Obilježena 20. obljetnica ustrojavanja Gromova

0
1465

Obilježena 20. obljetnica ustrojavanja Gromova
 
Pripadnici nekadašnje 2. gardijske brigade “Gromovi” okupljeni u Udrugu ratnih veterana 2. gbr “Gromovi” svoju obljetnicu su obilježili tijekom tri dana. Trećega dana obilježavanja bilo je posebno svečano. Središnji događaj 20. obljetnice Gromova, točno na godišnjicu, 15. svibnja 2011. godine odvijao se u Zagrebu, a bio je posebno posvećen obiteljima poginulih i nestalih Gromova. Svečanost je započela u poslijepodnevnim satima svetom Misom u zavjetnoj crkvi i svetištu Svete Mati Slobode na zagrebačkom Jarunu. Svečano Misno slavlje s velikim brojem članova obitelji poginulih i nestalih Gromova, ratnim zapovjednicima, vojnim i državnim dužnosnicima, zagrebačkim gradonačelnikom, članovima Zbora veterana gardijskih brigada, župljanima i pripadnicima Gromova predvodio je sisački biskup mons. Vlado Košić. Koncelebrirali su mu karlovački vojni dekan i vojni kapelan HKoV-a Andrija Markač i vojni kapelan Gromova iz Petrinje, Milenko Majić. Misno slavlje svojim pjevanjem uzveličao je župski zbor. “Okupili smo se na 20.obljetnicu osnutka brigade koja je branila i obranila Hrvatsku” – rekao je mons. Košić.
Spomenuo je i poginulog heroja Domovinskog rata pukovnika Predraga Matanovića, pripadnika “Gromova” – “On je bio hrabri pastir i zato su ga svi voljeli, poštovali i slijedili.””Isus je također bio hrabri pastir i kada je tražio da ga slijedimo kroz život nije pričao isprazne priče. Isus je uskrsnućem postao pobjednik nad grijehom i smrti”. Također je rekao zašto je Alojzije Stepinac bio velik čovjek, a takvi su bili i branitelji. “Bio je hrabar! On nikad nije mislio na sebe. Nije se pitao hoću li ja trpjeti nego mogu li ja spasiti.” “…Mi kršćani se moramo boriti za dobro i istinu pa tako i obranu istine o Domovinskom ratu” osvrćući se tako na tekst na Stepinčevu grobu koji govori kako je domoljublje visoko načelo kršćanstva. “Naš narod je pobijedio jer je imao hrabro srce, kako kaže stara poslovica: ‘ne bije puška boj, već hrabrost junaka” – zaključio je biskup Košić.

 

 

Nakon svete mise u svečanoj procesiji s ratnom i brigadnom zastavom 2. gbr i svima nazočnima položen je vijenac, zapaljena svijeća i izmoljena molitva za poginule ispred svetišta na pročelju Kapelice na otvorenom Pietà Croatica.

Susret s obiteljima poginulih i nestalih Gromova nastavljen je na Zagrebačkom velesajmu u Gastro Globusu, gdje je održana svečana akademija i uručivanje „Knjige sjećanja na poginule i nestale“ Gromove, koju su vrijedno zadnje dvije godine stvarali članovi Udruge ratnih veterana 2. gbr. Knjige su obiteljima uručili predsjednik RH, Ivo Josipović, predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor i gradonačelnik Milan Bandić.
Predsjednik Republike Ivo Josipović odlikovao je nekoliko zaslužnih pripadnika brigade i dodijelio Povelju RH 2. gardijskoj brigadi „Gromovi“. Gromove je opisao kao jednu od najpoznatijih postrojbi koju su obilježili čast, junaštvo i domoljublje.”Broj poginulih najbolje govori o vašem ratnom putu, a broj časnika, među kojima su i generali, o junaštvu vaše postrojbe”, kazao je Predsjednik.

Susret s obiteljima poginulih i nestalih Gromova nastavljen je na Zagrebačkom velesajmu u Gastro Globusu, gdje je održana svečana akademija i uručivanje „Knjige sjećanja na poginule i nestale“ Gromove, koju su vrijedno zadnje dvije godine stvarali članovi Udruge ratnih veterana 2. gbr. Knjige su obiteljima uručili predsjednik RH, Ivo Josipović, predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor i gradonačelnik Milan Bandić.
Predsjednik Republike Ivo Josipović odlikovao je nekoliko zaslužnih pripadnika brigade i dodijelio Povelju RH 2. gardijskoj brigadi „Gromovi“. Gromove je opisao kao jednu od najpoznatijih postrojbi koju su obilježili čast, junaštvo i domoljublje.”Broj poginulih najbolje govori o vašem ratnom putu, a broj časnika, među kojima su i generali, o junaštvu vaše postrojbe”, kazao je Predsjednik.Predsjednica Vlade Jadranka Kosor istaknula je da su za ulazak u NATO i skori završetak pregovora s Europskom unijom najzaslužniji upravo branitelji koji su se odazvali pozivu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i krenuli u rat za slobodnu, neovisnu i demokratsku Hrvatsku. “Domovinski rat bio je pravedan, obramben i oslobodilački. Imali smo se pravo braniti i oduprijeti onima koji su htjeli zatrti sve hrvatsko”, poručila je predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor. Prisjetivši se poginulih pripadnika Gromova premijerka je kazala da se zbog “onih kojih više nema, u budućnosti mora raditi još bolje, časnije i ustrajnije”. Obiteljima poginulih i pripadnicima Gromova prigodno se obratio i načelnik GS OS RH, general Drago Lovrić podsjetivši na uspjehe, bitke i junaštvo ove postrojbe u Domovinskom ratu.

Pozdravljajući goste i suborce motom postrojbe “Jednom grom-zauvijek grom” predsjednik Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade Mile Krišto podsjetio je da je postrojba osnovana na današnji dan 1991. u vojarni Trstenik ponajprije radi obrane Banovine i dijela Korduna, ali je u ratnim akcijama bila i na većini bojišta Hrvatske, a posebno se istaknula u oslobodilačkim akcijama Tigar, Maslenica, Bljesak i Oluja.
Prije večere obitelji i Gromove pozdravio je i blagoslovio vojni ordinarij Juraj Jezerinac. 

Na svečanosti su, među spomenutima, bili i ministar obrane Davor Božinović, državni tajnik ministarstva branitelja Zoran Komar, bivši  načelnik Glavnog stožera OSRH-a general Josip Lucić, general Mirko Šundov, general Damir Krstičević, generali i brigadiri – ratni i poratni zapovjednici brigade, ratni zapovjednici pješačkih bojni 2. gbr i zapovjednik 2. mb „Gromovi“ gmtbr pukovnik  Dražen Ressler s pripadnicima postrojbe.

 

GALERIJA SLIKA

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here