Tko je Željko Vukelić, inicijator podizanja četničkog spomenika u Žirovcu kod Dvora?

0
1257

AGENCIJA ZA ISTRAŽIVANJE I DOKUMENTACIJU RATNIH SUKOBA  PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

Tko je ŽELJKO VUKELIĆ, inicijator podizanja četničkog spomenika u Žirovcu kod Dvora?

Poštovani,
naša Agencija, koja promiče istinu o Domovinskom ratu i traži procesuiranje srpskih ratnih zločina i srpskih ratnih zločinaca u Domovinskom ratu, upozorava na neprihvatljivu inicijativu podizanja četničkog spomenika poginulim Srbima u mjestu Žirovac kod Dvora na Uni, pripadnicima srpske paravojske i srpskim civilima koje je u tzv. izbjegličkoj koloni u Vojno-redarstvenoj akciji “Oluja” u kolovozu 1995. godine pobila jedinica komandanta tzv. Vojske Srpske Krajine
Mile Novakovića pri proboju iz Hrvatske.

Napominjemo kako je riječ o još jednoj velikosrpskoj provokaciji i manipulaciji jer se poginuli Srbi u tzv. izbjegličkoj koloni žele prikazati kao žrtve koje je usmrtila Hrvatska vojska, a riječ je, što potvrđuju originalni dokumenti srpske paravojske i srpske paradržave,
koje posjedujemo, o žrtvama srpske jedinice srpskog “komandanta” Mile Novakovića.
Pri tom želimo upozoriti da je inicijator podizanja četničkog spomenika u Žirovcu Željko Vukelić, pripadnik 21. diverzantskog odreda Kordunaškog korpusa tzv. Srpske Vojske Krajine, najelitnije specijalne diverzantske jedinice koju su formirali, opremili i obučili Uprava bezbednosti Saveznog sekretarijata narodne obrane SFR Jugoslavije i Vojska Jugoslavije (VJ). Iz dokumenata koje smo prikupili, vidljivo je da je 21. diverzantski odred Kordunaškog korpusa tzv. Srpske Vojske Krajine oformljen 10. ožujka 1993. godine, da su bili obučavani u Pančevu, te da su bili smješteni na poligonu u Slunju na tada okupiranom području Hrvatske.

Inicijator podizanja četničkog spomenika u Žirovcu Željko Vukelić bio je aktivni pripadnik te specijalne srpske paravojne postrojbe, imao je čin potporučnika i, prema dokumentima koje smo pribavili, 26. 9. 1993. godine ranjen je zajedno s još osmero pripadnika te postrojbe kod Čičinog mosta, kada je njihovo vozilo naišlo na protutenkovsku minu i kada su stradali od eksplozije mine. Potporučnik Vukelić je tada teško ranjen u obje noge, a zajedno sa njim ranjeni su Nikola Boca, Gojko Matić, Miladin Ilić, Jovica Stefanović, Mile Dević, Nenad Ivanović, Dragan Igić i Nedeljko Kraguljac.

Zbog toga naša Agencija smatra kako je nedopustivo da na teritoriju međunarodno priznate hrvatske države, koja je članica NATO saveza i od 1. srpnja ove godine članica Europske unije, postavlja četnički spomenik kojim se želi krivotvoriti istina o događajima u tzv. izbjegličkoj koloni na cesti Glina -Dvor u VRA “Oluja” u kolovozu 1995. godine, te da je neprihvatljivo i nedopustivo da dozvoljavamo da pripadnici najelitnijih postrojbi srpske paravojske, a to Vukelić zasigurno jest, kao što je bio i 21. diverzantski odred Kordunaškog korpusa tzv. Srpske Vojske Krajjne, na taj način žele promijeniti istinu o Domovinskom ratu i optužiti Hrvate i Hrvatsku za ratni zločin koji je počinila njihova srpska paravojska.

Pozivamo lokalne i državne vlasti, hrvatske obavještajne službe i sigurnosne institucije zadužene za unutarnju i vanjsku sigurnost da ne dopuste podizanje četničkog spomenika u Žirovcu, te da onemoguće antihrvatsko djelovanje srpskih špijuna kao što je Vukelić po Hrvatskoj, i to na mjestima gdje se traga za brojnim nestalim hrvatskim braniteljima i civilima.

U Sisku, 04.ožujak. 2013. godine

Predsjednik
IVICA PANDŽA ORKAN, v.r.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here