Sjećanje na poginule branitelje u akciji „Una 95“

0
1468

Udruga ratnih veterana 2. gardijske brigade „Gromovi“ i Udruga „Crne Mambe“ organizirale su 15. rujna 2012. godine prigodne komemoracije u Dvoru i Hrvatskoj Dubici za poginule hrvatske branitelje u akciji „Una 95“, koja se odvijala 18. i 19. rujna 1995. godine u Pounju.  Na spomen obilježjima u Dvoru i Hrvatskoj Dubici uz ratne veterane 2. gardijske brigade „Gromovi“ i članove obitelji poginulih branitelja okupili su se i predstavnici ratnih veterana 1. gardijske brigade „Tigrovi“, 4. gardijske brigade „Pauci“,  članovi Moto kluba Veterani iz Petrinje i drugih udruga. Uz članove obitelji poginulih i braniteljskih Udruga, vijence su položili i zapalili svijeće zapovjednici 1. i 2. mehanizirane bojne „Tigrovi“ i „Gromovi“ gardijske motorizirane brigade, postrojbi koje čuvaju uspomenu i tradiciju na legendarne gardijske brigade Tigrove i Gromove.

Također uz sve njih na spomen obilježjima u Dvoru i Hrvatskoj Dubici vijence su položili i zapalili svijeće izaslanstva Sisačko-moslavačke županije i Grada Sisaka, na spomen obilježju u Dvoru izaslanstva Općine Dvor i Općine Sukošan te Policijske postaje Dvor, a na spomeniku u Hrv. Dubici i predstavnici Općine Hrvatska Dubica, koja je i suorganizator obilježavanja. Predsjednik URV 2. gbr „Gromovi“, umirovljeni brigadir Mile Krišto prigodnim je riječima komemorirao uspomenu na poginule branitelje u ovoj akciji. Članovi moto kluba veterana iz Petrinje u središtu su Dvora upriličili i moto defile u spomen na poginule. U Dvoru je izrecitirana pjesma Hrvoja Horvata, ratnog veterana Gromova posvećena poginulim braniteljima u akciji „Una 95“, dok su u Hrvatskoj Dubici članice KUD-a „Jeka“ otpjevale himnu i druge pjesme. Učenici Osnovne škole „Ivo Kozarčanin“ iz Hrv. Dubice izrecitirali su domoljubne pjesme. Riječi dobrodošlice, zahvale i sjećanja na poginule branitelje izrekao je načelnik općine Hrvatska Dubica Matija Mikulić.

Prigodne molitve na spomen obilježjima poginulim braniteljima u Dvoru i Hrvatskoj Dubici predvodio je vojni kapelan petrinjske vojne kapelanije Sv. Ilije Proroka don Milenko Majić, koji je nakon komemoracija služio svetu misu za poginule branitelje u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Hrvatskoj Dubici. „Crkva danas proslavlja blagdan Gospe Žalosne, i rekao bih da nema zgodnijeg dana za obilježavanja ovoga blagdana i ove obljetnice akcije, obljetnice pogibije naših branitelja“. Kapelan Majić je usporedio bol, majki, supruga i djece poginulih branitelja kada su odlazili od svojih kuća i obitelji u rat, te žalost majki, supruga i djece kada bi saznali za pogibiju svojih najmilijih sa žalosti i boli Majke Božje, Gospe Žalosne kojoj je Šimun u hramu prorokovao: „I Tebi će samoj mač probosti dušu“.  No, slobode nema bez žrtve. „Sloboda čovjeka zaslužena je onim bičevanjem, mučenjem, razapinjanjem Krista na križu. Sloboda naše Domovine zaslužena je i životima naših prijatelja, suboraca, naših bližnjih, koji se nisu štedjeli, koji su htjeli žrtvovati sebe, ne za svoj interes, nego žrtvovati sebe radi mene, radi tebe…“ Dalje je naglasio kako naši poginuli ne smiju osjetiti naš zaborav zahvalnosti, sjećanje na njihovu žrtvu i zahvalnost mora se nastaviti u budućim naraštajima. Potom je kapelan naglasio kako je žrtva branitelja čvrst temelj na kojemu je stvorena i obranjena Domovina i da bi se ona održala potrebno je jedinstvo i zajedništvo.

Kao što Isus u današnjem evanđelju kaže: „Tko god dolazi k meni te sluša moje riječi i vrši ih, pokazat ću vam kome je sličan: sličan je čovjeku koji gradi kuću pa iskopa u dubinu i postavi temelj na kamen. A kad bude poplava, nahrupi bujica na tu kuću, ali je ne može uzdrmati jer je dobro sagrađena“. Naša Domovina utemeljena je na stijeni, na stijeni naše žrtve, žrtve naših branitelja, nije sagrađena na stijeni da će se srušiti kad navale bujice, stoji i zahvaljujući Vama i zato budimo jedinstveni i čvrsti u obrani vrjednota  za koje ste se borili i za koje su ginuli naši branitelji.

Poslije Mise nastavljeno je zajedničko druženje uz objed u Lovačkoj kući Lovačkog društva „Jelen“ u Hrvatskoj Dubici.

 

FOTOGALERIJA :

 

 

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here