Svečano obilježena 23. obljetnica osnutka 2. gardijske brigade „Gromovi“ (Foto)

0
1005

Udruga ratnih veterana 2. gardijske brigade “Gromovi” svečano je u Sisku 31. lipnja 2014. godine obilježila 23. obljetnicu osnivanja brigade.  Obilježavanje je započelo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod središnjeg križa na sisačkom gradskom groblju Viktorovac. U ime predsjednika Republike Hrvatske i vrhovnog zapovjednika OS RH te ministra obrane, vijenac je položio njihov izaslanik, general bojnik Drago Matanović. Uz URV 2. gbr „Gromovi“ vijence su položili i zapalili svijeće izaslanica ministra branitelja, zamjenica ministra Nevenka Benić, predstavnici 2. mb „Gromovi“ i 1. mb „Tigrovi“ gmtbr, predvođeni izaslanikom zapovjednika gardijske motorizirane brigade, zapovjednikom Gromova bojnikom Romanom Kelnerićem, ispred Zbora udruga gardijskih postrojbi i Specijalne policije umirovljeni general Mladen Markač,  Ante Deur i Josip Klemm, predstavnici Sisačko-moslavačke županije, sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček, predstavnici Udruge ratnih veterana 9. gardijske brigade „Vukovi“, izaslanstvo Policijske uprave SMŽ, predstavnici udruga roditelja i udovica poginulih branitelja, članovi obitelji poginulih i nestalih Gromova, kao i mnogobrojni predstavnici braniteljskih udruga.

U sisačkoj katedrali Uzvišenja Sv. Križa, Misu za poginule, nestale i umrle Gromove i sve branitelje predvodio je povjerenik za pastoral branitelja Sisačke biskupije, fra Tomislav Božiček.

Potom je u dvorani Doma kulture „Kristalna kocka vedrine“ održana Svečana akademija povodom 23. obljetnice osnutka 2. gbr Gromovi.

Predsjednik Udruge umirovljeni pukovnik Željko Ćubela rekao je da veterani posebnu pozornost posvećuju upravo spomenu na svoje poginule suborce, a obišli su i sve obitelji poginulih. Izrazio je uvjerenje kako je nužno obaviti reviziju oproštenih ratnih zločina i pokrenuti postupak naknade štete.

Rekao je kako vode udrugu odričući se svog slobodnog vremena, a srce koje je spremno pomoći pokazali su i prilikom poplava u Slavoniji kad su se brojni članovi udruge uključili u humanitarne aktivnosti.

Na današnji dan se žele sjetiti svih članova brigade koji su poginuli u Domovinskom ratu. Preživjeli branitelji sada se žele uključiti u javni život kako bi pomogli razvoju zemlje, dodao je Ćubela sjetivši se prvo ratnih dana:

“Rat je bio, nije se pitalo kad, kako, koliko. Odricali smo se svega i svačega i dobili smo ovo što imamo. Mislim da bi sada branitelji dobrim dijelom trebali preuzeti dio tog kolača i uključiti se u gradove, županije, politiku.”

Gromovima su obljetnicu čestitali izaslanik predsjednika Republike, general bojnik Drago Matanović, koji je i sam bio ratni zapovjednik brigade, zatim izaslanica ministra branitelja Nevenka Benić, izaslanik Sisačko-moslavačke županije Željko Kardaš, sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček, predsjednik Zbora udruga veterana Hrvatskih gardijskih postrojbi Ante Deur, predsjednik Udruge specijalne policije Josip Klemm i drugi gosti među kojima je posebno pozdravljan general Mladen Markač.

General bojnik Drago Matanović, govoreći o ratnim danima naglasio je važnost 1991. godine kad se Hrvatska vojska s malo naoružanja suprotstavila JNA koja je tada slovila za vojsku koja je među jačima u Europi. Na ovom je području zaustavljen napad prema Zagrebu i ovdje je obranjena Hrvatska. Dodao je kako su “Gromovi” tijekom cijelog Domovinskog rata branili hrvatsku na ratištima diljem zemlje:

“Od južnog bojišta, Maslenice, Like, pa i nekih manje poznatih akcija i operacija, pa sve do završne veličanstvene operacije “Oluja”. Tu smo ostvarili ono što smo čekali četiri godine, oslobodili Banovinu i izašli na granice Republike Hrvatske i tu predali vlast civilima.”, kazao je Matanović. Dodat ćemo kako su tijekom Domovinskog rata svoj život položila dvjesto i tri “Groma”, a još uvijek ih se pet vodi nestalima.

U sklopu svečanosti, dan prije otvorena je prigodna izložba, održan sat povijesti za učenike osmih razreda sisačkih osnovnih škola, te organiziran „Memorijalni malonogometni turnir  Pukovnik Predrag Matanović“ i  „Memorijalni kuglački turnir Dubravko Pukšec Puka“.

Fotogalerija:

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here