Slatina dobila ime pukovnika Predraga Matanovića.

0
1251

PETRINJA – Ulica Slatina od sada će nositi ime po heroju Domovinskog rata pukovniku Predragu Matanoviću. Ovu je odluku donijelo Gradsko vijeće Petrinje, nakon prijedloga Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Petrinje i suglasnosti njegovih roditelja.
Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Petrinje, uputila je u proceduru nadležnom tijelu da se Ulica Slatina preimenuje u ulicu pukovnika Predraga Matanovića, a na sjednici Gradskog vijeća Petrinje kojoj su bili prisutni Julka i Filip Matanović, roditelji pokojnog Predraga, Branko Prošić, predsjednik Odbora za izbor i imenovanje ulica i trgova u svom je obraćanju posebno naglasio: „Dopustite mi da u ime Odbora i svoje osobno ime najprije uputim izraze najdubljeg štovanja prisutnim roditeljima heroja pukovnika Predraga Matnovića. Odbor je na svom sastanku ustvrdio kako su obavljene sve potrebne predradnje i da su ispunjeni svi uvjeti, te je jednoglasno zaključio da zahtjevu treba bezuvjetno udovoljiti.”

Gradskom vijećnicom nakon ovih riječi prolomio se topli pljesak, u zraku se osjetilo uzbuđenje, ali i ponos i zavladala posebna atmosfera, dok su svi vijećnici čestitali uplakanim, ali ponosnim roditeljima. Predsjednica Gradskog vijeća Sanja Lovrenović rekla je da joj je čast što su na sjednici upravo kad se donosi odluka i roditelji pokojnog predraga, a prigodnim riječima uz gradonačelnika Darinka Dumbovića, roditeljima su se obratili predsjednik Koordinacije i vijećnik HSP-a i Darko Dumbović, te u ime Koalicije HDZ-HSS Željko Tonković.
“Ovo je izraz poštovanja prema pokojnom Predragu i njegovoj obitelji. Učinjeno je iz poštovanja i u zajedništvu, a ostat će simboli pobijede hrvatskog čovjeka i trajna vrijednost Grada Petrinje. Obnovili smo spomenik Predragu i drugim poginulim hrvatskim braniteljima i osloboditeljima Petrinje, a imenovanjem ulice pukovnika Matanovića napravili smo časno djelo za sva vremena.”, rekao je gradonačelnik Darinko Dumbović.

Filip Matanović članovima Gradskog vijeća uputio riječi zahvale rekavši kako je njegov Predrag samo jedan od heroja Domovinskog rata i da se ne smiju zaboraviti drugi hrvatski branitelji koji su također heroji kao i njegov pokojni sin.”Još ima branitelja koji su zaslužili da ulice nose njihova imena, učinite to. Prvi je heroj dobio svoju ulicu, sad su na redu i drugi heroji Domovinskog rata”, rekao je Filip Matanović posebno zahvalivši Darku Dumboviću, predsjedniku Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Petrinje i gradonačelniku Darinku Dumboviću, dodavši kako odaje čast i svima koji su sudjelovali u ostvarivanju ove ideje.
Željko Tonković rekao je kako je žalosno što Domovinski rat nažalost nema svojih heroja i da ni jedna vlast do sada nije našla za shodno da se to učini.”Ponosni smo na Predraga i sve druge čija su imena uklesana na Spomenik, zbog toga i o drugima treba prozboriti i dati im mjesto koje zaslužuju. Darko Dumbović, zahvalio je u ime Koordinacije i svoje osobno ime svima za ovaj čin.”Žalosno je što nemamo heroje domovinskog rata, ali imamo mi naše vitezove. Za mene je heroj svatko tko je branio Domovinu”.

Predrag Matanović poginuo je 4. kolovoza 1995. godine, kao zapovjednik 2. bojne, 2 gardijske brigade HV Grom na području Češkog sela-Kolonije za vrijeme VRA „Oluja”, nakon što je smrtno pogođen krhotinom minobacačke granate. Već je u prijepodnevnim satima bio ranjen, ali nije htio otići s bojišnice nego je i dalje hrabro i velikog srca zapovijedao 2. Bojnom 2 Gardijske brigade “Grom”, sve dok u poslijepodnevnim satima nije smrtno pogođen.
U obrani Hrvatske sudjelovao je od 30. prosinca 1990. godine kao pripadnik Specijalne policije PU Sisak MUP RH. Prvi puta ranjen je na dubrovačkom bojištu 13. srpnja 1992. godine, a tijekom Domovinskog rata prošao je bojišta Banovine, Južno bojište (Dubrovnik i Zaleđe), Maslenicu, te Ličku bojišnicu.

Odlukom predsjednika RH odlikovan je posmrtno Redom Kneza Domagoja s ogrlicom, Redom Petra Zrinskog i Frane Krste Frankopana s pozlaćenim pleterom, Medaljama „Oluja” i „Bljesak”, te Medaljom „Grom” i zlatnikom „Ban Toma Erdodija” za doprinos u obrani RH od 1990-1995. godine.

Izvor: http://www.portal53.hr/vijesti/petrinja/81-petrinja/24323-slatina-dobila-ime-pukovnika-predraga-matanovica.html


Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here