Svečano otvorena izložba ratnih fotografija povodom obilježavanja 32. obljetnice 2. gardijske brigade „Gromovi“

„Jednom Grom, zauvijek Grom“, čulo se danas geslo 2.gbr „Gromovi“ na otvorenju izložbe ratnih fotografija u dugoselskom KIC-u, a koja je dio bogatog programa obilježavanja 32. obljetnice elitne postrojbe osnovane 15. svibnja 1991. godine u Trsteniku. Organizatori obilježavanja su Udruga ratnih veterana 2. gardijske brigade „Gromovi“ i Grad Dugo Selo.

U vojarni “Pukovnik Predrag Matanović” u Petrinji gdje je održana dodjela zelenih beretki pripadnicima 2. mehanizirane bojne Gromovi, čime je ujedno obilježen i Dan 2.mb Gromovi, podsjetio je Ivan Krupec, umirovljeni pukovnik i predsjednik Udruge. Autori izložene 54 fotografije su Gromovi sami, nastale su u trenucima odmora na tom putu borbenosti, nepokolebljivosti i čvrste vjere.

„Moramo reći da je 2.gbr „Gromovi“ jedno vrijeme bila u Dugom Selu. Na to smo izuzetno ponosni i sretni jer Dugo Selo je nas hranilo, pazilo i mazilo i ovo je nekakva mala zahvala da Dugoselcima pokažemo gdje u sve Gromovi bili na svom ratnom putu. Izložene su slike koje smo uspjeli skupiti, nismo baš imali puno vremena za fotografiranje, a nismo imali ni dobre tehnike. Tako smo željeli reći „Dragi Dugoselci, hvala vam na svemu, vi ste nam u srcu, tu smo uvijek bili i bit ćemo. Danas nema 208 Gromova i zavaljujući njihov žrtvi mi danas dišemo slobodu i možemo uživati u ovome danu“, kazao je Krupec zahvalivši Gradu na organizacijskoj operativi, posebice pročelnika za društvene djelatnosti Borisa Savića.

Zanimljivo je da izložba završava s dočekom u Dugom Selu nakon Oluje. „Nema ljepšeg od povratka nakon pobjede jer VO Oluja, kao kruna svih operacija, donijela je oslobođenje najvećeg dijela Hrvatske. Nije oslobođeno sve jer je dio oslobođen mirnom reintegracijom, ali uistinu je bilo veličanstveno ući kao ponosni hrvatski branitelj, nije bilo veće sreće“, dodao je Krupec.

Emocije nije krio gradonačelnik Nenad Panian koji je otvorio izložbu, ujedno i prvo događanje u novouređenoj zgradi KIC-a (stari Dom zdravlja).

„Puno je pripadnika bilo iz Dugog Sela, ovdje je bila i prva vojarna, nakon osnivanja u Trsteniku. Grad Dugo Selo je ove godine ponosni nositelj proslave s našim dečkima i oni su prvi koji imaju čast, odnosno mi imamo čast, da se upravo ovdje, u novoobnovljenoj zgradi KIC-a održava ova velika izložba. Tu su i Crne mambe. Većina njih su građani Dugog Sela i hvala im što su izabrali grad za život i osnivanje obitelji. Velik ponos danas osjećam jer je i moj otac bio pripadnik Gromova, a ja sam imao čast biti hrvatski branitelj. Danas je naša zadaća naučiti našu djecu da ostanu ovdje živjeti i raditi, da vole svoju domovinu“, rekao je gradonačelnik Panian.

Postrojba je ustrojena je 15. svibnja 1991. u vojarni “Trstenik”, pokraj Dugog Sela, gdje je formirano zapovjedništvo brigade i prva pješačka bojna „Crne mambe“, njezina ratna zastava prvi se put zavijorila 28. svibnja na postrojavanju u Kranjčevićevoj. Njeni pripadnici hrabro su se odazvali i krenuli u obranu domovine i časno sudjelovali od prvih dana u obrani i oslobađanju Hrvatske te ostali na prvoj crti do posljednjeg dana Domovinskog rata. Tijekom rata sjedišta brigade bila su u Trsteniku Nartskom, Dugom Selu, Sisku i Petrinji, a poslije rata sjedište brigade je u Petrinji. Kroz brigadu je u Domovinskom ratu prošlo preko 9000 pripadnika, podsjetio je general Vlado Šindler koji je uz umirovljenog brigadnog generala i jednog od ratnih zapovjednika Zvonka Peternela, nazočio otvorenju. U procesu preustroja OSRH, 2. gardijska brigada “Gromovi”, ukomponirana je u sastav novostvorene Gardijske motorizirane brigade, zajedno s 1. brigadom “Tigrovi”, 4. brigadom “Pauci” i 9. brigadom “Vukovi”. Naziv i simbole brigade danas nosi 2. mehanizirana bojna “Gromovi” Gardijske motorizirane brigade.

„Evocirali smo uspomene na te dane 90-ih godina, vidio sam neke ljude koje dugo nisam vidio, prisjetili se poginulih suboraca. Sjajna organizacija događanja, mislim da će Dugoselci doći i pogledati prikazano“, pozvao je general Šindler.

Izložba će biti otvorena do petka 19. svibnja od 10-18 sati (uz prethodnu najavu na mob. 095 845 0786). Središnja svečanost obilježavanja bit će u subotu, 20. svibnja, a počinje misnim slavljem u župnoj Crkvi Sv. Martina u 10,30 sati. Nakon mise, sudionici će se u mimohodu uputiti do centra Dugog Sela, do spomenika palim hrvatskim braniteljima ( ispred dugoselske Pošte), uslijedit će svečana akademija u Dvorani KUD-a „Preporod“, nastup Klape Hrvatske ratne mornarice „Sveti Juraj” te zajedničko druženje uz vojnički grah na platou ispred Pučkog otvorenog učilišta Dugo Selo.

Izvor teksta i videa: https://www.dugoselska-kronika.hr/; https://www.zabavni.hr/

FOTO :Darko Tkalec