Svečana akademija povodom 26 godina OSRH

0
1008

U Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu danas je, u ponedjeljak, 29. svibnja 2017., održana svečana akademija povodom obilježavanja 26. obljetnice formiranja Oružanih snaga Republike Hrvatske (OS RH) , Dana Oružanih snaga RH i Dana Hrvatske kopnene vojske (HKoV).

Akademiji su, između ostalih, nazočili predsjednica RH i vrhovna zapovjednica OS RH Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov, predstavnici Sabora, Vlade, MORH-a i drugih državnih institucija, bivši ministri obrane, djelatni i umirovljeni zapovjednici, vojnici, dočasnici te časnici postrojbi OSRH, obitelji poginulih i nestalih branitelja, predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata, diplomatskog i vojnodiplomatskog zbora i drugi.

Čestitajuci svim pripadnicima OSRH njihov dan, te uputivši  posebne pohvale nagrađenim i promaknutim pripadnicima, predsjednica Kolinda Grabar–Kitarović rekla je da je osnivanje Oružanih snaga RH jedan od ključnih događaja u povijesti mlade hrvatske države. Danas je vojska srce i duša Hrvatske, kamen temeljac i neuništiva stijena na kojoj stoji naša država, cijelo vrijeme služe nam na čast i ponos. Vojska je bila i ključna sila koja je vukla Hrvatsku prema članstvu u NATO-u.  “Zbog toga možemo spokojno gledati u našu budućnost”, zaključila je predsjednica, te dodala da zbog novih sigurnosnih prijetnji OSRH  moraju težiti prilagodbi postojećih i razvoju novih sposobnosti, a zajednička je zadaća svih odgovornih i dalje izgrađivati OSRH.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković govorio je o prvom postrojavanju Zbora narodne garde u Kranjčevićevoj i citirao riječi prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana o potrebi da Hrvatska ima svoju oružanu silu. “Moramo čuvati spomen na sve branitelje i domoljube koji su iznijeli najveći teret Domovinskog rata, kad je obranjena neovisna i demokratska Hrvatska”, istaknuo je Jandroković, dodavši da su OSRH stvorene u ratu, a razvijene i izgrađene u miru. Nadalje, u svojim zadaćama više ne mogu biti same, stoga je opravdano njihovo sudjelovanje u mirovnim misijama i operacijama koje Hrvatski sabor potvrđuje dvotrećinskom većinom. “One osobine koje su krasile hrvatske branitelje, a to su hrabrost, požrtvovnost, znanje, vještine i spremnost na pomoć, krase i današnje pripadnike OSRH”, rekao je predsjednik Sabora.

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković je rekao da je uz hrvatsku vojsku i danas cijeli hrvatski narod, što je bilo jasno vidljivo u proteklih nekoliko dana obilježavanja Dana OSRH. Pokazana ljubav, povjerenje i poštovanje daju nam vjeru u budućnost, ali i zadaću da OSRH imaju osigurano sve ono što im je potrebno, rekao je Plenković, podsjetivši na rast obrambenog proračuna. Predsjednik Vlade se dotaknuo i pitanja borbene komponente ratnog zrakoplovstva, istaknuvši uvjerenje da će se nedvojbeno temeljito, stručno, kvalitetno i detaljno naći način da se te sposobnosti dugoročno osiguraju. Što se tiče ključnih strateških dokumenata koji su u izradi, Zakona o domovinskoj sigurnosti i Strategije nacionalne sigurnosti, predsjednik Vlade je rekao da će oni osigurati pravni i strateški okvir za sve aktivnosti koje se u Hrvatskoj danas poduzimaju s obzirom na sigurnosne ugroze koje više nisu iste kao prije petnaestak godina.

“Ponosna, pobjednička Hrvatska vojska, nastala je na snažnim temeljima, s nasljeđem koje obvezuje”, istaknuo je ministar obrane Damir Krstičević, izrazivši zadovoljstvo što su danas tu nasljednici onih najboljih – mladi, čvrsti i odlučni vojnici i vojnikinje, koji su spremni odgovoriti na sve izazove. “Vjerujte mi, s takvim ljudima, naše Oružane snage imaju sjajnu budućnost”, rekao je ministar, dodavši da su OSRH i danas jamac sigurnosti, suvereniteta, opstojnosti države i naroda. “Sustav sigurnosti koji razvijamo jamčit će svim našim građanima da RH u bilo kojem trenutku može čvrsto, snažno i jasno odgovoriti na bilo koju ugrozu ili opasnost”, rekao je potpredsjednik Vlade, uz zaključak da su u potpori te sigurnosti iznimno bitni aktualni projekti, od izrade strateških dokumenata, povratka vojske u hrvatske gradove, opremanja i modernizacije OSRH te zaštita hrvatskog zračnog prostora vlastitim sposobnostima, čega se Hrvatska ne smije odreći.

Načelnik GS OS RH general zbora Mirko Šundov podsjetio je na ratne godine obilježene agresijom na Hrvatsku te na ustrojavanje Zbora narodne garde, koji je postao jezgra Hrvatske vojske, koja je obranila i oslobodila zemlju. S preustrojem vojska je postala manje brojna, ali efikasna i profesionalna organizacija koja se uspješno integrirala u NATO i EU. Danas OSRH uspješno provode obuku i vježbe, zadaće u zemlji i inozemstvu, a u budućnosti će biti još bolje organizirane, opremljene i uvježbane. U Hrvatskoj su na raspolaganju civilnom stanovništvu u slučaju prirodnih i drugih nepogoda, a pomažu i u drugim zemljama. Pripadnici OSRH su najveća vrijednost sustava, pa je vrlo bitno i u budućnosti ulagati u njihovo znanje, osposobljenost i vještine, zaključio je načelnik GS OS RH.

U sklopu svečane akademije pročitane su odluke te uručena promaknuća i poticajne mjere pripadnicima OSRH. Brigadni general Miroslav Kovač promaknut je u čin general bojnika, brigadir SenadFejzić , brigadir Tihomir Kundid i brigadir Perica Turalija u čin brigadnog generala, a kapetan bojnog broda Ivo Raffanelli u čin komodora. Nagrade su uručene najuspješnijim pripadnicima  OS RH na natjecanju za najspremnijeg pripadnika Oružanih snaga RH “Prvi za Hrvatsku 2017.” U ženskoj kategoriji titulu je osvojila poručnica Monika Martina Sipina-Halper, pripadnica Gardijske mehanizirane brigade, a u muškoj kategoriji skupnik Ivo Bašić, pripadnik Vojnoobavještajne satnije Gardijske mehanizirane brigade.

Na svečanosti je prikazan kratki video o povijesnom putu, razvoju i današnjim sposobnostima OSRH nastao povodom obilježavanja 26. godišnjice OSRH. U glazbenom dijelu programa nastupili su Simfonijsko puhački orkestar Oružanih snaga RH, Klapa Hrvatske ratne mornarice “Sveti Juraj”, Zbor Hrvatskog narodnog kazališta Zagreb, Radojka Šverko i Miroslav Škoro.

 

izvor tekst/foto: MORH,FB

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here