U Aleji hrvatskih branitelja sahranjen general Martin Špegelj

0
1762

Uz najviše vojne počasti, danas, 14. svibnja 2014., u Aleji hrvatskih branitelja na zagrebačkom groblju Mirogoj sahranjen je umirovljeni general Martin Špegelj, ratni ministar obrane i prvi zapovjednik Zbora narodne garde te prvi inspektor obrane RH.

Uz članove obitelji, posljednjem ispraćaju stožernog generala Martina Špegelja nazočili su predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko i predsjednik Vlade Zoran Milanović, predstavnici Sabora i Vlade, izaslanstvo Ministarstva obrane i Oružanih snaga RH predvođeno zamjenicom ministra Višnjom Tafrom i načelnikom Glavnog stožera OS RH generalom zbora Dragom Lovrićem, visoki vojni dužnosnici i brojni umirovljeni časnici te predstavnici MORH-a i pripadnici OS RH.

Prigodnim govorima od generala Špegelja oprostili su se načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Drago Lovrić i predsjednik Saveza antifašističkih boraca Ivan Fumić.

“Ispraćamo Vas na Vaš posljednji počinak, a u misli nam naviru sjećanja na prijateljske susrete, razmjenu mišljenja i iskustava, pomno slušanje savjeta i njihovu vjerodostojnost; obuzimaju nas sva ona sjećanja na vrijeme kada ste sudjelovali u stvaranju obrambenog sustava Republike Hrvatske i Zbora narodne garde, a kasnije i Hrvatske vojske”, rekao je general Lovrić u posljednjem obraćanju generalu Špegelju, dodavši: “Na samom početku agresije na Republiku Hrvatsku, odlučno ste se odazvali pozivu predsjednika Tuđmana i zovu Domovine kojoj ste na raspolaganje stavili sve svoje znanje i sposobnosti i samim time ste ostavili neizbrisiv trag u povijesti stvaranja hrvatske države.”
Podsjetio je na njegovu ulogu i doprinos u stvaranju obrambenog sustava i Oružanih snaga RH s najviših dužnosti koje je obnašao, čime je, dodao je, ušao u hrvatsku vojnu povijest, zaključivši: “Otišao je veliki čovjek, ali je ostalo njegovo djelo”.

“Nije se lako oprostiti od čovjeka koji je toliko napravio u svom životu, i to u dva rata”, istaknuo je na početku govora Ivan Fumić, podsjetivši na Špegeljovu ulogu u antifašističkoj borbi i ranu vojnu karijeru. “Bio sam s Martinom u istoj borbi i dijelili smo iste ideale”, poručio je, istaknuvši i golemi doprinos generala Špegelja u borbi za samostalnost Hrvatske. “Zadužio je našu domovinu, kako svojim radom tako i svojim životom”, zaključio je Fumić.

Vjerski obred predvodio je pater Zdravko Barić, izrazivši sućut obitelji uime Vojnog ordinarijata u RH i vojnog ordinarija mons. Juraja Jezerinca. Potom se pogrebna povorka u uputila do posljednjeg počivališta generala Špegelja u Aleji hrvatskih branitelja, gdje je ispraćen uz počasnu paljbu postrojbe HKoV-a i prelet dvaju MiG-ova HRZ i PZO-a.

Zastavu RH supruzi generala Špegelja uručio je zapovjednik Zapovjednog operativnog središta, brigadni general Ivan Jurić.

Cijeli je obred pratio i Orkestar OS RH, a muški zbor od generala se oprostio pjesmom “Podravino moja mila”.

morh.hr

Na pokopu su predstavnici Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade „Gromovi“ predvođeni umirovljenim generalom Zvonkom Peternelom i brigadirom Stjepanom Domjanićem odali počast pokojnom generalu  Martinu Špegelju.

 

 

Foto: MORH/ J. Kopi: (galerija s MORH-ove stranice)

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here