Svečano proslavljen Dan hrvatskih branitelja Zagrebačke županije (Foto)

0
894

U Samoboru je u subotu 28. lipnja 2014. proslavljen Dan hrvatskih branitelja Zagrebačke županije. Iz Zagrebačke županije je u Domovinskom ratu sudjelovalo 29400 branitelja, a 404 su poginula.

Dan hrvatskih branitelja Zagrebačke županije obilježava se od prošle godine 27. lipnja. Toga dana 1991. godine je u Pokupskom, na bojištu uz rijeku Kupu raspoređena 2. „A“ brigada ZNG-a (2. gardijska brigada „Gromovi“).

Tim su povodom na Trgu domovinske zahvalnosti u Samoboru položeni vijenci i zapaljene svijeće, a postrojenim braniteljima obratio se predsjednik Republike Ivo Josipović, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora, Ivana Posavec Krivec, izaslanik ministra branitelja Bojan Glavašević, župan Stjepan Kožić, samoborski gradonačelnik Krešo Beljak, i drugi uzvanici. Na svečanosti su prisustvovali i ratni veterani 2. gardijske brigade „Gromovi“.

U samoborskoj župnoj crkvi sv. Anastazije svečano misno slavlje za žive i poginule hrvatske branitelje služio je župnik Davor Štuljan. Nakon misnog slavlja, druženje branitelja uz zajednički objed nastavljeno je u vojarni „Taborec“.

U sjećanje na 27. lipnja 1991. godine jučer je Pokupskom izaslanstvo Zagrebačke županije na čelu sa županom Stjepanom Kožićem i predstavnici Općine Pokupsko zajedno s članovima Odbora za branitelje Zagrebačke županije te udovicama poginulih branitelja spustilo vijence i bijele ruže u rijeku Kupu i time odalo počast svima koji su život poklonili domovini.

„Ovo je izuzetno značajan datum, jer da nije bilo hrvatskih branitelja ne bi danas bilo ni hrvatske države. Županija ih nije zaboravila, odajemo počast onima koji su bili na bojištu, onima koji su dali svoje živote da se danas možemo zvati građanima Hrvatske i Europske unije“ poručio je župan Kožić.

Fotogalerija:

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here