Stalni postav Domovinskog rata u virovitičkom muzeju – predstavljeni i Gromovi

0
1707

Prije dvadesetak dana u virovitičkom gradskom muzeju u dvorcu Pejačević otvoren je stalni postav Domovinskog rata. U nazočnosti umirovljenih generala Mladena Markača, mnogobrojnih branitelja, članova obitelji poginulih i drugih uzvanika postav su svečano otvorili, Anđa Oljačić, majka poginulog pripadnika 2. gbr Gromovi Darka Oljačića i predsjednica roditelja poginulih branitelja Grada Virovitice te Josip Babuk, otac poginulog pripadnika MUP-a. Kroz desetak panoa prikazan je fotografijom i novinskim člancima kronološki tijek rata u virovitičkom kraju i šire od 1990. do 1996. godine. Postav sadrži i dio oružja i razne vojne opreme korištenih u Domovinskom ratu.

U posebnoj prostoriji, spomen sobi, izložene su fotografije 142 poginula branitelja.     Tu je i multimedijski prostor u kojemu je moguće pogledati nekoliko dokumentarnih filmova o Domovinskom ratu i prezentaciju ratnih fotografija nastalih tijekom rata.

U stalnom postavu moguće je vidjeti ratne putove postrojba HV-a i Policije ustrojene na virovitičkom području kao i njihove ratne zastave. U postavu muzeja Domovinskog rata zastupljene su i druge postrojbe u kojima su virovitičani sudjelovali u Domovinskom ratu diljem RH.

Kako je gotovo stotinu branitelja virovitičana sudjelovalo u Domovinskom ratu u sastavu 2. gardijske brigade „Gromovi“ (prije inkorporiranja 81. gardijske bojne u 2. gbr) u muzeju je na izvrstan način predstavljena i 2. gardijska brigada, odnosno Gromovi virovitičkog kraja.

Projekt izgradnje i otvorenja stalnog postava Domovinskog rata u muzeju Grada Virovitice inicirao je i vodio umirovljeni bojnik Davor Špoljarić, predsjednik Časničkog zbora Grada Virovitice i bivši pripadnik 2. gbr Gromovi. Časnički zbor je svojevremeno ideju i projekt predstavio svim udrugama iz Domovinskog rata s virovitičkog područja i pozvao ih na suradnju u prikupljanju gradiva. U ovaj hvalevrijedan projekt virovitičkog Časničkog zbora uključili su se i članovi Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade „Gromovi“.

Predlažemo vam da prilikom posjeta Virovitici svakako pogledate i dojmljiv stalni postav Domovinskog rata u Gradskom muzeju Virovitica.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here