POVIJEST UDRUGE I ČUVANJE SPOMENA NA BRIGADU

0
2042

ČUVANJE SPOMENA NA BRIGADU

 

Preustrojem OS RH 2008. godine, 2. gardijska brigada Gromovi rasformirala se. U tim novim okolnostima, ulogu nositelja čuvanja uspomene na legendarnu 2. gardijsku brigadu preuzimaju 2. mehanizirana bojna Gromova – gmtbr, udruge ratnih veterana 2. gbr Gromova, 1. pb, Crne Mambe te Vojna kapelanija Sveti Ilija Prorok (Gromovnik). Nositelji i inicijatori ili suradnici na raznim projektima (tribine, komemoracije, obilježavanja obljetnica važnijih bitaka, podizanja spomenika i slično) su također i mnoge druge udruge, proistekle iz Domovinskog rata te gradovi, općine i županije. Među brojnim svijetlim primjerima spomenut će se općina Novigrad koja svake godine organizira obilježavanje obrane grada u akciji Maslenica, posebno odajući počast poginulim pripadnicima Gromova. Slično za obljetnicu akcije Una čini i općina Hrvatska Dubica. Čest je podupiratelj mnogih projekata Grad Zagreb. Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata (UHDDR) i Hrvatski vojni invalidi Domovinskog rata (HVIDRA) Sesvete bili su nositelji podizanja spomenika poginulim Gromovima u akciji Una.

Sjećanje na 2. gardijsku brigadu i njezine poginule pripadnike, uz mnoge spomenike i spomen ploče, memorijalne športske turnire i natjecanja, čuva i određeni broj ulica, udruga i mjesnih domova. Ovdje će se spomenuti Učilište hrvatskih branitelja “Damir Pintar” u Karlovcu, nazvano po poginulom pripadniku 3. pješačke bojne Gromova te Vojarna “Pukovnik Predrag Matanović”, NATO vojarna Oružanih snaga Republike Hrvatske u Petrinji nazvana po junaku Domovinskog rata, ratnom zapovjedniku 2. pješačke bojne Gromova poginulom u oslobađanju Petrinje u operaciji Oluja. Druga mehanizirana bojna Gromova Gardijske motorizirane brigade također čuva uspomenu na ratnu 2. gardijsku brigadu i smještena je upravo u Vojarni “Pukovnik Predrag Matanović” u Petrinji.

Dva grada u Hrvatskoj nazvali su svoje ulice imenom 2. gardijske brigade Gromovi: Petrinja, koju su Gromovi branili i na čijem su bojištu mnogi položili živote, a u pobjedonosnoj Oluji i oslobodili. Drugi je grad Dugo Selo na čijem je području 1991. godine ustrojena Brigada i kojoj je bilo sjedište u obližnjem Trsteniku Nartskom, a kasnije i u samom gradu. Također je, uz Zapovjedništvo Brigade, znatan broj podređenih postrojbi bio smješten u vojarni u Dugom Selu.

Građani i civilna tijela vlasti ovih gradova svjedoče o nastojanju da se povijesna istina otrgne zaboravu u spomen na one koji su svojom žrtvom zadužili buduće naraštaje.

Upravo zbog tih naraštaja, obvezatni smo i dalje njegovati uspomenu na Domovinski rat koji je kamen temeljac samostalne Hrvatske, kako nas povijest, učiteljica života ne bi ponovno vratila na mukotrpni i krvavi put kojim smo već prošli do slobode i samostalnosti.

 

UDRUGA RATNIH VETERANA 2. gbr „GROMOVI“

 

Budući da je veći dio časnika, dočasnika i vojnika poslije Domovinskog rata ostao još godinama u sustavu djelatne vojne službe, nije se ranije pristupalo osnivanju udruge veterana 2. gbr Gromova. Na inicijativu mnogih pripadnika Brigade i po uzoru na nešto ranije osnovanu Udrugu Crne Mambe iz Prve pješačke bojne Gromova, odlučeno je inicijativu o osnivanju udruge umirovljenih pripadnika 2. gardijske brigade, provesti u djelo.

Osnivački zbor Udruge ratnih veterana 2. gbr Gromovi održan je 28. lipnja 2007. godine u Časničkom domu HVU “Petar Zrinski” u Zagrebu.

Kao predsjednik osnivačkog odbora, zbor je otvorio umirovljeni brigadir Mile Krišto, časnik s vrlo velikim ratnim autoritetom u Gromovima. U svojem uvodnom govoru, istaknuo je sljedeće ciljeve osnivanja i rada Udruge: čuvanje i njegovanje tradicije i digniteta postrojbe 2. gbr Gromova, promicanje vrijednosti Domovinskog rata, pravna i socijalna zaštita hrvatskih dragovoljaca iz Domovinskog rata – pripadnika Udruge i briga o psihosocijalnim uvjetima članova i njihovih obitelji te iniciranje, poticanje i organiziranje prikupljanja arhivske građe i pisanje o Gromovima i Domovinskom ratu.

