Stipi Puđi dodijeljena monografija 2. gbr Gromovi

0
1411

U Bad Homburgu u njemačkoj pokrajini Hessen,  u subotu 4. ožujka  proglašeni su  dobitnici nagrade Večernjakove domovnice 2017.   Dobitnici nagrada su poznati glazbenici, umjetnici, modeli, sportaši, hrvatske zajednice, klubovi. Proglašen je najznačajniji Događaj godine i Osoba godine. Svečanosti dodjela nagrada nazočio je potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar vanjskih i europskih  poslova Davor Ivo Stier.

Tom prigodom u  znak zahvalnosti za doprinos u očuvanju istine i promicanja vrijednosti Domovinskog rata, Udruga ratnih veterana 2. gardijske brigade Gromovi dodijelila je monografiju 2. gbr Gromovi HV-e  Stipi Puđi.  Inače Stipe Puđa  je urednik inozemnog izdanja Večernjeg lista i začetnik Večernjakove domovnice koja je kroz godine postala prepoznatljiva kao brend Hrvata u tuđini.Nagradu je u ime udruge uručio hrvatski branitelj, ratni veteran 2. gardijske brigade Gromovi Dario Holenda, dopisnik Fenix Magazina. Udruga ratnih veterana „Gromova” proširila je dodjeljivanje svoje monografije institucijama i osobama za koje smatraj da pridonose očuvanju istine i promicanju vrijednosti  Domovinskog rata i na hrvatsko iseljeništvo.

Monografija opisuje nastanak i ratni put ove elitne brigade Hrvatske vojske koja je ratovala na svim bojištima Lijepe naše. U obrani Domovine svoje živote je izgubilo 203 pripadnika 2. gardijske brigade, dok se 5 pripadnika vode kao nestali. Više od 1200 pripadnika brigade je ranjeno ili ozlijeđeno.

Puna tri mjeseca trajao je Izbor Večernjakove domovnice. Puna tri mjeseca su Večernjakovi čitatelji ustrajno glasali kako bi svoje kandidate doveli do nagrade. Najsretnija je bila Miranda Čondić Kadmenović (Mimi Fidler) koja je nagradu dobila za najpopularniju hrvatsku glumicu u iseljeništvu. Mimi je ove godine uz Daniela Stanića vodila program Domovnice. Ostala je iznenađena kad su prozvali njeno ime za nagradu u kategoriji glume.  “Ne mogu opisati koliko sam ponosna zbog ove nagrade. Zbog cijelog ovog događaja. Srce mi kuca! “, rekla je Mimi.

I Marijana Landeka je bila oduševljena. Nagradu je dobila u kategoriji glazbe. Pobijedila je prema odluci žirija, dok je Toni Damjanović odnio nagradu prema odluci Večernjakovih čitatelja.

Sretna je i Ivana Krželj iz Frankfurta, blogerica koju su nagradili čitatelji. “Zahvaljujem se Večernjakovim čitateljima jer su vjerovali u mene. Ova mi nagrada doista puno znači. Radite ono što vam srce kaže i dobit ćete”, poručila je mlada blogerica.

Iznenađenje cijelog izbora bio je Marko Marić, ilustrator i likovni umjetnik iz Mainza. Njega su čitatelji doveli do samog finala, ali nagradu mu je dao žiri. Marko je i sam bio iznenađen nagradom. ” Drago mi je što su me prepoznali i nominirali, i naravno, nagradili. Tek sam nedavno došao u Njemačku i još opipavam područje kulture, lokalne umjetnike. Jako mi je drago da me ljudi prepoznaju. Sretan sam, ovo je svakako vjetar u leđa mom životu u Njemačkoj”, zadovoljan je Marko.

U Bad Homburgu su Večernjakovu domovnicu pratili brojni predstavnici udruga hrvatskih branitelja, hrvatskih klubova i zajednica u iseljeništvu, političari, predstavnici Crkve, gradonačelnici,  sportaši, kulturnjaci, glazbenici….

izvor: https://fenix-magazin.de/ovo-su-dobitnici-nagrada-vecernjakova-domovnica-2017-9/

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here