Svečano i dostojanstveno u Brđanima i Sunji (Foto/Video)

0
922

Svečanom komemoracijom, dostojanstveno i s dubokim pijetetom odana je počast i zahvala hrvatskoj mladosti, hrabrim pripadnicima 2. gardijske brigade „Gromovi“ koji su prije 22. godine, 22. kolovoza 1991. godine položili svoje živote u akciji „Brđani 1991“, kao i poginulim Gromovima, ali i svim drugim braniteljima u herojskoj obrani Sunje tijekom Domovinskog rata.

Iako, slabo naoružani u odnosu na nadmoćnijeg velikosrpskog agresora pripadnici 2. bojne 2. gardijske brigade ZNG-a, uz dragovoljce 57. bojne „Marijan Celjak“ i pripadnike MUP-a, krenuli su nošeni hrabrošću i ljubavlju prema svojoj domovini u prvi veći protuudar na sisačkom području 1991. godine.  Toga 22. kolovoza 1991. godine cilj akcije je bio zadržati neprijateljsko nadiranje i deblokirati komunikaciju Sisak – Sunja. U žestokoj borbi kod Brđani Ceste poginulo je pet hrvatskih gardista 2. bojne 2. gbr Gromova – Ivica Hrnčević, Ivan Devčić, Osman Muratagić, Žan Marot i Alen Glavan, a 17 ih je ranjeno. Komunikacija zbog nadmoći neprijatelja u ljudstvu, tehnici i naoružanju nije deblokirana, ali su neprijatelju naneseni znatni gubitci, poljuljan mu je bio moral i zaustavljeno je njegovo daljnje napredovanje.

O herojskoj obrani Sunje i junaštvu njenih branitelja već su ispričane mnoge priče. U toj herojskoj obrani okosnicu su činili uz Sunjane i pripadnici 2. gardijske brigade „Gromovi“. U najžešćim napadima na Sunju tijekom 1991. i 1992. godine devetorica Gromova je dalo svoje živote. Sunja, taj mali hrvatski Vukovar kako ju nazivaju, cijelo vrijeme Domovinskog rata iako okružena sa tri strane, zahvaljujući nadljudskim snagama i spremnošću hrvatskih branitelja ostala je obranjena.

Kako se ne bi odali zaboravu ovi značajni trenutci najznačajnijeg razdoblja hrvatske povijesti, obrane i stvaranja neovisne i samostalne RH tijekom Domovinskog rata, te u spomen na ove hrabre branitelje, Udruga ratnih veterana 2. gardijske brigade „Gromovi“ Podružnica Sisačko-moslavačke županije obilježila je 22. kolovoza 2013. godine u Brđani Cesti i Sunji 22. obljetnicu akcije „Brđani 1991“ i  oživjela je sjećanje na herojsku obranu branitelja Sunje.

Na spomeniku poginulim Gromovima u Brđani Cesti i podno spomen ploče poginulim Gromovima na željezničkom kolodvoru u Sunji, brojna izaslanstva braniteljskih udruga s područja Sisačko-moslavačke županije, lokalnih vlasti Grada Siska, Grada Petrinje i Općine Sunja te Sisačko-moslavačke županije, obitelji poginulih branitelja, predstavnici Policije iz Policijske postaje Sunja, 2. mehanizirane bojne „Gromovi“ Gardijske motorizirane brigade i Logističke pukovnije HKoV-a, te članovi URV 2. gbr „Gromovi“ i ratni veterani Gromovi iz Udruge Crne mambe položili su vijence i zapalili svijeće.

Na spomeniku u Brđani Cesti sjećanja na te povijesne trenutke, teške, ali hrabre i ponosne dane velikom broju nazočnih dočarao je u ime Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade „Gromovi“, brigadni general Drago Matanović, jedan od ratnih zapovjednika 2. gardijske brigade. Ispred Sisačko-moslavačke županije nazočnima se pozdravnim govorom obratio predsjednik županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije Željko Soldo.

Na slavne i herojske dane obrane Sunje podsjetio je umirovljeni pukovnik Ivica Pandža – Orkan, jedan od ratnih zapovjednika obrane Sunje. Nazočne ispred Općine Sunja pozdravio je predsjednik općinskog vijeća.

Na spomen obilježjima nazočni su se poginulih branitelja sjetili i u prigodnim molitvama, a  nakon komemoracija u župnoj crkvi sv. Marije Magdalene u Sunji služena je Misa zadušnica za poginule, nestale i umrle pripadnike 2. gardijske brigade Gromove i sve hrvatske branitelje. Misu je služio dekan Dubičko-kostajnički, župnik Hrvatske Kostajnice fra Stjepan Jambrošić.

Nakon Svete Mise u sunjskom Domu kulture „Sven Lasta“ održano je zajedničko druženje branitelja, članova obitelji poginulih Gromova i gostiju.

[youtube]ZQZvn-O_Odg[/youtube]

 

Fotogalerija:

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here