Sastanak ministra Banožića s veteranima 2. gardijske brigade Gromovi

0
742

Podnaslov: Zelena beretka sa znakom groma jedan je od prepoznatljivih simbola hrabrosti, pobjede i oslobađanja Hrvatske, rekao je ministar Banožić

Ministar obrane Republike Hrvatske Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske admiral Robert Hranj sastali se u četvrtak, 6. svibnja 2021. godine u Ministarstvu obrane RH s pripadnicima Udruge veterana 2. gardijske brigade Gromovi predvođenima predsjednikom udruge Ivanom Krupecom.

Ministar obrane na sastanku je istaknuo važnost razmjene iskustava i zajedničku težnju prema jačanju i modernizaciji Hrvatske vojske, a razgovaralo se i o obilježavanju 30. godišnjice 2. gardijske brigade Gromovi.

„Gromovi su dali izniman doprinos u Domovinskom ratu, a zelena beretka sa znakom groma jedan je od prepoznatljivih simbola hrabrosti, pobjede i oslobađanja Hrvatske. Hvala vam na žrtvi i doprinosu slobodi te što i danas dijelite s nama sva svoja iskustva i znanja kako bi Hrvatsku vojsku svakim danom činili sve jačom i moćnijom“, rekao je ministar obrane.

Također, ministar je podsjetio i na profesionalan angažman pripadnika 2. mehanizirane bojne Gromovi Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske tijekom potresa koji su pogodili našu zemlju istaknuvši kako je to bila još jedna od situacija u kojoj su se Gromovi nesebično stavili na raspolaganje Domovini.

Predsjednik udruge veterana 2. gardijske brigade Gromovi Ivan Krupec zahvalio se na prijemu te je nazočne upoznao sa ciljevima i radom udruge kao i planovima za budućnost.

Druga gardijska brigada osnovana je 15. svibnja 1991. godine u vojarni “Trstenik” pokraj Dugog Sela. S geslom ”Jednom grom, zauvijek grom” bila je jedna od nositeljica stvaranja buduće Hrvatske vojske. Tijekom preustroja u njen sastav je ušla 81. gardijska bojna, a 2003. godine dolazi do novog ustrojavanja i spajanja sa 7. gardijskom brigadom. Druga gardijska brigada odlikovana je brojnim priznanjima i pohvalama za svoj doprinos u Domovinskom ratu. Danas je 2. mehanizirana bojna Gardijske mehanizirane brigade nositeljica tradicije „Gromova“. Sjedište postrojbe je u vojarni ”Pukovnik Predrag Matanović” u Petrinji te 15. svibnja slavi obljetnicu 2. gardijske brigade i Dan bojne.

IZVOR: https://www.morh.hr/sastanak-ministra-banozica-s-veteranima-2-gardijske-brigade-gromovi/

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here