Spomenik vitezu Gromova Dragutinu Naglašu

Veterani Gromova, pozivamo Vas  u nedjelju 6. prosinca 2015.g.  na svečano otkrivanje spomenika vitezu Gromova Dragutinu Naglašu.

Spomenik će se otkriti  u Lepoglavi u parku na Trgu 1. hrvatskog sveučilišta 5.

hodogram svečanosti:

09,00 – 10,00 sati – Svečanost otkrivanja spomenika Dragutinu Naglašu

10,30 sati – Sveta Misa u crkvi Bezgrešnog Začeća Blažene Djevice Marije – Lepoglava

bojnik DRAGUTIN NAGLAŠ

2. gardijska brigada „Gromovi“

Rođen je 5. prosinca 1970. godine u Varaždinu, od oca Marijana i majke Jozefine. Djetinjstvo je proveo s roditeljima u Lepoglava Vesi. Osnovnu školu završio je u Lepoglavi, a srednju autolimarsku u Varaždinu. Nakon završene škole, prije stupanja u redove policije, radio je u struci kod privatnog poslodavca.

U redove MUP-a RH, u Posebnu jedinicu policije dragovoljno je pristupio 10. ožujka 1991. godine u Vinicu kod Varaždina, a 15. svibnja 1991. godine ustrojavanjem prve četiri profesionalne gardijske brigade premješten je u tadašnju 2. »A« brigade ZNG RH (2. gardijska brigada „Gromovi).

Oženio se 21. studenoga 1992. godine sa suprugom Ivankom.

Bojnik Dragutin Naglaš u 2. gardijsku brigadu „Gromovi“ pristupa na samom početku Domovinskog rata 15. svibnja 1991. godine, iz postrojbe za posebne namjene u Vinici, gdje je djelovao od 10. ožujka 1991. godine.

Odmah po stupanju u HV-e djeluje u prvim borbenim djelovanjima na ličkom bojištu, u mjestu Ljubovo, gdje se posebno ističe borbenošću i hrabrošću. Nakon ličkog bojišta s postrojbom odlazi na Banovinu, gdje sudjeluje u svim bitkama: Topusko, Gređani, Viduševac, Petrinja. Zbog pokazanih kvaliteta i sposobnosti na tim borbenim terenima postavljen je za zapovjednika voda.

Kao zapovjednik voda u 1. pješačkoj satniji 1. pješačke bojne 2. gbr „Gromovi“ sudjelovao je 17. i 18. listopada 1991. godine u legendarnoj obrani sela Novi Farkašić, gdje su naše malobrojne snage uspjele odbiti neprijateljski napad u kojem je sudjelovalo 20 tenkova i 1 bataljun pješaštva, te su drugi dan ujutro u protuudaru razbili neprijatelja. Tim herojskim činom postrojbe zaustavljen je prodor neprijatelja prema rijeci Kupi i stvorena je osnova za daljnje oslobađanje privremeno okupiranih područja na Banovini.

Nadnevka 14. studenoga 1991. godine zapovijeda vodom u akciji oslobađanja sela Slana i Glinska Poljana, gdje je i ranjen predvodeći napad na dominantnu kotu Sveta Katarina. U toj akciji uništen je 1 tenk, te zarobljena 2 teretna vozila.

Nakon oporavka ponovno se vraća u postrojbu, gdje je postavljen na dužnost dozapovjednika satnije.

Na dubrovačkom bojištu od lipnja 1992. godine zapovijeda postrojbom u nizu borbenih djelovanja: sudjeluje u operaciji „Tigar“, oslobađanju sela Ivanica, napadima na kotu Vlaštica i nizu napada na bitne kote na rubu Popova polja. U svim akcijama osobno je predvodio postrojbu, potičući ostale branitelje osobnim primjerom.

Odlukom Predsjednika Republike Hrvatske i vrhovnog zapovjednika dr. Franje Tuđmana, od 16. prosinca 1992. godine broj PA6-558/1-92 promiče se u čin djelatnog satnika.

Krajem 1992. godine postaje zapovjednik 1. pješačke satnije, 1. pb 2. gbr Gromovi, pružajući maksimalan trud i zalaganje ustrojavajući postrojbu, pripremajući je za daljnja borbena djelovanja.

Nedugo po preuzimanju dužnosti sa satnijom u sklopu 1. pješačke bojne odlazi na zadarsko-novigradsko bojište, gdje odmah po dolasku sa satnijom kreće u akciju obrane Novigrada i njegovog zaleđa od protuudara velikosrpskog agresora u operaciji „Maslenica“. Predvodi satniju u niz napadnih djelovanja s ciljem pomicanja i učvršćivanja linije preuzete 9. veljače 1993. godine od 4. gbr.

U akciji 11. veljače 1993. godine smrtno je stradao od krhotina neprijateljske granate u području Novigrada, kod zaselka Baždarići tijekom raspoređivanja i utvrđivanja satnije na dostignutoj crti.

Za postignute ratne uspjehe na dubrovačkom bojištu pohvaljivan je zajedno s postrojbom od prvog predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana. Odlikovan je Spomenicom Domovinskog rata 1990. – 1992., Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, te brigadnom Zlatnom plaketom »Grom«. Posmrtno mu je dodijeljen čin bojnika.