Sokolovi obilježili 21. obljetnicu osnutka brigade (Foto)

0
983

Polaganjem vijenca i paljenjem svijeća kod središnjeg križa na gradskom groblju u Vinkovcima, u subotu, 5. listopada 2013. godine, članovi Udruge veterana 5. gardijske brigade „Sokolovi“ i uzvanici prisjetili su se poginulih i umrlih prijatelja i suboraca.

Na središnjem događaju proslave 21. obljetnice, svetoj Misi u crkvi sv. Euzebija i Polonija, biranim rječima nazočnima se obratio župnik monsinjor Tadija Pranjić, koji je na osobit način zahvalio poginulim i umrlim, ali i živim Sokolovima za svu žrtvu koju su utkali u slobodu i neovisnost Republike Hrvatske.

Monsinjor Pranjić prisjetio se i prvog postrojavanja postrojbe na nogometnom igrališu NK Cibalije kojem je nazočio, sv. Mise koju je služio u jednoj šumi blizu same crte bojišnice, te je opisao kako je emotivno doživio «završetak bitke» za slobodu Domovine u oslobađajućoj presudi utamničenim generalima Gotovini i Markaču.

Nakon završetka sv. Mise sudionici su se u mimohodu predvođeni povijesnom postrojbom „Hrvatski sokol“ i limenom glazbom uputili ulicama Vinkovaca (najstarijeg grada u Europi), do vojarne «Bosut» gdje su na spomen obilježju poginulim pripadnicima vijence položili i upalili svijeće; izaslanik predsjednika Sabora RH, izaslanik načelnika GS OS RH, predstavnici UV 5. gardijske brigade, predstavnici Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, predstavnici lokalnih i županijskih vlasti te predstavnik Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade „Gromovi“.

Na kraju su nazočni s radošću prihvatili poziv organizatora za nastavak druženja uz prigodni domjenak, gdje su se „sokolovi“ jos jednom predstavili kao domaćini kakve se samo poželjeti može.

 

G. Galić

Fotogalerija:

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here