Sjećanje na poginule Gromove u akciji „Una 95“

0
2512

 

Ratni veterani 2. gardijske brigade „Gromovi“ okupljeni u udruge „Crne mambe“ i URV 2. gbr „Gromovi“, zajedno su 17. rujna 2011. godine s obiteljima poginulih branitelja Gromova i don Milenkom Majićem, vojnim kapelanom vojne kapelanije Svetoga Ilije proroka iz Petrinje obilježili  u Dvoru i Hrvatskoj Dubici 16. obljetnicu vojne akcije „Una 95“ i prisjetili se poginulih i nestalih pripadnika u ovoj akciji. Akcija Una izvedena je u Pounju 18. i 19. rujna 1995. godine u kojoj je poginulo 25 hrvatskih vojnika branitelja iz 2. gardijske brigade „Gromovi“, a jedan se još uvijek vodi nestalim.

Komemoracija za poginule branitelje održana je na spomen obilježjima u Dvoru i Hrvatskoj Dubici gdje su obitelji poginulih i sudionici akcije svojim očevima, sinovima i ratnim prijateljima i suborcima odali dužno poštovanje i zahvalu za njihovu žrtvu položivši vijence i zapalivši svijeće.

 

Uz obitelji poginulih i ratne veterane Gromova vijence su položili i predstavnici Sisačko-moslavačke županije, Općine Hrvatska Dubica i braniteljskih udruga općine Hrvatske Dubice. Prigodne molitve predvodio je vojni kapelan Milenko Majić.

 Na spomen obilježju u Hrvatskoj Dubici učenice Osnovne škole Ivo Kozarčanin“ izrecitirale su prigodne riječi u spomen na hrabre vitezove Gromove.Sve nazočne u ime obiju udruga pozdravio je umirovljeni brigadir i ratni načelnik stožera 2. gbr Mile Krišto.

Također nazočnima se obratio i predstavnik općine hrvatske Dubice. Ovom prigodom ratni veterani uručili su Ratnu monografiju 2. gbr „Gromovi“ Saši Vukoviću, nekadašnjem ročnom vojniku iz Koprivnice koji je tijekom akcije Una u iznimno teškim uvjetima požrtvovno i nesebično pomagao u spašavanju života svojih suboraca Gromova.

 Također Knjiga je uručena i Općini Hrvatska Dubica u znak zahvalnosti za višegodišnju pomoć u obilježavanju sjećanja na poginule pripadnike 2. gbr.  Nakon komemoracija, u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Hrvatskoj Dubici služena je sveta misa za sve poginule u ovoj akciji.

Vojni kapelan se u propovijedi zapitao dolazi li vrijeme zaborava, malodušnosti ili letargije, no ako i dolazi nikada ne bismo smjeli biti zasićeni ili zaboravni na  žrtvu branitelja, jer oni su dali svoj život. Život nisu dali kako bi mi bili zasićeni i malodušni nego kako bismo živjeli u slobodi, a to obvezuje. Nadovezujući se na današnje evanđelje gdje nam Isus daje prispodobu o sijaču, usporedio je sjemena koja nisu nikla, s ljudima i opcijama iz 90-ih koji su se protivili ili sumnjali u ostvarenje slobodne Hrvatske, dok je branitelje usporedio sa sjemenom koje je palo na plodno tlo, gdje je branitelje držalo zajedništvo.

 To zajedništvo je bilo čvrsto i jako, i gdje nije mogao izbiti korov koji bi to razjedinio i poništio, koji bi unio malodušnost i onu snagu koja vas je krasila. Dalje je kapelan naglasio da branitelji nisu žalili svoj život, svojom žrtvom darovali su nama slobodu. „Oni su nam je donijeli na svojoj smrti kao ono sjeme koje je umrlo i donosi obilan rod, tako i naši poginuli nama su donijeli ovu slobodu koju mi danas imamo. Na nama je da to nikada ne zaboravimo. Mi smo svjedoci istine i nitko ne može sada konstruirati svoju istinu, istina je jedna. Zato neka nam ove obljetnice pomognu da se prisjetimo hrabrosti, odanosti i vjernosti tih naših ljudi i prijatelja, i vaše hrabrosti, odanosti i vjernosti. Nemojmo ono što ste krvavo gradili, ono što ste uložili u dijelove svoga tijela, ono što ste uložili u najbolje godine svoga života sada razrušiti. Neka i danas bude ono zajedništvo koje će onu snagu ujedinjavati i koje će donijeti obilan rod.“

Misno slavlje svojim pjevanjem uzveličao je župni zbor. Nakon svete mise druženje branitelja i obitelji poginulih pripadnika 2. gbr nastavljeno je u lovačkom domu u Hrvatskoj Dubici.

Objed za sve nazočne već tradicionalno su pripremile vrijedne ruke ratnih veterana 1. pješačke bojne „Crne mambe“.

A kako je to sve skupa izgledalo pogledajte u galeriji slika :

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here