Simpozij „Od rova do krova “

0
1021

U organizaciji Udruge hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a Sisačko-moslavačke županije s partnerima; Zagrebačkim institutom za kulturu zdravlja i Neuropsihijatrijskom bolnicom „Dr. Ivan Barbot“ Popovača dana 27. veljače 2016. godine u prostorima Hrvatskog doma u Glini održan je simpozij pod nazivom „Od rova do krova“.
Cilj simpozija bio je definiranje uloge hrvatskih branitelja u društvu i smjernice funkcioniranja zajednice u sustavnom rješavanju postojeće problematike vezane uz skrb za branitelje kroz zaključke kao temelj zakonskih rješenja.
U radu simpozija sudjelovali su predstavnici državne i lokalne vlasti, naši najeminentniji stručnjaci, aktivni partneri i prijatelji UHBL PTSP SMŽ-a, te predstavnici Sisačke biskupije i branitelja. Na simpoziju su govorili:
• mr.sc. Zoran Komar o Studiji o samoubojstvima branitelja,

• doc.dr. dr. Marijana Brašo; PTSP i obitelj,

• prof. dr.sc. Veljko Đorđević; Odnos medicinske struke i hrvatskih branitelja,

• dr. med. Robert Marinić o praksi u liječenju hrvatskih branitelja – Neuropsihijatrijska bolnica „dr. Ivan Barbot“ Popovača,

• vlč. Mladen Vidak o duhovnom stanju braniteljske populacije – Sisačka biskupija – pastoral branitelja,

• Don Markušić predsjednik Azijsko-pacifičke gospodarske komore o iskustvima i odnosu Australije prema svojim veteranima,

• Ante Deur o mjestu braniteljske populacije u rakursu međunarodne i unutarnje politike Republike Hrvatske, stanje udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

Uslijedilo je obraćanje gostiju i uzvanika: Saborskog zastupnika Dražena Bošnjakovića izaslanika predsjednika sabora Željka Rajnera, zamjenice gradonačelnika Gline doktorice Sanje Štingl Vlašić i predsjednice županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije Ivanke Roksandić
Tajnik udruge Zvonko Sokolović iznio je prijedlog zaključaka i javnu potporu platformi sporazuma o suradnji u realizaciji projekata sustavnog rješavanja problema skrbi za hrvatske branitelja i članove njihovih obitelji te je pozvao sve prisutne a posebno čelnike braniteljskih udruga da dostave nadopune zaključaka kako bi se oni dostavili nadležnim tijelima.
Ovome događanju prisustvovalo je i izaslanstvo URV 2. gbr Gromovi predvođeno dopredsjednikom udruge Nenadom Bužanićem a izaslanstvu su se priključili i veterani Gromova s područja Gline.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here