Sjećanje na Dubravka Pukšeca-Puku

U organizaciji Sportsko-rekreativne udruge „Tomčev put i prijatelji“ i udruge ratnih veterana 2. gbr Gromovi, podružnice Smž-e u subotu 15. lipnja održan je 10. memorijalni malonogometni turnir „Dubravko Pukšec-Puki“.

Prije početka turnira izaslanstva udruga položila su cvijeće i zapalila svijeće na grobu Dubravka Pukšeca.

U gradskoj četvrti Centar kod Doma Galdovo Kaptolsko održana je komemoracija za Dubravka Pukšeca prvog poginulog Siščana u Domovinskom ratu. Na komemoraciju sudjelovao je i  zamjenik župana Sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak i prvi zamjenik gradonačelnice Grada Siska Marko Krička.

Turnir se odigrao na sportskom igralištu Galdova Kaptolskog uz sudjelovanje pet veteranskih ekipa.

Dubravko Pukšec,  rođen je 26. studenoga 1964. godine u Sisku. Dubravko je živio s roditeljima, ocem Josipom i majkom Marijom u Sisku. Osnovnu i srednju školu završio je Sisku. Dubravko je iznimno volio sport, posebno nogomet i kuglanje, sve svoje slobodno vrijeme  posvećivao je tim sportovima te je aktivno i nastupao na turnirima u tim sportovima.

Krajem 1990. godine kao hrvatski domoljub koji je osujetio zlo koje se nadvilo nad Hrvatsku,  dragovoljno se uključuje u postrojbe MUP-a RH gdje  završava tečaj za policajca pripravnika. Osnivanjem Jedinice za posebne namjene PU Sisak u veljači 1991. godine postaje pripadnikom te postrojbe. Kao pripadnik hrvatske policije, Dubravko je profesionalno i odgovorno obavljao sve policijske zadaće koje su mu bile povjerene.

Osnivanjem Zbora narodne garde,  Dubravko prelazi u sastav 2. A brigade ZNG, u  2. pješačku bojnu u Sisku.  5. lipnja 1991. godine potpisuje Ugovor o službi u HV-i te biva raspoređen na dužnost satnijskog dočasnika u zapovjedništvo 1. pješačke satnije,  2. pješačke bojne, 2, gbr Gromovi.

U agresiji na Domovinu Hrvatsku od strane pobunjenih Srba okupljenih u paravojne terorističke formacije koje su bile potpomognute od strane takozvane JNA, Dubravko hrabro i časno od prvih dana agresije brani napadnutu Domovinu.

Prva bojna iskustva stekao je na Banovini u  Glina i  Dragotincima, gdje se pokazao pouzdanim, hrabrim i  odlučnim vojnikom. Među svojim suborcima bio je omiljen i cijenjen, u svakom trenutku bio je  spreman pomoći svojim suborcima u svim teškim ratnim situacijama.

Dubravko je svoj mladi život položio na oltar Domovine 15. srpnja 1991. godine u selu Dragotinci, kao sudionik operacije oslobađanja napadnute policijske ispostave u Kraljevčanima. Dubravko je  smrtno  stradao od neprijateljske tenkovske granate koja je pogodila položaje hrvatskih branitelja.

Važno je napomenuti da je Dubravko Pukšec prvi poginuli hrvatski branitelj iz grada Siska. Zbog pogibije sina Dubravka njegovi roditelji od tuge i žalosti za svojim voljenim sinom nakon kratkog vremena umiru. Još je veća tragedija to što se loza obitelji Pukšec ugasila jer nema više živućeg člana bliže obitelji.

Za svoj doprinos u  Domovinskom ratu,  Dubravko je odlikovan; Spomenicom Domovinskog rata, Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana te Zlatnom plaketom »Grom«, Plaketom „Marijan Celjak – junak obrane Grada Siska u Domovinskom ratu“.  Ulica u Gradu Sisku u gradskoj četvrti Centar nosi  ime Dubravka Pukšeca.

Posmrtno mu je dodijeljen počasni čin poručnika.

Izvor fotografija: smz S. Vidović,FB