Sjećanje na žrtve u Baćinu

0
891

Snage jugo-komunističke vojske  mahom sastavljene od Srba  i srpske milicije te pobunjenih domaći Srba, 21. listopada 1991.g. počinile su masovna ubojstva hrvatskog pučanstva  iz sela Baćina i Cerovljana u Pounju. Zločin su pobunjeni Srbi izvršili na lokaciji nedaleko od sela Baćina kod Hrvatske Dubice. U vrijeme velikosrpske agresije, to područje bilo je predmetom izravni teritorijalni pretenzija pobunjeni Srba i velikosrpski ideologa u Srbiji i BiH.

Većina hrvatskog stanovništva napustilo je to područje u vrijeme teški napada JNA i paravojnih srpsko-četničkih hordi u rujnu 1991.g. na to područje. Mile Martić osuđeni ratni zločinac zapovijedao  je terorističkim  skupinama koje su etnički čistile područje Pounja,  a potporu u tom zločinačkom pohodu   davala mu je  JNA, Teritorijalna obrana i takozvana „Milicija RSK“.

21. listopada 1991.g., paravojne srpske snage su  56 Hrvata doveli u blizinu sela Baćina, poredali ih uz rijeku Unu i na brutalan i hladnokrvan  način ih ubili, a tek nakon nekoliko dana zakopali ih u 7. rupa iskopanih pored rijeke Une. Nedugo zatim iste terorističke i paravojne formacije izvršili su još jedan zločin nad 57 Hrvata  dovedenih iz Cerovljana, Baćina i Hrvatske Dubice.

U spomen na civilne žrtve velikosrpske agresije u Baćinu 21. listopada 2015.g. održana je komemoracija,  da ovaj zločin  nad hrvatskim narodom u Pounju ne padne u zaborav te da se oda počast nedužnim pobijenim civilima iz Cerovljana i Baćina.

Mnogobrojna izaslanstva položila su vijence i zapalila svijeće kod spomen obilježja Golubica te odala počast. Nakon komemoracije u kapeli Presvetog Trojstva velečasni Milan Begić  služio  je Svetu  Misu  za sve stradale nevine žrtve u Baćinu i Cerovljanima.  Izaslanstvo Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade Gromovi a koje je predvodio dopredsjednik udruge Nenad Bužanić sudjelovalo je na  komemoraciji i Sv. Misi.

 

 

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here