Srijemski Hrvati ne zaboravljaju svoje poginule branitelje

0
1191

U subotu 7. srpnja 2012. godine u Gradini, općinskom središtu nedaleko Virovitice održana je komemoracija i malonogometni turnir u spomen na poginule branitelje bojnika Darka Habenšusa, pripadnika 2. gardijske brigade Gromovi i satnika Mirka Peića, pripadnika 1. gardijske brigade Tigrovi. Drugu godinu zaredom ovu komemoraciju i memorijalni malonogometni turnir pod nazivom „Darko i Mirko“ organizira Zavičajni klub Slankamenaca Zajednice protjeranih Hrvata Srijema, Bačke i Banata kako bi sačuvali uspomenu na svoje sumještane poginule u Domovinskom ratu.

U jutarnjim satima na spomen obilježju poginulim braniteljima pokraj župne crkve u Gradini, obitelji poginulih branitelja, članovi Zavičajnog kluba Slankamenaca, mještani Gradine, predstavnici Udruge ratnih veterana 2. gbr „Gromovi“ i suborci, položili su vijence i zapalili svijeće te izmolili molitvu za poginule branitelje. U ime URV 2. gbr „Gromovi“, vijenac su položili i zapalili svijeće članovi Upravnog odbora Udruge među kojima su bili i Darkovi ratni zapovjednici umirovljeni pukovnici Željko Ćubela i Slavko Franc, te predstavnici Podružnice Gromova Sisačko-moslavačke županije.

U gradinskoj župnoj crkvi sv. Ilije Proroka Misu zadušnicu služio je Stjepan Škvorc, virovitički župnik župe Blaženog Alojzija Stepinca. Župnik je u propovijedi naglasio vrijednost i zahvalnost za žrtvu života ovih hrabrih hrvatskih branitelja.

Nakon svete Mise u športskoj dvorani osnovne škole u Gradini održan je memorijalni malonogometni turnir na kojemu se natjecalo šest momčadi. Prije otvaranja turnira prisutne je u ime Zavičajnog kluba Slankamenaca pozdravio i zahvalio nazočnima predsjednik kluba i glavni organizator Željko Mesić, podsjetivši na hrabrost njihovih sumještana iz rodnog zavičaja, srijemskog sela Slankamena kojeg su gotovo svi morali napustiti tijekom Domovinskog rata. Potom je upriličeno prisjećanje na životopise, ratni put i herojsku pogibiju bojnika Darka Habenšusa i satnika Mirka Peića, u čiji spomen se i održava memorijalni turnir. Turnir je proglasio otvorenim jedan od Darkovih suboraca i prijatelja i ratnih zapovjednika, pukovnik Slavko Franc, ratni zapovjednik 3. pješačke bojne i nekadašnji načelnik stožera 2. gardijske brigade Gromova, koji je ujedno zahvalio organizatorima u ime ratnih veterana Gromova i Tigrova što čuvaju uspomenu na ovu dvojicu hrabrih  pripadnika gardijskih postrojba „Tigrova“ i „Gromova“. Početni udarac na turniru izveo je Miša Ivka, 87-godišnja starina i legenda srijemskih Hrvata, djed poginulog branitelja Darka Habenšusa,.

Na turniru su nastupile slijedeće malonogometne momčadi: „Zrinski-Drava 90.“ iz Novigrada Podravskog, NK Pejić iz Gradine, OPG Rukavina – Detkovac, Zavičajni klub Slankamenaca, te dvije momčadi Gromova, „Mladi Gromovi“ iz Virovitice i momčad URV 2. gbr Gromova, „Gromovi“ iz Siska.

Turnir je nakon ujednačene borbe i neriješenog rezultata Zrinskog – Drave 90. i Gromova iz Siska, nakon uspješnijeg izvođenja penala osvojio prošlogodišnji pobjednik, momčad „Zrinski – Drava 90.“. Drugo mjesto momčad Gromova iz Siska, a treće „NK Pejić“. Najbolji igrač turnira bio je Luka Grgić iz Gromova, a najbolji strijelac Luka Lamač iz Zrinskog – Drave 90. Pehare, priznanja i zahvalnice natjecateljima uručio je predsjednik općine Gradina, Dražen Pejić. Ovaj hvalevrijedan događaj je završen zajedničkom večerom i druženjem u prijateljskom ozračju branitelja, obitelji poginulih i natjecatelja.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here