Spomen obilježje prvom poginulom Bošnjaku branitelju u Domovinskom ratu

0
1159

U Kuljanima, na području Općine Dvor, 25.travnja je svečano je otkriveno spomen obilježje Šefiku Pezeroviću, prvom poginulom Bošnjaku branitelju u Domovinskom ratu. Spomen obilježje su zajednički otkrili roditelji pokojnog Šefika, otac Abdulah i majka Halima te ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Šefik Pezerović rođen je 15. ožujka 1968. godine i bio je policajac u Policijskoj postaji Črnomerec u Zagrebu kad je 1991. dragovoljno otišao u obranu Pounja koje je zajedno s JNA razarala srpska paravojska. Poslije pogibije zapovjednika, Šefik je, kao jedini specijalac u skupini, pokušao izvući suborce iz neprijateljskog obruča. No, kod Struge Banske je teško ranjen u glavu i ruku. Šefik je, s dvojicom ranjenih policajaca trebao biti prevezen sanitetskim vozilom u bolnicu u Sisak. Vozilo u kojem su bili napadnuto je u Kuljanima gdje su svi zarobljeni. Neki su odvedeni u logor i kasnije razmijenjeni, ni danas se ne zna sudbina dvojice ranjenih policajca, ali je poznato kakve je strahote tijekom zvjerskog mučenja proživio Šefik posljednjih dana života. Istina je izašla na vidjelo nepuno desetljeće nakon Šefikove smrti. Njegov mučitelj Jablan Kejić vozio je u prtljažniku automobila teško ranjenog Šefika po selima Kirišnicu, Jovacu, Šakanlijama i Lotini čiji su se mještani na njemu krvnički iživljavali, a ubijen je 26. srpnja 1991. u Kuljanima. Tijelo mu je ekshumirano 2000. godine, a Šefik Pezerović je posthumno odlikovan s nekoliko odličja. Njegov krvnik Kejić je osuđen na sedam godina zatvora, ali mu je kazna smanjena na pet. Šefikova sestra Amira Hamzić Pezerović izrazila je zahvalnost svima koji su pomogli izgraditi ovo spomen obilježje. Dodala je kako ih kao obitelj hrabri sjećanje koje još uvijek živi na njihovog brata i sina podsjetivši kako se već šest godina u Zagrebu održavaju tradicionalni Memorijalni dani Šefika Pezerovića i poginulih Bošnjaka branitelja u Domovinskom ratu. „Sve dok tako živimo, znamo da naš Šefik nije uzalud položio svoj život od 23 godine“, zaključila je Šefikova sestra.
Na svečanosti su se okupljenima obratili i izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba Miodrag Demo, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba Harun Omerbašić te predsjednik krovne Udruge Bošnjaka branitelja Domovinskog rata Hrvatske Hamdija Malić. Hamzalija Hafizović, predsjednik Udruge Bošnjaka branitelja Domovinskog rata Hrvatske Grada Siska i Sisačko-moslavačke županije, jednog od inicijatora podizanja ovog spomen obilježja, posjetio je kako se oko 30 tisuća Bošnjaka aktivno uključilo u obranu Hrvatske u Domovinskom ratu, njih oko 80% kao dragovoljci, dok ih je 1187 izgubilo svoje živote.
Hafizović je pozvao sve okupljene da se na ovom mjestu svake godine dođu prisjetiti Šefikove smrti i odati počast njegovoj žrtvi. Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić izrazio je zahvalnost obitelji poginulog Šefika na žrtvi koju su ponijeli, ali i svim Bošnjacima u Županiji koji su kao pripadnici postrojba hrvatske vojske dali veliki obol u obrani domovine naglasivši kako će u Županiji imati potporu za sve aktivnostima kojima će poticati promicanje istine o Domovinskom ratu.
Izaslanik predsjednika Vlade RH, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved rekao je kako ovim otkrivanje spomen obilježja, gotovo 26. godina nakon njegove tragične pogibije, odajemo počast Šefiku Pezeroviću, s ponosom ga se prisjećajući izražavamo zahvalnost koju je svojim djelima zaslužio…
Ministar Medved se zahvalio svim obiteljima čiji su članovi ugradili svoje živote u temelje hrvatske države, ali i svim braniteljima koji su branili i obranili našu domovinu.
Izaslanik predsjednice RH Ivan Krupec, predsjednik Udruge veterana 2. gardijske brigade Gromovi naglasio je „kako je neosporna činjenica kako je ljubav prema čovjeku i domovini sveta i temelj je svake vjere i to moramo poštovati“.
S tugom, ali i ponosom, spomen obilježje su zajedno s ministrom Tomom Medvedom otkrili Šefikovi roditelji otac Abdulah i majka Halima koji su se zahvalili svima što se i danas sjećanju njihovog sina i njegove žrtve. Prigodnu molitvu predvodio je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sisak, Alem ef. Crnkić, a nakon toga su izaslanstva položila vijence podno spomen obilježja Šefiku Pezeroviću, prvom poginulom Bošnjaku branitelju u Domovinskom ratu.

Izvor: http://www.radio-banovina.hr/

Otkrivanju spomen obilježja, uz predsjednika udruge Ivana Krupeca kao izaslanika predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović prisustvovalo je i izaslanstvo URV 2. gbr Gromovi predvođeno dopredsjednikom udruge Nenadom Bužanićem.

foto: Z.Ceković, smž

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here