Svi osmaši morat će na dva dana u Vukovar – SPAVAT ĆE U VOJARNI

Domovinski rat ulazi na velika vrata u škole – nakon što je posljednjih 20-ak godina ta tematika uglavnom našla mjesta samo u udžbenicima povijesti, i to u završnim razredima osnovne i srednje škole, ministri Fred Matić i Željko Jovanović pripremaju nove projekte kojima će uvesti i praktično upoznavanje s tim poglavljem hrvatske povijesti.

Kako je potvrdio ministar Matić, u Vukovaru se planira osnivanje Memorijalnog centra, javne ustanove koja će se posebno baviti edukacijom učenika iz cijele Hrvatske o temama iz Domovinskog rata.

U centar bi svake godine na dva dana dolazili učenici osmih razreda osnovne škole i tu se na licu mjesta upoznavali sa svim pojedinostima bitke za Vukovar, ali i o ostalim bitkama i događajima iz Domovinskog rata. Zasad je plan da taj posjet za učenike osmih razreda bude obvezan, ali centar će dakako cijele godine biti otvoren i svim drugim zainteresiranim školama i uzrastima, ali i građanima, tvrtkama, ustanovama i organizacijama iz cijele Hrvatske.

Uz to, planira se da u školske programe uđe kao obvezan, i to za sve učenike, najmanje jedan posjet godišnje ratištu koje je najbliže mjestu i školi koju djeca pohađaju. Na primjer, kaže ministar Fred Matić, djeca iz Zadra posjetit će Maslenicu.

Već dvadeset godina postoji pritisak javnosti da Domovinski rat nije dovoljno vrednovan u školskom sustavu. Sada planiramo učenje o toj temi na principima 21. stoljeća, s modernom, terenskom nastavom. Bunili smo se prije kada su nam u škole dolazili govoriti o Drugom svjetskom ratu. Sada će djeca imati priliku otići na autentična mjesta i čuti sve podatke koji ih zanimaju – kaže ministar Matić, inače po struci učitelj razredne nastave.

Iako su planovi tek u pripremi, a ministar Matić namjerava još provesti i javnu raspravu u koju će biti uključeni i branitelji, ali i šira javnost, već sada postoje vizure onoga što bi trebalo, na koncu, preporoditi i sam grad heroj Vukovar.

Javna ustanova Memorijalni centar osnovat će se 3. svibnja ove godine, na Dan grada Vukovara, a Ministarstvo branitelja osiguralo je inicijalna sredstva za centar do kraja godine – doznajemo od ministra Matića. To znači da bi, praktički, već od iduće godine hrvatski osmaši mogli stizati u Vukovar.

Tek treba vidjeti hoćemo li u početku taj dvodnevni program provoditi kao eksperimentalan, samo za nekoliko škola , ili za sve. U svakom slučaju, obvezan bi trebao postati školske godine 2014./2015. – kaže ministar Matić.

Što sve naše učenike osmih razreda čeka tijekom edukacije?

Svaki dan, ne računajući ljetne praznike i vikende, u Vukovar bi ulazilo desetak autobusa samo sa školskom djecom. Spavat će u vojarni, na vojničkim krevetima, a organizirano će slušati satove povijesti koje će im predavati stručne osobe iz redova branitelja ili mladi povjesničari koje će educirati pravi branitelji. Posjetit će sva važna mjesta u gradu, ali i u okolici, ako to žele, od Iloka do Kopačkog rita. Zadnje predavanje održat će se u Mirovnom centru, kako bi svi iz Vukovara otišli s porukama mira – ističe ministar Matić

Izvor: Jutarnji list

Braniteljski portal