Svečano obilježena 20. obljetnica osnutka 9. gardijske brigade Vukovi

0
1131

Danas je svečano obilježena 20. obljetnica osnutka slavne 9. gardijske brigade Vukova koja je časno sudjelovala u obrani ne samo Like nego i cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske. Svečanost je započela odavanjem počasti poginulim hrvatskim braniteljima polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Središnjeg križa na Gradskom groblju Sv. Marije Magdalene, zatim kod Spomenika poginulim braniteljima i žrtvama rata na Trgu Alojzija Stepinca, te ispred spomen-obilježja u vojarni „Eugen Kvaternik“. Uz mnogobrojna izaslanstva vijence su položili i zapalili svijeće predstavnici Ličko-senjske županije i Grada Gospića predvođeni saborskim zastupnikom dr. Darkom Milinovićem, županom Ličko-senjskim Milanom Jurkovićem, gradonačelnikom Grada Gospića Milanom Kolićem i predsjednikom Županijske skupštine Ličko- senjske županije Petrom Krmpotićem. U katedrali Navještenja Blažene Djevice Marije služena je Sveta misa zadušnica. Svetu misu predvodio je vlč. Stipe Zeba uz koncelebraciju gospićkog župnika mons. Mile Čančara i kapelana PU Ličko-senjske vlč. Ivana Blaževca.

Na gradskom stadionu Balinovac okupili su se veterani 9. gardijske brigade, formirani u ešalone uputili su se mimohodom do vojarne“ Eugen Kvaternik“ gdje je održano svečano postrojavanje veterana 9. gardijske brigade i pripadnika 1. bojne motorizirane gardijske brigade. Na svečanosti su uz mnogobrojne uzvanike prisustvovali izaslanik predsjednika RH i Načelnik GS OS RH general pukovnik Drago Lovrić, pomoćnica ministra branitelja Nevenka Benić, saborski zastupnik dr. Darko Milinović, župan Ličko- senjski Milan Jurković, gradonačelnik Grada Gospića Milan Kolić, predsjednik Udruge ratnih veterana 9. gardijske brigade Vukovi Milan Franić i mnogi drugi.

U svom obraćanju gradonačelnik Kolić pozdravio je sve prisutne te im kao gradonačelnik, ali i kao njihov suborac čestitao na svemu što su dali i učinili za obranu domovine Hrvatske. Prisjetio se herojskih vremena kada su zajedno naoružani domoljubljem, ispunjeni ponosom i prkosom sa puno odlučnosti i zajedništva slavno i časno branili i obranili Domovinu. U tim ratnim vremenima u stvaranju samostalne države nemjerljiv doprinos dala je upravo 9. gardijska brigada ustrojena 1. studenog 1992. god. Također se sa sjetom, ali i ponosom osvrnuo na 56 poginulih pripadnika 9. gardijske brigade koji su svoje živote trajno utkali u temelje danas slobodne i neovisne Republike Hrvatske, istaknuvši kako sućut koju osjećamo i izražavamo obiteljima poginulih branitelja nikada ne smije izblijedjeti jer na to, živeći danas u miru i slobodi, jednostavno nemamo pravo. Na kraju svoga obraćanja pozvao je na očuvanje istog onog zajedništva koje nas je krasilo ratnih godina kako bismo i u vremenima mira doprinijeli zajedničkom napretku i prosperitetu Hrvatske kakvu danas imamo.

Načelnik GS OS RH general pukovnik Drago Lovrić 9. gardijskoj brigadi Vukovi uručio je Povelju Predsjednika Republike Hrvatske za izniman doprinos postrojbe i njezinih pripadnika u Domovinskom ratu. Također su dodijeljene i spomen plakete obiteljima poginulih i umrlih pripadnika Vukova.

Svečanost je završena svečanim ispraćajem zastave pod zapovijedanjem brigadira Borisa Šerića.

www.gospic.hr

Spomen poginulim hrvatskim braniteljima – Vukovima toga dana u Gospiću odala je i delegacija Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade “Gromovi” Na toj značajnoj obljetnici bratske 9. gardijske brigade “Vukovi” ispred URV 2. gbr nazočili su predsjednik Podružnice Karlovačke županije, um. narednik Milan Valentić, um. natporučnik Janko Žgela i um. narednik Željko Krivačić.

FOTOGALERIJA:

(slobodnalika.com/vecernji.hr/lika-online.com)

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here