To jasno daje do znanja od kuda vjetar puše. Priopćenje s tiskovne konferencije Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi, Udruge Specijalne policije iz Domovinskog rata RH i Saveza udruga branitelja radnika RH konferencije

0
797

 

Priopćenje s tiskovne konferencije Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi, Udruge Specijalne policije iz Domovinskog rata RH i Saveza udruga branitelja radnika RH održane dana 02. veljače 2021. godine.

Zabrinjavajuća  je  najava donošenja zakona o civilnim žrtvama iz Domovinskog rata. Obeštećenje i zaštita civilnih žrtava svakako je hvale vrijedan, human pa i nužan čin Republike Hrvatske, no iako je zakon u točki 5. predvidio ograničenje da svi koji su sudjelovali u velikosrpskoj fašističkoj agresiji na Republiku Hrvatsku i njihovi pomagači neće moći biti korisnici tog zakona i navodi sustave i zakonske odredba koji bi tako nešto trebali regulirati odnosno spriječiti. Pitamo odgovorne. Postoji li sustav, službe ili institucije koje posjeduju popise ili pravovaljane informacije o pripadnicima agresorske vojske, paravojnih formacija, mobiliziranima ili pomagačima u agresiji na Republiku Hrvatsku? Što je s pripadnicima SDS-a, stranke koja je zabranjena u RH koja je otvoreno poticala i pomagala agresiju na Republiku Hrvatsku, a iščitavajući Zakon u istome se ni jednom riječju ni slova ne spominje.  Na zahtjev Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi i Udruge Specijalne policije iz Domovinskog rata RH dana 29. prosinca 2020. godine održan je sastanak s ministrom hrvatskih branitelja Tomom Medvedom na tu temu. Bez obzira na izlaganje Ministra nismo stekli dojam da ne postoji mogućnost zlouporabe i ulazak među korisnike navedenoga zakona sudionike agresije na RH i njihovih pomagača. Na istome radnom sastanku smo upitali predlagače dali će se onemogućit konzumacija prava iz istog Zakona članovi SDS koji su dokazano vršili organiziranu pobunu i barikade. Na isto pitanje nismo dobili odgovor.  Prema trenutnom Zakonu o civilnim stradalnicima rata oko 1850 osoba je korisnika prava iz tog Zakona. Neslužbeno u javnosti se nagađa da će novim Zakonom biti obuhvaćeno i do 9000 novih korisnika.   Poučeni nizom neugodnih iskustava od kojih ovdje neke i opisujemo  s razlogom smo skeptični.

Naša skepsa, oprez, bojazan ili kako hoćete temelji se isključivo na činjenici da kroz sve ove godine sve te institucije, službe koje trebaju osigurati točku 5 ovog zakona nisu uspjele identificirati, locirati, uhititi i procesuirati ratne zločince velikosrpskog fašizma unatoč silnim apelima i prosvjedima, silovane vukovarske žene susreću svoje silovatelje, nikakav registar agresora (prema našem saznanju) ne postoji. I što ako se pripadnici srpskih postrojbi mahom počnu predstavljati civilima kao što su velikim dijelom nakon zarobljavanja bili kuhari ili prisilno mobilizirani ?

Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi, Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata RH i Savez udruga branitelja radnika Republike Hrvatske  NISU protiv donošenje Zakona o civilnim žrtvama Domovinskog rata, štoviše smatramo da ga je trebalo donijeti puno prije ali nikako bez garancije da isti NE MOGU konzumirati sudionici agresije na RH kao ni njihovi pomagači. Takvu garanciju na žalost nemamo niti danas. Vidjevši izjavu saborske zastupnice SDSS-a Šimprage koja hvali Zakon i napominje „kad se napravi jedan iskorak ka pomirenju i normalizaciji odnosa uvijek se nađu oni bukači koji su protiv i to povezuju s koalicijom“. To jasno daje do znanja od kuda vjetar puše. Upozoravamo podnositelja prijedloga Zakona kao i sve koji će ga prihvatiti u ovome obliku da snose moralnu odgovornost ali i odgovornost prema građanima Republike Hrvatske koji će na kraju snositi trošak isplate sredstava svima koji ostvare pravo iz toga Zakona.

Povezanost sa Zakonom o civilnim žrtvama Domovinskog rata te financijskim troškovima koji će nastati svakako ima pitanje traženja ratne odštete od strane agresora na Republiku Hrvatsku. Ovim putem upoznajemo javnost da je Zbor udruga veterana hrvatskih postrojbi zajedno s udrugom Specijalne policije iz Domovinskog rata RH uputio zahtjev za održavanje sastanka na temu pokretanja postupka potraživanja ratne odštete od strane agresora na Republiku Hrvatsku još 30. studenoga 2020. godine predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću i predsjedniku Republike Hrvatske Zoranu Milanoviću. Do današnjeg dana nikakav odgovor nismo zaprimili. Stoga će ZUV HGP i USPD RH poduzeti odgovarajuće korake vezano uz pokretanje postupka nadoknade ratne štete od strane agresorske srpske strane prema RH.

ZUV HGP                                URB RH                        USPD RH

predsjednik                         predsjednik                      predsjednik

Željko Dragašević                  Siniša Mastelić                  Zoran Maras

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here