Susret s braniteljima iz Brodosplita

Ratni veterani 2. gardijske brigade „Gromovi“ bili su u subotu 21. travnja 2012. godine domaćini članovima Udruge veterana domovinskog rata „Brodosplit“ iz Splita. Susret s braniteljima Brodosplita u Petrinji i Novom Farkašiću organizirali su ratni veterani Gromova iz Udruge Crne mambe. Susret je započeo u Petrinji, u vojarni „Pukovnik Predrag Matanović“ gdje je u vojnoj kapeli sv. Ilije Proroka petrinjski vojni kapelan don Milenko Majić, služio svetu Misu za sve poginule branitelje Domovinskog rata.  Nakon Mise, razgledavanja kapelice i ugodnog druženja, veterani Brodosplita posjetili su i Spomen sobu Gromova u sklopu vojarne. Potom je uslijedio obilazak zapadnog dijela nekadašnje petrinjske bojišnice počevši od Petrinje preko Gore, Glinske Poljane i Slane sa završetkom u Novom Farkašiću. Na toj ruti su ratni veterani položili cvijeće i zapalili svijeće na spomeniku hrvatskim braniteljima u Petrinji te spomen obilježjima u Gori, Glinskoj Poljani i Novom Farkašiću. Molitve za poginule branitelje predvodio je vojni kapelan Milenko Majić. Također na tim lokacijama ratni veterani 2. gbr, umirovljeni časnici i zapovjednici, pukovnici Slavko Franc, Ivica Kozjak, Boris Jacović i Ivica Šafarić  opisali su borbena djelovanja 2. gbr na tom dijelu bojišta tijekom Domovinskog rata. U mjesnom domu u Novom Farkašiću nakon obostrane razmjene darova i zahvala upriličen je zajednički objed. Potom je uslijedilo višesatno ugodno druženje uz zajedničku pjesmu. Susret i posjet ratnih veterana je završen u kasnim poslijepodnevnim satima uz zajedničko slikanje na spomen obilježju u Novom Farkašiću.

Udruga ratnih veterana domovinskog rata „Brodosplit“ okuplja dragovoljce, hrvatske branitelje koji su u najvećem dijelu bili pripadnici 114. brigade ZNG RH, ali i ostalih postrojba HV-a i MUP-a koji su se dragovoljno uključili u obranu Domovine u samim početcima Domovinskog rata. Dali su nemjerljiv doprinos, poglavito na dalmatinskim bojištima RH. Najveći dio ih još danas vrijedno radi u splitskom škveru i istinski su čuvari digniteta Domovinskog rata i svih nacionalnih i domoljubnih vjrednota. Između ostalih programa Udruge periodično obilaze nekadašnja bojišta, odaju dužno poštovanje i zahvalnost suborcima i hrvatskim braniteljima diljem Domovine, obilaze spomen obilježja stradanja u Domovinskom ratu i upoznaju sve dijelove Domovine.