Svečanost povodom blagoslova crkve Blaženog Ivana Merza

0
1612

Na Vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” u Slunju u petak, 8. prosinca 2017. godine održana je svečanost povodom blagoslova crkve Blaženog Ivana Merza. Tom prigodom, formirala se procesijska povorka od Zapovjedništva Središta za borbenu obuku do crkve Bl. Ivana Merza gdje je misu i blagoslov crkve predvodio vojni ordinarij u RH, monsinjor Jure Bogdan.

Blagoslovu crkve Blaženog Ivana Merza prisustvovao je načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH, general zbora Mirko Šundov koji je ujedno bio i izaslanik predsjednice RH i vrhovne zapovjednice OSRH, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane Republike Hrvatske, posebni savjetnik ministra obrane Božo Kožul, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general pukovnik Mate Ostović uz predstavnike Grada Slunja i Karlovačke županije.

Monsinjor Jure Bogdan u svojoj propovijedi osvrnuo se na lik i djelo blaženog Ivana Merza koji u jednom trenutku svoga života, točnije 1916. godine odlazi u vojsku i sudjeluje u I. svjetskome ratu, a njegovo ime brojnim mladim kršćanima značilo je program života i rada. Monsinjor Bogdan podsjetio je na neke od njegovih najljepših misli o Euharistiji: „Gdje je nama ljudima Bog prisutniji negoli u presvetoj Euharistiji? Euharistija napunja dušu rasvjetom koja je svjetlija od dana, koja je pretvara u duševno zadovoljstvo, koja smiruje u osjećanju nečega nepoznatog i neizmjernog. Ne zaboravimo na Kristovu neizmjernu ljubav i posvetimo veću pažnju maloj bijeloj Hostijici, koja osamljena na nas čeka u studenim crkvicama“.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH, general zbora Mirko Šundov poručuje kako Hrvatska vojska na današnji dan ima puno razloga za slavlje. „Crkvu i vjeru doživljavamo kao dio svog identiteta. Hrvatski vojnik se uvijek oslanja na crkvu pogotovo u onim najtežim trenucima, a to je bio slučaj i za vrijeme Domovinskog rata kada smo oko vrata nosili krunice“, rekao je Šundov.

Posebni savjetnik ministra obrane Božo Kožul ovu je prigodu iskoristio kako bi podsjetio na važnost potvrđivanja neraskidive veze hrvatskih branitelja i Crkve.

“Kao dio populacije ponosnih branitelja mogu izreći zahvalnost za svu potporu, za svu utjehu i svu duhovnu skrb koju ste nam u teškim, ali časnim vremenima Domovinskog rata pružali. Vjerujem kako će ova kapelica od danas u svoj svojoj punini, ovdje na vojnom poligonu Eugena Kvaternika u Slunju, biti mjesto duhovne potpore, snaženja u vjeri”, rekao je Kožul i dodao kako je za većinu pripadnika Hrvatske vojske  duhovna skrb koju dobivaju od Vojnog ordinarijata izvor dodatne snage, moralnih vrijednosti, čovjekoljublja i domoljublja.

“Znam da će se ta neraskidiva nit, čvrsta povezanost nastaviti i da će ova kapelica, rađena ljubavlju, građena srcem, biti još jedan dokaz naše okrenutosti vjeri, koja nam je toliko toga dobroga podarila, usadila i činila nas i čini i boljim vojnicima, ali prije svega boljim ljudima. Nadam se da će nas ovo posvećenje kapelice potaknuti da nikada ne prestanemo činiti sebe boljima, istovremeno potičući druge na isto, a sve kako bi bili još bolji vojnici, još jači stručnjaci – i prije svega bolji ljudi i hrvatski domoljubi”, zaključuje Kožul.
Svečanost je uveličala Klapa HRM-a “Sveti Juraj”, a nakon mise u restoranu Vojnog poligona “Eugen Kvaternik” uzvanici su imali priliku razgledati izložbu fotografija koje prikazuju tijek izgradnje crkve. Tom su prigodom vojni kapelan don Milenko Majić i zapovjednik Vojnog poligona “Eugen Kvaternik” pukovnik Mario Lilić dodijelili zahvalnice onima koji su pomogli u njezinoj izgradnji, ali i u izradi fotomonografije  pod nazivom “Od bajte do crkve”. Posebna zahvalnica uručena je i samom zapovjedniku Vojnog poligona “Eugen Kvaternik” pukovniku Mariu Liliću za poseban doprinos i angažman oko izgradnje crkve Bl. Ivana Merza.

12 godina od blagoslova i polaganja kamena temeljca za malu kapelicu na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” u Slunju sagrađena je crkva Blaženog Ivana Merza. Sve radove na crkvi izveli su  pripadnici postrojbi, djelatne vojne osobe i namještenici, a u povremenim radovima zahtjevnijim zahtjevima pomagali su pripadnici Središta za borbenu obuku.

Izvor: https://www.morh.hr/hr/vijesti

Foto: MORH/ K. Brigljević

Svečanosti blagoslova crkve nazočilo je i izaslanstvo URV 2. gbr Gromovi a koje je tom prilikom i primilo Zahvalnicu za izniman doprinos u izgradni Crkve bl. Ivana Merza.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here