Gromovi obilježili 27. godišnjicu 2. gbr Gromovi

U Sisku i Petrinji Gromovi su višednevnim programom u organizaciji MORH, OS RH i Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade Gromovi svečano obilježili 27. obljetnicu ustrojstva 2. gardijske brigade Gromovi i 11. obljetnicu ustrojstva 2. mehanizirane bojne Gromovi, pravnu sljednicu slavne ratne 2. gardijske brigade Gromovi.

Tako je u Petrinji 10. svibnja 2018. godine upriličen Taktičko-tehnički zbor opreme i naoružanja HV-e na Trgu hrvatskih branitelja. A u večernjim satima U POU „Hrvatski dom“ održan je koncert Jazz orkestra HV-e.

U petrinjskoj vojarni „Pukovnik Predrag Matanović“ 15. svibnja 2018. godine u prijepodnevnim satima održana je komemoracija i odavanja počasti poginulim pripadnicima 2. gbr Gromovi i Sveta Misa u kapelici sv. Ilije Proroka  koju je predvodio kancelar Sisačke biskupije velečasni Janko Lulić.

Svečanosti su  uz obitelj pokojnog Predraga Matanovića, ratnog zapovjednika 2. pb 2. gbr Gromovi čije ime nosi vojarna  i predstavnike Urv 2. gbr Gromovi  bili nazočni: izaslanik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH i zapovjednika Hrvatske kopnene vojske brigadni general Boris Šerić, zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade brigadni general Tihomir Kundid, zapovjednik 2. mehanizirane bojne Gromovi bojnik Ivan Radić, zapovjednici postrojbi smještenih u vojarni, predstavnici Crkve, Sisačko-moslavačke županije i lokalne vlasti te braniteljskih udruga.

Zamjenik načelnika Glavnog stožera OSRH general-pukovnik Drago Matanović uputio je pismeno čestitku pripadnicima 2. mehanizirane bojne Gromovi.  „Preuzeli ste ime koje znači pobjedu, čast, ponos i nevjerojatnu snagu. Budite dostojni nasljednici pobjedničke Hrvatske vojske, želim vam puno uspjeha u budućem radu“, poručio je Gromovima general Matanović.

U sklopu svečanosti u vojarni „Pukovnik Predrag Matanović“ održana je i ceremonija dodjele zelenih beretki Gromova,  novim pripadnicima koji su stigli na službu u postrojbu. Pripadnicima bojne Gromova  koji su u proteklom periodu postigli izvrsne rezultate u svom radu uručene su  poticajne mjere i zahvalnice.

Svečanost obilježavanja nastavljena je  u Gradu Sisku. Od jutarnjih sati građani su na Trgu bana J. Jelčića  mogli razgledati Taktičko-tehnički zbor suvremen opreme i naoružanja HV-e.

U 16,00 sati na gradskom groblju Viktorovac kod središnjeg Križa mnogobrojna izaslanstva položila su vijence i zapalile svijeće  i odale  počasti poginulim pripadnicima 2. gbr Gromovi u Domovinskom ratu.

U crkvi sv. Marije u Sisku služena  je sveta misa za poginule, nestale i umrle pripadnike 2. gardijske brigade, misu je predvodio velečasni Mladen Vidak, povjerenik za pastoral hrvatskih branitelja Sisačke biskupije.

Svečani program obilježavanja nastavljen je mimohodom uz pratnju vojnog orkestra OS RH pripadnika 2. mehanizirane bojne Gromovi, veterana Gromova, visokih uzvanika i gostiju. Mimohod je krenuo  Željezničkog kolodvora do Trga bana Josipa Jelačića.  Nakon mimohoda  na trgu je prikazan  rad sa psima Pukovnije Vojne Policije i borilačke vještine Zapovjedništva specijalnih snaga. Vrhunac programa bio je nastup akro grupe “Krila Oluje”.

Svečanost je nastavljena u restoranu „Stari Grad“  kod povijesne utvrde u Sisku gdje je održan svečani prigodni program u organizaciji Urv. 2. gbr Gromovi. Prigodnim glazbenim nastupom svečanost su uveličali učenici OŠ GŠ Borisa Papandopula iz Kutine, Inga Potnar i Matija Dragojlović.

Uz obitelji poginulih Gromova i veterane Gromova obilježavanje 27. obljetnice ustrojstva 2. gbr Gromovi i 11. obljetnice ustrojstva 2. mehanizirane bojne Gromovi, svojom nazočnošću u Sisku  uveličali su i mnogobrojni drugi  visoki uzvanici: izaslanik predsjednice RH Ante Deur, potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, zamjenik Načelnika GS OS RH general-pukovnik Drago Matanović, zamjenik Zapovjednika HKoV-a brigadni general Boris Šerić, Zapovjednik GMTBR  brigadni general Tihomir Kundid, načelnik Policijske uprave  Smž-e Luka Pešut, zamjenik župana Sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak, izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba Miodrag Demo, izaslanik gradonačelnice grada Siska zamjenik Ivica Rendulić i predsjednica Gradskog vijeća Ivana Krčelić, gradonačelnik Grada Gline Stjepan Kostanjević, zamjenica gradonačelnika grada Petrinje Viktorija Kaleb, zamjenik načelnika općine Sunja Ivica Kozarić, predstavnik Općine Dvor Predrag Begić, ratni zapovjednici 2. gbr Gromovi; brigadni general Zvonko Peternel, general bojnik Vlado Šindler, brigadir Vinko Ukota, zapovjednik 2. mehanizirane bojne Gromovi bojnik Ivan Radić  s časnicima postrojbe, predstavnici gardijskih postrojbi iz Domovinskog rata članica ZUV HGP,  braća po oružju okupljena u više braniteljskih udruga s područja Smž-e, udruge Crne mambe i predsjednik  Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata Grada Siska Antun Pereković.

U ime Urv 2. gbr Gromovi zahvaljujemo se svima nadležnim službama Grada Siska, Grada Petrinje, Sisačko-moslavačke županije, te PU Sisačko-moslavačkoj i svečenicima sisačke biskupije  koji su se stavili na raspolaganje u provedbi i organizaciji ovog svečanog obilježavanja.

Zahvaljujemo se svim medijima koji su pratili ovo događanje i koji su nam ustupili fotografije i video zapise koje koristimo u foto albumu.

Izvor foto: Smž, PS portal, MORH /J.Kopi,F.Mlinaric, Z. Maljevac, Radio Televizija Banovina