SJEĆANJE NA POGINULE U AKCIJI „UNA-95“

0
1164

Udruga ratni veterana 2.gardijske brigade „Gromovi“ u Dvoru i Hrvatskoj Dubici povodom 20. obljetnice akcije Hrvatske vojske „Una-95“, u subotu 19. rujna upriličila je komemoracije u spomen na poginule hrvatske branitelje u ovoj akciji.

Na spomeniku poginulim hrvatskim braniteljima u Dvoru i spomeniku poginulim Gromovima u Hrvatskoj Dubici vijence su položili i zapalili svijeće obitelji poginulih branitelja, mnogobrojna izaslanstva braniteljskih udruga, predstavnici Oružanih snaga RH, Policije, županijski, gradski i općinski predstavnici kao i brojni ratni veterani postrojba koje su sudjelovale u ovoj akciji 1995. godine. S pijetetom odali su počast poginulim, ratni veterani Gromovi, Tigrovi, branitelji iz Sukošana, Termiti,  članovi Moto kluba veterana iz Petrinje, Sisačko-moslavačka županija, gradovi Zagreb i  Petrinja, općine Dvor, Hrvatska Dubica,  MO Hodošan iz Opčine Donji Kraljevec i Međimurske županije, Policijske postaje Dvor i Hrvatska Kostajnica, 1. mehanizirana bojna „Tigrovi“ i 2. mehanizirana bojna „Gromovi“ Gardijske motorizirane brigade HKoV-a.  Željko Ćubela prigodnim riječima se obratio u Dvoru u ime predsjednika URV 2. gbr Gromovi Ivana Krupeca i zavalio se na dolasku na obilježbu, zaželio dobrodošlicu. U ime općine Dvor zahvalu za žrtvu koju su branitelji podnijeli uputio je zamjenik načelnika Općine Dvor Franjo Juranović. U Hrvatskoj Dubici kao domaćin obratio se načelnik Općine Dvor te je tom prigodom najavio otvaranje Spomen doma u Baćinu za poginule hrvatske branitelje i civilne žrtve veliko srpske agresije na području opčine. Željko Ćubela kao sudionik akcije evocirao je uspomenu iz same akcije te se prisjetio žrtve poginuli suboraca. Miodrag Demo kao izaslanik  gradonačelnika grada Zagreba Milana Bandića ali i kao veteran Gromova  prigodnim riječima obratio se nazočnima, prisjetio se ti teški dana akcije „Una“ iznijevši kako su veliku žrtvu podnijeli branitelji u toj akciji te se nikako ne smije zaboraviti njihova žrtva te se svake godine treba okupljati u Dvoru i Hrvatskoj Dubici  kako žrtva poginuli ne padne u zaborav. Demo je istakao da su vrata Grada Zagreba otvorena,  te će grad Zagreb  pomoći da se otvori memorijalni centar kojega je najavio načelnik općine Hrvatska Dubica.

Anita Sinjeri Ibrišević zamjenica župana Sisačko-moslavačke županije Ive Žinića u svom obraćanju naglasila je kako je važno sjećati se i posjećivati mjesta na kojima možemo odati dužnu počast zaslužnima za oslobađanje okupirani područja Hrvatske, onima koji su utkali svoje živote u temelje Hrvatske države. Ženski pjevački zbor KUD-a „Jeka“ iz Hrvatske Dubice svojim pjevanjem uveličao je komemoraciju u Hrvatskoj Dubici.

Molitvu za poginule na spomen obilježjima i Svetu Misu za poginule u crkvi Presvetog Trojstva   predvodio je vojni kapelan vojne kapelanije Središta za borbenu obuku HKoV-a Slunj  don Milenko Majić.

tekst: Branko Kolarić, Foto: Željko Makek

 

 

 

 

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here