Sokolovi 5. gbr obilježili svoj dan osnivanja

0
1581

Na poziv Udruge veterana 5. gbr Sokolovi, izaslanstvo URV 2. gbr Gromovi a koje je  predvodio dopredsjednik udruge Nenad Bužanić kao izaslanik predsjednika udruge Ivana Krupeca, u Vinkovcima je 3. listopada 2015.g. sudjelovalo na obilježavanju  23. obljetnice osnivanja 5. gardijske brigade „Sokolovi“. Svetom Misom u crkvi sv. Euzebija i Poliona  za sve poginule i umrle pripadnike 5. gbr Sokolovi kao i za sve poginule hrvatske branitelje u Domovinskom ratu otpočela je obilježba ove obljetnice. Svečanim mimohodom veterana 5.gbr Sokolovi i sudionika obilježbe iz crkve uputilo se u vojarnu 5.gardijske brigade „Slavonski sokolovi“ gdje je održana središnja svečanost obilježbe.  Kod spomen obilježja poginulim pripadnicima 5.gbr  mnogobrojna izaslanstva poklonila su se žrtvi poginuli Sokolova paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca. Na svečanosti se uz ostale govornike kao izaslanik predsjednice RH gospođe Kolinde Grabar Kitarović prigodnim riječima  obratio Ante Deur i sam pripadnik 2. gbr Sokolovi, evocirajući uspomenu na  poginule pripadnike brigade i zasluge brigade u Domovinskom ratu.

5. gardijska brigada “Sokolovi“,   ustrojena je  25. listopada 1992. godine u Vinkovcima. Sastavljena je većinom od postrojbi Slavoniji, najvećim dijelom od pripadnika 204. vukovarske brigade108. brodske brigade109. vinkovačke brigade, 3. satnija (novogradiška), 122. đakovačke brigade123. požeške brigade, 132. našičke brigade i pripadnika 3. gardijske brigade te drugih gardijskih postrojbi, zapovjednik brigade bio je Ivan Kapular.  Pripadnici brigade djelovali su i prije ustrojstava na bojištima u Istočnoj Slavoniji braneći VukovarOsijekVinkovce i druge slavonske  gradove.

Početkom 1993. godine brigada je preseljena u obranu zadarskog zaleđa i obranu Zadra. Tijekom obrane Zadra nema većih pomicanja crte, ali “Sokolovi” uspješno odbijaju srpske napade i u nekoliko navrata uništavaju ubačene neprijateljske izvidnike i diverzante. Pripadnici brigade sudjeluju u Operaciji Maslenica. Krajem 1993. godine “Sokolovi” su i na Južnom bojištu gdje se potvrđuje, da je 5. gbr Sokolovi  sposobna djelovati u svim vremenskim uvjetima i na različitim terenima.

Sredinom studenog 1994. godine, brigada je ponovo na crti bojišnice. Na Južno bojište odlazi najprije ojačana pješačka bojna da bi početkom prosinca brigada na ovoj bojišnici bila u punom sastavu. Uz zajedničko sudjelovanje s drugim postrojbama postižu se izvrsni rezultati.

1. svibnja 1995. godine dio postrojbe je na izvršenju bojeve zadaće u oslobađanju Zapadne Slavonije u Operaciji Bljesak. Djelujući s dvije pješačke bojne i dva tenkovska voda, brigada na smjeru udara od rijeke Save do autoceste, postiže odlične rezultate. U akciji “Bljesak” 5. gbr  zarobila je veće količine neprijateljske tehnike, streljiva i minsko eksplozivnih sredstava. Za odmor nakon pobjede, “Sokolovi” nisu imali vremena, jer su odmah izašli na crtu bojišnice u Istočnoj Slavoniji braneći Hrvatsku od agresorskog napadaja i moguće osvete zbog velikog poraza u Zapadnoj Slavoniji.

Brigada je također djelovala i na istoku za vrijeme Oluje, pripadnici 4 bojne štiteći mogući proboj neprijatelja preko Nijemaca i Komletinaca. Tada je postrojba i okolna sela bila izložena žestokim topničkim  i minobacačkim napadima iz Šida i okolnih okupiranih dijelova istočne Slavonije. Tako da su svojom nazočnošću pripadnici 4. bojne uvelike pridonijeli očuvanju tadašnje linije i mogućeg neprijateljskog proboja.

Tijekom Domovinskog rata 77 pripadnika 5. gardijske brigade je poginulo, a oko 300 pripadnika je bilo ranjeno.

Poslije rata, brigada je 28. veljače 2003.g. pripojena novoustrojenoj 3. gardijskoj brigadi. Danas u sastavu Gardijske oklopno-mehanizirane brigade djeluje 1. mehanizirana bojna “Sokolovi” kao sljednica slavne 5. gardijske brigade „Sokolovi“.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here