Obilježena 27. godišnjica pogibije hrvatskog branitelja Dubravka Pukšeca-Pukija

0
1266

 

U organizaciji Sportsko rekreativne udruge „Tomčev put i prijatelji“ i Udruge ratnih veterana 2, gardijske brigade Gromovi, podružnice Sisačko-moslavačke županije, u subotu 14. srpnja obilježena je 27. godišnjica pogibije hrvatskog branitelja, prvog Siščanina u Domovinskom ratu Dubravka Pukšeca-Pukija.

Na gradskom groblju Viktorovac u Sisku na grobu Dubravka Pukšeca, izaslanstva Sportsko rekreativne udruge „Tomčev put i prijatelji“ , Udruge ratnih veterana 2, gardijske brigade Gromovi, Sisačko-moslavačke županije, Grada Siska i suboraca položili su  cvijeće i zapaljene svijeće. Molitvu za pokojnog Dubravka predvodio je vojni kapelan vojne kapelanije sv. Ilije proroka don Antonio Mikulić.

U gradskoj četvrti Centar u Sisku, četvrti  življenja pokojnog Dubravka ispred Društvenog doma na kojem je i spomen ploča za poginule hrvatske branitelje  održan je komemorativni skup i polaganje vijenaca i paljenje svijeća. Prigodnim riječima obratio se predsjednik Sportsko rekreativne udruge „Tomčev put i prijatelji“, hrvatski branitelj i Dubravkov suborac Josip Nauković, zamjenik župana Sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak i zamjenik gradonačelnice Siska Marko Krička.

Uz organizatore i suborce obilježavanju je nazočio zamjenik župana Sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak, prvi zamjenik gradonačelnice grada Siska Marko Krička i predsjednica gradskog vijeća Ivana Krčelić te izaslanstvo  Udruge ratnih veterana 57. SAMB-a  Marijan Celjak. Nakon komemoracije uz sportske sadržaje nastavljeno je druženje gostiju i hrvatskih branitelja.

 

Dubravko Pukšec,  rođen je 26. studenoga 1964. godine u Sisku. Dubravko je živio s roditeljima, ocem Josipom i majkom Marijom u Sisku. Osnovnu i srednju školu završio je također ovdje u Sisku. Dubravko je iznimno volio sport, posebno nogomet i kuglanje, sve svoje slobodno vrijeme  posvećivao je tim sportovima te je aktivno i nastupao na turnirima u tim sportovima.

Krajem 1990. godine kao hrvatski domoljub koji je osujetio zlo koje se nadvilo nad Hrvatsku,  dragovoljno se uključuje u postrojbe MUP-a RH gdje  završava tečaj za policajca pripravnika. Osnivanjem Jedinice za posebne namjene PU Sisak u veljači 1991. godine postaje pripadnikom te postrojbe. Kao pripadnik hrvatske policije, Dubravko je profesionalno i odgovorno obavljao sve policijske zadaće koje su mu bile povjerene.

Osnivanjem Zbora narodne garde,  Dubravko prelazi u sastav 2. A brigade ZNG, u  2. pješačku bojnu u Sisku.  5. lipnja 1991. godine potpisuje Ugovor o službi u HV-i te biva raspoređen na dužnost satnijskog dočasnika u zapovjedništvo 1. pješačke satnije,  2. pješačke bojne, 2, gbr Gromovi.

U agresiji na Domovinu Hrvatsku od strane pobunjenih Srba okupljenih u paravojne terorističke formacije koje su bile potpomognute od strane takozvane JNA, Dubravko hrabro i časno od prvih dana agresije brani napadnutu Domovinu.

Prva bojna iskustva stekao je na Banovini u  Glina i  Dragotincima, gdje se pokazao pouzdanim, hrabrim i  odlučnim vojnikom. Među svojim suborcima bio je omiljen i cijenjen, u svakom trenutku bio je  spreman pomoći svojim suborcima u svim teškim ratnim situacijama.

Dubravko je svoj mladi život položio na oltar Domovine 15. srpnja 1991. godine u selu Dragotinci, kao sudionik operacije oslobađanja napadnute policijske ispostave u Kraljevčanima. Dubravko je  smrtno  stradao od neprijateljske tenkovske granate koja je pogodila položaje hrvatskih branitelja.

Važno je napomenuti da je Dubravko Pukšec prvi poginuli hrvatski branitelj iz grada Siska. Zbog pogibije sina Dubravka njegovi roditelji od tuge i žalosti za svojim voljenim sinom nakon kratkog vremena umiru. Još je veća tragedija to što se loza obitelji Pukšec ugasila jer nema više živućeg člana bliže obitelji.

Za svoj doprinos u  Domovinskom ratu,  Dubravko je odlikovan; Spomenicom Domovinskog rata, Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana te Zlatnom plaketom »Grom«.  Ulica u Gradu Sisku u gradskoj četvrti Centar nosi  ime Dubravka Pukšeca. Posmrtno mu je dodijeljen počasni čin poručnika.

fotografije: Z. Kreso

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here