvonko Peternel. Prigodno obraćanje u ime hrvatskih branitelja Sisačko-moslavačke županije održao je dopredsjednik Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata Nenad Bužanić.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here