SJEĆANJE NA ŽRTVU 10 HRVATSKIH POLICAJACA

0
991

U organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova i Policijske uprave Sisačko-moslavačke 26. srpnja 2015.g. u Strugi Banskoj obilježena je 24. obljetnica pogibije desetorice hrvatskih policajaca.  Okupljanje u Strugi Banskoj je čin prisjećanja na tragične događaje koji su se u tom mjestu dogodili 26. srpnja 1991.godine kada je 10 hrvatskih policajaca, osmorica iz PU zagrebačke i dvojica iz PU sisačko-moslavačke, uz nadljudske napore  pružajući otpor velikosrpskoj agresiji poginuli u hrvatskom Pounju.

U sklopu akcije „Žaoka“  toga su dana srpski agresori i teroristi predvođeni četnicima kapetana Dragana, vodeći pred sobom živi zid od zarobljenih civila, nastojali osvojiti pounjska sela na dvorskom pdručju, no u Strugi Banskoj zaustavila su ih dvojica policajaca koja su, žrtvujući svoje živote, raznijeli improvizirano oklopno vozilo. Policajac iz Struge Mile Blažević-Čađo skočio je na to vozilo, upozorio civile iz živog zida i bacio bombe poginuvši i sam prilikom toga, a s njim je stradao i policajac Željko Filipović iz Zagreba. Herojski čin Mile Blaževića-Čađe zaustavio je napredovanje terorističko-četničkih formacija ali na žalost toga dana poginuli su još hrvatski policajci; Mile Pušić, Davor Vukas, Branko Vuk, Ivica Perić, Žarko Gundić, Mladen Halapa, Zoran Šaronja i Goran Fadljević. U toj terorističkoj operaciji poginulo je i više civila a mnogi su bili ranjeni.

Izaslanstvo URV 2. gbr Gromovi s pijetetom odalo je počast i poklonilo se žrtvi hrvatskih policajaca i civila koji su stradali u ovoj agresiji na hrvatsko pounje početkom Domovinskog rata na RH.

 

Foto:članovi URV 2. gbr Gromovi

 

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here