Skupnik Ivo Bašić „Prvi za Hrvatsku 2017“

0
1080

Natjecanje za najspremnijeg pripadnika Oružanih snaga RH, „Prvi za Hrvatsku 2017“, danas u petak, 19. svibnja 2017. u Kninu uspješno je završeno pobjedom pripadnika Vojnoobavještajne satnije Gardijske mehanizirane brigade skupnika Ive Bašića.

Skupnik Ivo Bašić zahtjevnu je stazu prešao za 351 minutu i 30 sekundi. Drugi je na cilj stigao razvodnik Marino Potrka, pripadnik Zapovjedništva specijalnih snaga koji je stazu prešao za 368 minuta, dok je treći, s 384 minuta, bio vojnik Nikola Polić, pripadnik bojne Pauci Gardijske mehanizirane brigade.

Završnici natjecanja na Kninskoj tvrđavi i proglašenju pobjednika nazočili su izaslanica Predsjednice RH Maja Čavlović, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane, državni tajnik Tomislav Ivić, načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov, glavni inspektor obrane general bojnik Slaven Zdilar, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske (HKoV) general pukovnik Mate Ostović, zapovjednik HRM-a kontraadmiral Predrag Stipanović, zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade brigadir Tihomir Kundid, gradonačelnik grada Knina Nikola Blažević, predstavnici Šibensko-kninske županije i drugi uzvanici.

Izaslanica predsjednice Republike i vrhovne zapovjednice Maja Čavlović, čestitala je pobjednicima na izvrsnim rezultatima i hrabroj borbi. „Pobjednici su se dokazali kao prvi među jednakima, a svi drugi sudionici potvrdili su zavidnu razinu uvježbanosti i spremnosti svih postrojbi oružanih snaga iz kojih dolaze“, rekla je, prenoseći pohvale predsjednice za uspješnu organizaciju natjecanja.

Čestitajući pobjedniku i najboljim natjecateljima izaslanik ministra obrane, Tomislav Ivić rekao je kako natjecanje “Prvi za Hrvatsku” za nas predstavlja sam vrh pripremljenosti, vrh sposobnosti, vrh uspjeha i pobjede pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske. Čestitam pobjedniku na današnjim postignućima. Ono je vrijedno poštovanja, ono je vrijedno divljenja”, zaključio je Tomislav Ivić.

Pozdravljajući sudionike iz dvanaest partnerskih i savezničkih zemalja te predstavnike MUP-a RH, načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov sa zadovoljstvom je naglasio kako je natjecanje za najspremnijeg pripadnika OS RH „Prvi za Hrvatsku 2017“ proteklo u prijateljskom i sportskom ozračju, što je odraz sportske kulture svih pripadnika Oružanih snaga. Također, zahvalio se domaćinima i organizatorima natjecanja te pohvalio tradicionalno dobru suradnju OS RH i lokalne zajednice rekavši: „Posebno želim pohvaliti domaćine natjecanja, Gardijsku mehaniziranu brigadu na izuzetnom angažmanu oko pripreme ovog vježbališta za potrebe natjecanja kao i u provedbi samog natjecanja te zahvaliti Gradu Kninu na nesebičnoj potpori“.

U četvrtak, 18. svibnja 2017. održano je kvalifikacijsko natjecanje u dvije discipline, gađanju iz jurišne puške VHS-D2 i gađanju iz samokresa HS 2000. Završnica natjecanja „Prvi za Hrvatsku 2017.“ započela je u petak, 19. svibnja, kada su u sedam ujutro na kninskim ulicama natjecatelji, noseći obveznu opremu i naoružanje ukupne težine 15,2 kilograma, krenuli u utrku po 35 kilometara dugačkoj stazi duž ulica grada Knina i vojnog vježbališta „Crvena zemlja“. Natjecanje je obuhvatilo 12 radnih točaka na kojima su obavljali zadane vojničke zadaće, a sudjelovalo je 150 natjecatelja iz Oružanih snaga RH, od čega dvije natjecateljice, pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova RH te više od 30 pripadnika oružanih snaga savezničkih i partnerskih zemalja Albanije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Francuske, Italije, Kosova, Litve, Makedonije, Njemačke, Slovenije, SAD-a i Velike Britanije.

Zbog velikog broja stranih natjecatelja i  međunarodnog  karaktera, natjecanje se provodi i pod nazivom „Best soldiercompetition“, a samo natjecanje provodilo se u tri kategorije: muškoj kategoriji za pripadnike Oružanih snaga RH i Ministarstva unutarnjih poslova RH, muškoj kategoriji za pripadnike oružanih snaga savezničkih i partnerskih zemalja te ženskoj kategoriji.

Natjecanje za najspremnijeg pripadnika OSRH „Prvi za Hrvatsku“ provodi se po šesti put, a prvo natjecanje održano je prije 20 godina u Kninu, gradu simbolu pobjede u Domovinskom ratu. Organizator natjecanja je Glavni stožer OSRH, domaćin je Gardijska mehanizirana brigada Hrvatske kopnene vojske. Zapovjednik natjecanja je brigadir Tihomir Kundid, zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade, a pokrovitelj predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović. Cilj natjecanja bio je pokazati spremnost i znanje te vojničke vještine pripadnika oružanih snaga, kao i stupanj psihofizičke osposobljenosti za izvršenje postavljenih zadaća pod visokim stupnjem tjelesnog opterećenja.

Ovogodišnje natjecanje bila je prilika da se još jednom potvrdi trajno savezništvo i postojana suradnja između oružanih snaga Republike Hrvatske i lokalne zajednice. Tako su pripadnici oružanih snaga bili angažirani na uređenju dječjih igrališta u sklopu četiri kninska gradska vrtića. „To je mali doprinos lokalnoj zajednici, ali puno znači u srcima djece. Lokalna zajednica uvijek može računati na Oružane snage, a mi ćemo se uvijek odazvati na poziv za suradnju, pogotovo kada su cilj naši najmlađi“, zaključio je državni tajnik Tomislav Ivić.

Izvor: www.morh.hr

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here