Satnija Gromova spremna za NATO-ov brzi odgovor

0
1127

 

Na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” pratili smo vježbu Grom 2016/1 u kojoj je sudjelovala satnija 2. mehanizirane bojne Gromovi koja je ove godine u stanju pripravnosti za djelovanje u okviru NATO-a (ENRF)…

.

Vojni poligon na Slunju pretvorio se sredinom veljače u izmišljenu zemlju u kojoj izbija sukob, a NATO-ove snage za brzi odgovor stižu u područje operacije. Riječ je zapravo o vježbi Grom 2016/1 u kojoj je sudjelovala satnija 2. mehanizirane bojne Gromovi koja je ove godine u stanju pripravnosti za djelovanje u okviru NATO-a (Enhanced NATO Response Force – ENRF).

Zapovjednik Gromova bojnik Roman Kelnerić objašnjava nam kako je satnija za NRF prošle godine u svibnju prošla ocjenjivanja i NATO-ovu certifikaciju. Nakon toga u rujnu je sudjelovala na vježbi Immediate Response s međunarodnim snagama, a potom jedan vod na vježbi u Španjolskoj.
Ove su godine snage za ENRF u većem stupnju pripravnosti. One, naime, prolaze trogodišnji ciklus spremnosti. Prva je faza stand-up kad se nalaze u intenzivnom obučnom ciklusu godinu dana prije stand-by razdoblja. U stand-up razdoblju njihova je spremnost za djelovanje 45 dana. Zatim slijedi stand-by faza, koja, kako objašnjava zapovjednik, znači da satnija u roku od sedam dana od uzbunjivanja mora biti spremna za izmještanje u područje operacije. Satnija Gromova je u stand-by fazi od 1. siječnja do kraja ove godine, a onda 2017. nastupa stand down, svojevrsna otpuštajuća faza u kojoj su postrojbe još godinu dana aktivne i spremne na odgovor u roku od 30 dana.
U sastavu snaga ENRF-a je 1. mehanizirana satnija Gromova s 13 Patrija koje smo pratili po slunjskom poligonu, uz pridodanu logističku desetinu koja ima recovery Patriju i mobilni medicinski tim sa sanitetskom Patrijom te još tri vozila. Osim toga, tu je i pokretno Taktičko operativno središte. “Mi, naime, obučavamo satniju, ali ujedno i stožer bojne te smo na poligonu tijekom vježbe prebacili stožer s prvotnog mjesta na ovo mjesto bez struje i grijanja kako bismo ga uvježbavali u terenskim, odnosno u realnim uvjetima,” opisuje bojnik. Također, tu je i zapovjedna Patria kojom se zapovjednik, ako situacija na terenu zapne, može izravno zaputiti na bojište.
Gromovi su na Slunju boravili od 15. do 22. veljače. Satnija je provodila uvježbavanja, a stožer je provodio MDMP (Military Decision Making Process). “Ovo naše zapovjedništvo glumi krnji stožer španjolske bojne kojoj je naša satnija pridodana. Dakle, ona se sastoji od španjolske satnije, naše satnije i albanske satnije. Složili smo scenarij, izmislili sukob i zemlju kamo su stigle NATO-ove snage. S obzirom na to da pregovori nisu urodili plodom i protivnik je vršio napadne operacije na objekte, donesena je odluka da NATO ide u vraćanje prostora jer u području postoji nuklearna elektrana,” bojnik Kelnerić opisuje nam kako je zamišljen scenarij.
Trodnevna vježba započela je 19. veljače. Prvog su dana bile napadne operacije, a zatim su na red došle obrambene te operacije stabilnosti. “Ovdje smo imali više od 20 incidenata, a tijekom svih navedenih aktivnosti prisutna je bila suprotna strana iz naše bojne te ocjenjivači. Mi smo ih tijekom cijele vježbe pratili, izazivali incidente i koordinirali s ocjenjivačima da vidimo kakve su njihove reakcije i odluke,” zaključuje zapovjednik.
Tako se u scenariju, među ostalim, našao i dolazak civila koji iz grada bježe pred protivnikom pa su snage morale pokazati postupanje u takvoj situaciji. Također, u scenariju je bio i pronalazak zarobljenog časnika koji je zahtijevao provođenje procedure personnel recoveryja. Završetkom napadnih operacija snage se smještaju u bazu, dobivaju novo područje djelovanja, moraju uspostaviti kontrolne točke i promatračke postaje te vršiti ophodnje. Bili su planirani razni incidenti oko baze, zatim posjet generala sa službenim vozilom, ulazak trudnice pred porodom u bazu. Ono što je ključno jest da su incidenti složeni i u više se navrata odvijaju usporedno kako bi sudionici vježbe mogli demonstrirati spremnost i fleksibilnost u donošenju odluka. Zadnjeg je dana njihova boravka na Slunju odrađena raščlamba svih elemenata i procedura koje su važne za spremnost snaga OSRH za ENRF.

Vježba Grom 2016 fokusira se na održavanje dostignutih sposobnosti i pripremu za mogući odlazak na NATO-ovu vježbu Anakonda u lipnju. Na tu bi vježbu u Poljskoj išla cijela satnija koja bi se ondje uvježbavala s američkim i poljskim snagama, kao i sa snagama drugih članica NATO-a. Riječ je o jednoj od većih NATO-ovih vježbi, a planirano je djelovanje združenih snaga. Prema riječima bojnika Kelnerića, satnija bi se ondje upoznala s naoružanjem savezničkih snaga, nakon čega bi se održale mini vježbe s manevarskim, a zatim i bojnim streljivom u dnevnim i noćnim uvjetima.

Izvor: http://www.hrvatski-vojnik.hr/

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here