Posebno je istaknuo sjećanje na 208 poginulih i nestalih Gromova te je predložio da Udruga treba uzeti trajnu obvezu bliske suradnje s obiteljima poginulih pripadnika. Osnivačkom su Zboru kao gosti prisustvovali brigadni general Drago Matanović, ratni zapovjednik 2. gbr Gromova, Ivica Krizmanić, predsjednik Udruge ratnih veterana (URV) 1. gbr Tigrova, don Milenko Majić, vojni kapelan 2. gbr, Ivan Rašić, predstavnik Udruge Tigar 90./91. Rakitje.

.

Nakon izglasavanja temeljnog akta Statuta Udruge kao i pripadajućih Pravilnika, na prijedlog članova Inicijativnog odbora na dužnost predsjednika Udruge jednoglasno je izabran Mile Krišto. Udruga je od Grada Zagreba dobila na korištenje prostorije na adresi Petra Berislavića na broju 16. Prostor se koristi zajedno s URV-om 1. gbr Tigrova.

Jedan dio pripadnika Udruge aktivno se uključio u izradu Knjige poginulih i nestalih Gromova koja bi trebala biti tiskana povodom 20 godina ustrojavanja 2. “A” brigade ZNG-a RH 15 svibnja 2011. godine. Tim ljudi koji radi na izradi Monografije dobio je od URV-a 2. gbr Gromova svekoliku potporu kako bi uspješno prezentirali ratni put Brigade obogaćen izvornim fotografijama iz ratnih vremena.

Danas udruga ima svoje podružnice u Sisačko-moslavačkoj i Karlovačkoj županiji, dok su svi ostali članovi objedinjeni u bazi udruge u Zagrebu. Broj članova sukcesivno se povećava i danas imamo 462 člana. Udruga se sa svojim članovima pojavljuje na mnogim aktualnim događanjima ratnih veteran u RH i izvan njezinih državnih granica.

Udruga svake godine obilježava sljedeća događanja: 11. veljače obilježavanje akcije Maslenica u Novigradu, 15. svibnja obilježavanje godišnjice ustroja 2. gbr Gromova i 1. pb Crne Mambe, 3. lipnja nogometni Memorijalni turnir “Pukovnik Predrag Matanović”, 3. lipnja obilježavanje dana 2. pb, 21. lipnja obilježavanje dana 3. pb, 22. kolovoza obilježavanje akcije Brđani, 18. rujna obilježavanje akcije Una, 8. listopada obilježavanje akcije obrane Koranskog mosta u Karlovcu, 17. listopada obilježavanje bitke kod Novog Farkašića i 18. studeni Spomendan na Vukovar i Škabrnju.

Osim planiranja i provedbe obilježavanja značajnih datuma iz ratnog puta Gromova, Udruga je kroz dosadašnji rad postavila neka od planiranih spomen obilježja na mjestima stradavanja pripadnika Brigade sa željom da se ne zaboravi.

Tako je zaslužna za podizanje spomen-ploča poginulim Gromovima u Sunji, Topuskom i Ogulinu. Uskoro će biti i u Dugoj Resi. Udruga će pružiti svu moguću potporu Gromovima okupljenima u Udruzi Crne mambe na podizanju spomen obilježja u Slani i Viduševcu na Banovini.

Udruga aktivno radi i uživa visoki ugled na državnoj razini kao i kod ostalih braniteljskih udruga i sastavni je dio Zbora braniteljskih udruga grada Zagreba te je sastavnica Zbora udruga gardijskih brigada.

Udruga je u stalnom kontaktu s većinom obitelji poginulih pripadnika Gromova te zajedno s njima obilježava zajedničke godišnjice i posjećuje mjesta značajnijih bitaka Gromova za domovinu Hrvatsku za koju su položili živote njihovi najmiliji, a naši najbolji prijatelji i suborci.

Udruga se financira od članarine. Veće projekte koje Udruga nije u stanju realizirati sama (izrada spomen obilježja na mjestima pogibije Gromova i značajnije godišnjice), snalazi se kroz donacije i pomoći u raznim oblicima.

Putovanja na mjesta postavljenih spomen obilježja Gromova diljem Hrvatske uglavnom financiraju pripadnici vlastitim novcem s ciljem da se ne zaborave žrtve Domovinskog rata, a posebno pripadnika Gromova.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here