Svjedočanstvo hrvatskoga branitelja o Domovinskom ratu: Riječ Vukovar izgovarajte s posebnim osjećajem, jer Vukovar je spasio Hrvatsku

0
1695

U uvodnom govoru koordinatorica HNH Lidija Bodalec pozdravila je sve nazočne u ime učiteljica Hrvatske nastave Hessen i u svoje osobno ime. Navela je da je povod subotnjeg okupljanja nastavak njegovanja sjećanja na sve branitelje koji su sudjelovali u obrani grada heroja Vukovara, ali i na sve branitelje koji su sudjelovati u stvaranju današnje Lijepe naše.

– Ovakva okupljanja potrebna su nam da bismo ponos na pobjedu u Domovinskome ratu i vječnu zahvalnost braniteljima održali živima. – istaknula je Bodalec.

Zahvalila se svima nazočnima na dolasku na predavanje. Među njima je bio i Vedran Konjevod, novi generalni konzul RH u Frankfurtu na Majnu, Franjo Akmadža, predsjednik Hrvatskog svjetskog kongresa Njemačka, Biserka Lukan, vicekonzulica u Generalnom konzulatu RH u Frankfurtu na Majni te predstavnici hrvatskih kulturnih zajednica i drugih udruga i klubova sa šireg područja Frankfurta.

Nakon uvodnog govora, prisutne je pozdravio i domaćin, fra Tomislav Dukić, voditelj HKZ Offenbach. Fra Tomislav je u svome govoru naveo kako je Vukovar simbol hrvatske borbe za Domovinu te kako je u toj borbi veliku ulogu odigrala vjera hrvatskih ljudi i branitelja.

U uvodnom dijelu predavanja učenici Hrvatske nastave Hessen su izveli prigodne recitacije na temu Domovinskoga rata. U prethodnom su tjednu učenici učili o suvremenoj prošlosti svoje Domovine crtajući, slikajući, čitajući, pišući i izrađujući različite radove. Dio tih radova bio je izložen u prostoriji i njenom predvorju, gdje je održano predavanje.

HMDCDR-a iz Zagreba ustupio je plakate koji su kao izložba pod nazivom Vukovar 1991bili izloženi u Bruxellesu 2013.g.

Predavanje je započeto minutom šutnje kojom je odana počast svim poginulima hrvatskim barniteljima i svim onima koji su poginuli u agresiji na Hrvatsku.

U svom predavanju Teo Andrić je na zanimljiv način iznio osobna svjedočanstva i činjenice o ratnim stradanjima u Vukovaru i u Dubrovniku. Predavanje je bilo popraćeno video isječcima iz hrvatskog obrambenog Domovinskog rata.

– Hrvatska se nosi u srcu- Andrićeva je rečenica koju je ponovio nekoliko puta i na taj način istaknuo važnost onoga što Hrvati nose u srcu gdje god se u svijetu nalazili. Pritom je poručio svima da riječ Vukovar izgovaraju s posebnim osjećajem, jer Vukovar je spasio Hrvatsku. Nakon predavanja, gosti su dragovoljcima Domovinskog rata Teu Andriću i Dariju Holendi postavljali pitanja na koje su oni odgovarali.

Za Fenix-Magazin/Sanja Banović

 Izvor teksta i fotografije: http://fenix-magazin.de

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here