Reagiranje na članak objavljen 05. kolovoza 2012. godine u prilogu “Oluja, istinite ratne priče”, objavljenom u “Slobodnoj Dalmaciji”

2055

U cilju faktografskog očuvanja istine osjetili smo potrebu reagirati na članak objavljen 05. kolovoza 2012. godine u prilogu “Oluja, istinite ratne priče”, objavljenom u “Slobodnoj Dalmaciji” pod naslovom ” Tajna skrivana 17 godina: “Sa Svetim Dujom prvi smo ušli u Knin”.

Kako bi se konačno znala istina, molimo Vas da objavite u svom glasilu naš komentar na spomenuti članak.

Već neko vrijeme mi branitelji primjećujemo da nas se na razne načine pokušava suprotstaviti jedne drugima, ali mi znamo da je to nemoguće. Samo oni koji su proživjeli sve što donosi rat i koji su bez imalo razmišljanja u ratnom metežu stavljali svoj život u ruke svojih suboraca znaju što je ratni brat. Tako mi osjećamo sve svoje kolege branitelje, a posebno 4. gardijsku brigadu.
Vrlo smo ponosni što smo se tijekom Domovinskog rata borili i oslobađali Hrvatsku rame uz rame s našom braćom iz 4. gardijske brigade. Neizmjerno cijenimo njihov doprinos oslobođenju i stvaranju Republike Hrvatske i mislimo da i pripadnici 4. gardijske brigade osjećaju isto.

Tijekom Domovinskog rata svi Hrvatski branitelji dali su neizmjeran doprinos stvaranju naše Domovine, na kojem god ratištu i u kojim god se operacijama borili za slobodu Republike Hrvatske. Neke od operacija i zadaća tijekom tih operacija, postale su simbol ratne pobjede i oslobođenja domovine.
Tako su i značaja lepršanja hrvatske zastave na kninskoj tvrđavi kao simbola ratne pobjede svjesni svi.

Obzirom da se radi o povijesnim činjenicama koje mogu potvrditi svi koji su sudjelovali u planiranju i samoj provedbi operacija i zadaća, kao i general Hrvatske vojske Rahim Ademi osobno , smatramo da hrvatska javnost ima pravo i obvezu znati istinu.

A istina je da je 7. gardijska brigada „PUMA“ kao prva od brigada Hrvatske vojske ušla u grad Knin 05. kolovoza 1995. godine.

Nezaboravna fotografija na kojoj američki marinci postavljaju zastavu nakon pobjede u velikoj bitki Drugog svjetskog rata na otoku Iwo Jimi planetarno je poznata. Američka i svjetska javnost zna mnogo o tome, a autoru fotografije dodijeljena je i Pulitzerova nagrada. Naša, pak, javnost ne zna tko je postavio hrvatsku zastavu na kninsku tvrđavu u danima Oluje, a imena tih vojnika nisu nikad javno publicirana.

Hrvatska zastava na kninskoj tvrđavi uzdignuta je i postavljena 5. kolovoza 1995. godine u 10:15 sati. Podigli su je pripadnici 7. gardijske brigade Puma iz Varaždina, istoga dana kada je oslobođen hrvatski kraljevski grad Knin. O grandioznosti operacije Oluja već je dosta napisano, no niti izdaleka sve. Ne znaju se imena vojnika koji su izvjesili hrvatsku zastavu, a ne zna se niti kako se zastava od dvadeset metara našla na kninskoj tvrđavi.

Na pravcu oslobađanja Knina djelovale su 7. i 4. gardijska brigada Hrvatske vojske. Stoga su u zapovjedništvu Zbornog područja Split pripremljene dvije dvadesetmetarske zastave. Svoju je zastavu 7. gbr, uoči operacije Oluja, preuzela u zapovjedništvu operativne grupe IZM-a Split u mjestu Rujani, na lijevoj strani Livanjskog polja.

U ranojutarnjim satima 5. kolovoza 7. gardijska brigada brzo je napredovala s obronaka Dinare te je kao prva od brigada Hrvatske vojske ušla u grad Knin. Splitska 4. gbr ušla je u Knin oko 12:00 sati, jer se morala probijati tenkovima kroz minirane putove iz pravca Golubića.

Na kninsku su se tvrđavu prvi popeli pripadnici 7. gardijske brigade: Elvis Mihić (Rijeka), Mario Bilač (Vodice), Eduard Baltić (Čakovec), Ivica Novoselec (Zlatar Bistrica), Jasmin Hadžić (Beli Manastir), Miljenko Hajsok (Varaždinske Toplice). Na visoki metalni jarbol prvi se popeo Jasmin Hadžić. Otrgnuo je metalni lanac na kojem je bila izvješena zastava koja ni po čemu nije pripadala vrhu tvrđave starog hrvatskog kraljevskog grada. Ostaci
te zastave skinuti su, a u namjeri skidanja zaglavljenog lanca i lokota, Hadžić je pao s jarbola. Potom se na Hadžićevo rame, s istom namjerom skidanja lokota i lanca, popeo Mario Bilač. Kako se na uništenu lančanu sajlu nije mogla izvjesiti nova zastava, gardisti su veliku dvadestmetarsku hrvatsku zastavu izvjesili preko zidina kninske tvrđave. Nešto kasnije su i pripadnici 4. gardijske brigade svoju državnu zastavu istaknuli na kninskim zidinama. Slijedilo je zajedničko povijesno fotografiranje i time je simbolično označeno pobjedonosno i slavno oslobađanje Knina i pobjeda u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja. Drugoga dana, 6. kolovoza 1995. godine, velika hrvatska zastava 7. gardijske brigade svečano je postavljena na jarbol i ponosno se zavijorila nebom iznad slobodnog kraljevskog grada.

Tu slavnu hrvatsku pobjedničku zastavu, dolaskom na kninsku tvrđavu, poljubio je prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman. Te slike i videozapisi dvadestmetarske hrvatske zastave na jarbolu kninske tvrđave, kao zaustavljena slika vremena u danima velike hrvatske pobjede, ostali su trajno urezani u sjećanjima svih hrvatskih branitelja i domoljuba.
Odlučni u namjeri da zajedništvo hrvatskih branitelja, potvrđeno u Domovinskom ratu očuvamo i prenesemo na našu djecu, ovaj komentar šaljemo hrvatskoj javnosti radi preciznije spoznaje faktografskih podataka koji se odnose na oslobodilačku operaciju „Oluja“.

Predsjednik Udruge 7. gardijska brigada “PUMA”

Mirko Martinjak

1 KOMENTAR

1. Niko ne osporava da su Pume prvi podigli hrvatski stijeg na tvrđavi. Ali isto je istina da je prvi tenk HV (Sv.Duje),ušao u Knin. Zbog borbi i naša tri poginula suboraca u Golubiću, taj tenk se morao vratiti na određenu poziciju.