Potpisani Sporazumi o Programu provedbe preventivnih sistematskih pregleda za hrvatske branitelje iz Domovinskog rata

0
961

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved potpisao je 22. veljače 2017. godine Sporazum o programu provedbe preventivnih sistematskih pregleda hrvatskih branitelja s predstavnicima četiri opće županijske bolnice, predstavnikom Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te predstavnikom Ministarstva zdravstva u Karlovcu.

Svečanost potpisivanja započela je uvodnim govorom državne tajnice Nevenke Benić. Nakon minute šutnje i prikazivanja kratkog filma „Opća bolnica Karlovac u Domovinskom ratu“ prisutnima se obratio prim. Ervin Jančić, dr. med., ravnatelj Opće bolnice Karlovac. Zatim je mr.sc. Vesna Bosanac, dr.med.spec. pedijatar, predstavila rezultate Pilot projekta preventivnih sistematskih pregleda na području Vukovarsko-srijemske županije tijekom kojeg su pregledana 823 hrvatska branitelja s područja te županije. Prisutnima se obratio i gospodin Branko Halužan, zapovjednik 1. bataljuna Zbora narodne grade 110. brigade u Domovinskom ratu, koji je izrazio potporu projektu preventivnih sistematskih pregleda. Uslijedilo je obraćanje gospodina Krunoslava Capaka, ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, te gospodina Željka Plazonića, državnog tajnika u Ministarstvu zdravstva.
Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved u svom obraćanju predstavio je Program provođenja preventivnih sistematskih pregleda. Naglasio je kako će Ministarstvo hrvatskih branitelja i Ministarstvo zdravstva biti nositelji Programa, a sudionici u provedbi opće/ županijske bolnice i klinički bolnički centri te Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Istaknuo je kako je skrb o zdravlju hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata jedno od prioritetnih područja rada Ministarstva hrvatskih branitelja te je pozvao sve hrvatske branitelje da se odazovu pozivu na preventivne sistematske preglede.

Nakon obraćanja uslijedila je svečanost potpisivanja Sporazuma s Općom bolnicom Karlovac, Općom bolnicom i bolnicom branitelja Domovinskog rata Ogulin, Općom bolnicom Gospić, Općom bolnicom „Dr. Ivo Pedišić“ iz Siska, Ministarstvom zdravstva te Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo. Sporazumom o suradnji za svaku pojedinu bolnicu definirana je cijena i sadržaj svakog pojedinog pregleda, broj hrvatskih branitelja koji će pregledima pristupiti te dinamika izvođenja preventivnih pregleda. Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved najavio je potpisivanje Sporazuma i s ostalim županijskim bolničkim centrima u Hrvatskoj.

Sredstva za provedbu Programa planirana su na poziciji Ministarstva hrvatskih branitelja za 2017. godinu u ukupnom iznosu od 26.202.000,00 kuna.

Prioritet u pristupanju pregledima tijekom 2017. godini imat će hrvatski branitelji bez statusa HRVI koji su u borbenom sektoru u obrani suvereniteta sudjelovali više od 1 500 dana. Procjenjuje se da će se u razdoblju od veljače do prosinca organizirati preventivni sistematski pregledi za oko 33.000 hrvatskih branitelja i to u terminima i dinamikom koju će odrediti same bolnice/KBC-ovi. S pregledima se planira nastaviti i narednih godina za hrvatske branitelje drugih kategorija prema unaprijed utvrđenim prioritetima, a prema smjernicama iz Strateškog planu Ministarstva hrvatskih branitelja 2017.-2019. godine te prijedloga novog Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji.

Svaka bolnica/klinički bolnički centar odredila je koordinatora za prijem i naručivanje hrvatskih branitelja s kojima će predstavnici Ministarstva usuglašavati rasporede pregleda za naredni mjesec. Ministarstvo hrvatskih branitelja će hrvatske branitelje obavještavati i pozivati putem Područnih jedinica i županijskih Centara za psihosocijalnu pomoć te koordinatorima u bolnicama dostavljati popise za pregled.

Izvor: Ministarstvo hrvatskih branitelja

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here