Sjećanje na poginule branitelje u akciji „Una 95“ (Foto)

0
1613

 

U Dvoru i Hrvatskoj Dubici jučer su povodom 18. obljetnice akcije Hrvatske vojske „Una 95“  koja se odvijala u Pounju 18. i 19. rujna 1995. godine, ratni veterani 2. gardijske brigade „Gromovi“ okupljeni u Udrugu ratnih veterana 2. gbr „Gromovi“ i Udrugu Crne mambe upriličili prigodne komemoracije u spomen na poginule hrvatske branitelje u ovoj akciji.

Na spomeniku poginulim hrvatskim braniteljima u Dvoru i spomeniku poginulim braniteljima Gromovima u Hrvatskoj Dubici vijence su položili i zapalili svijeće obitelji poginulih, mnogobrojna izaslanstva braniteljskih udruga, predstavnici Oružanih snaga RH, Policije, županijski, gradski i općinski predstavnici kao i brojni ratni veterani postrojba koje su sudjelovale u ovoj akciji 1995. godine. Počast su odali ratni veterani Gromovi, Tigrovi, Zbor Udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi, veterani MUP-a, članovi Moto kluba veterana iz Petrinje kojima su se priključili veterani motoristi iz drugih krajeva Hrvatske, Hrvatski demokratski forum Pounje, Sisačko-moslavačka županija, Gradovi Zagreb, Sisak i Hrvatska Kostajnica, općine Dvor, Hrvatska Dubica i Sukošan, Policijske postaje Dvor i Hrvatska Kostajnica, 1. mehanizirana bojna „Tigrovi“ i 2. mehanizirana bojna „Gromovi“ Gardijske motorizirane brigade HKoV-a i ratni zapovjednik 2. gbr Gromovi, brigadni general Drago Matanović.  U Dvoru su se nazočnima obratili predsjednik Zbora veterana gardijskih postrojbi, umirovljeni bojnik Ilija Vučemeliović Šimunović i zamjenik predsjednika općine Dvor, Franjo Juranović, dok je na spomeniku poginulim Gromovima u Hrvatskoj Dubici evocirao uspomene na samu akciju dopredsjednik URV 2. gbr Gromovi, umirovljeni pukovnik Željko Ćubela, a nazočne je pozdravio i načelnik općine Hrvatska Dubica, Tomislav Mateljak, općine koja je i suorganizator obilježavanja.

Komemoraciju u Hrvatskoj Dubici svojim pjevanjem uljepšao je ženski pjevački zbor KUD-a „Jeka“ iz Hrvatske Dubice, a domoljubnim recitacijama program su uljepšali i učenici OŠ Ive Kozarčanina iz Hrvatske Dubice.

Molitvu za poginule na spomen obilježjima predvodio je vojni kapelan petrinjske vojne kapelanije Svetoga Ilije Proroka, don Milenko Majić. U župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Hrvatskoj Dubici služena je sveta Misa. Misu za poginule branitelje služio je don Milenko Majić. Druženje i objed  održani su u društvenom domu u Hrvatskoj Dubici.

Na inicijativu Udruge Gromova, a povodom 18. obljetnice akcije „Una 95“ Općina Hrvatska Dubica postavila je u čast poginulim braniteljima novi jarbol i stijeg Republike Hrvatske pokraj spomenika poginulim Gromovima.

 

Fotogalerija:

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here