STRUGA BANSKA, MJESTO HEROJSTVA HRVATSKIH REDARSTVENIKA

0
1569

 

NASLOVNA

U Hrvatskom Pounju u organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova i policijske uprave sisačko-moslavačke u Strugi Banskoj u utorak 26. srpnja obilježena je obljetnica pogibije 10 hrvatskih redarstvenika.

Četnički agresor i pobunjeni Srbi u sklopu operacije „Žaoka“ 26. srpnja 1991.g. započeli su agresiju i čišćenje sela Pounja od Hrvata koji su živjeli na tom području. Svoj zločinački pohod započeli su minobacačkim i tenkovsko-pješačkim napadom, pri čemu su palili i pljačkali hrvatske kuće, zlostavljali i ubijali Hrvate.

Policajci Mile Blažević – Čađo i Željko Filipović herojskim činom, bacivši se na neprijateljski kamion a koji je bio naoružan s dva protuavionska topa, eksplozivnom su napravom onesposobili neprijateljske vojnike na kamionu i sam kamion. Tim činom hrabri policajci u Strugi Banskoj  zaustavili su napad pobunjenih Srba koji su zarobljene Hrvate Pounja koristili  kao živi štit u svom napredovanju.

U nadljudskim naporima,  braneći mještane tijekom velikosrpske agresije, 26. srpnja 1991. u Strugi Banskoj poginulo je deset pripadnika MUP-a RH: dvojica pripadnika PU sisačko-moslavačke: Mile Blažević – Čađo i Mile Pušić te osmorica pripadnika PU zagrebačke: Davor Vukas, Branko Vuk, Ivica Perić, Žarko Gundić, Željko Filipović, Mladen Halapa, Zoran Šaronja i Goran Fadljević.

Vijence i svijeće podno Spomen obilježja položile su mnogobrojne delegacije i pojedinci; , izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, general Marijan Mareković, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, zamjenik ministra unutarnjih poslova Davor Blažević,  župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić sa suradnicima, gradonačelnici gradova  i načelnici općina Smž-e, predstavnici MUP-a, zapovjednici 2. mb Gromovi i 1. mb Tigrovi  bojnik Roman Kelnerić i bojnik Zdenko Fiala,  te mnogobrojna izaslanstva udruga proisteklih iz Domovinskog rata.  Na ovoj obilježbi sudjelovalo je i  izaslanstvo Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade Gromovi koje je predvodi dopredsjednik udruge Nenad Bužanić.

Vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj msgr. Jure Bogdan za sve poginule, umrle i nestale hrvatske branitelje predvodio je molitvu kod spomen obilježja, te je zazvao Božji blagoslov za sve nazočne na obilježbi.

Mile Blažević – Čađo, a za pokazanu osvjedočenu hrabrost i junaštvo u Domovinskom ratu posmrtno je odlikovan Redom kneza Domagoja s ogrlicom. Odlikovanje je obitelji uručio izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske, umirovljeni general-pukovnik Marijan Mareković.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here