Reagiranje Ministarstva hrvatskih branitelja

0
907

Najoštrije odbacujemo sve insinuacije o poduzimanju bilo kakvih aktivnosti kojima bi se narušila dosadašnja tradicija održavanja Kolone sjećanja u Vukovaru.

S obzirom na medijske napise koji se tijekom nekoliko proteklih dana šire elektroničkim medijima, a u kojima se kroz provlačenje statusa na društvenim mrežama određenih protagonista u javnom prostoru nastoji kreirati teza kako „Vlada radi na tome da se vukovarska Kolona sjećanja postepeno ukine“, da je „dolazak Pupovca u Vukovar smišljena provokacija i dio sramotnog plana za postepeno ukidanje Kolone sjećanja“ te kako je „perfidno to što Vlada namjerava formirati posebno Vijeće koje bi se bavilo protokolom za 18. studeni, čime bi se organizacija Kolone sjećanja oduzela lokalnim vlastima i vukovarskim braniteljima“, radi istinitog i objektivnog informiranja hrvatske javnosti dužni smo reagirati i izvijestiti o sljedećem:
Vlada Republike Hrvatske je osnovala Povjerenstvo za proglašenje Vukovara mjestom posebnog pijeteta s ciljem analize stanja, svih povijesnih, gospodarskih i demografskih okolnosti i zakonskih propisa, a u svrhu izrade Nacrta prijedloga Zakona o proglašenju Vukovara mjestom posebnog pijeteta. Članovi Povjerenstva intenzivno rade na usuglašavanju svih potrebnih stavova kako bi se donijelo dugoročno što kvalitetnije zakonodavno rješenje, uzimajući u obzir složenost svih okolnosti i posebnosti grada Vukovara koje je potrebno razmotriti prilikom izrade cjelovitog i primjenjivog zakonskog rješenja. Radni materijal Nacrta prijedloga Zakona je pripremljen s dva ključna cilja koja se odnose na uspostavu i očuvanje kulture sjećanja na žrtvu Vukovara te provedbu aktivnosti usmjerenih društvenom i gospodarskom razvoju vukovarskog područja. Pri tome je ključno usuglašavanje mišljenja i stavova sa svim dionicima na koje se zakonski prijedlog odnosi.

Nacrtom prijedloga Zakona ni na koji način se ne namjerava ukinuti vukovarska Kolona sjećanja. Štoviše, nastoji se ojačati kultura sjećanja na žrtvu Vukovara, a za nositelja aktivnosti obilježavanja posebnog pijeteta predložen je i nadalje Grad Vukovar, koji je i sada nositelj programa obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara. Osim toga, Ministarstvo hrvatskih branitelja, u nastojanju da što veći broj hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata obilježi sjećanje na stradanje Herojskog grada, sufinancira autobusni prijevoz braniteljskih i stradalničkih udruga u Vukovar na obilježavanje ove obljetnice, a nemali broj puta, kao i ove godine, organiziran je i vlak „Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.“ koji broji 14 vagona s ukupno 840 putnika i  koji vozi na relaciji Split-Zagreb-Vukovar. Ujedno, važno je napomenuti kako Ministarstvo hrvatskih branitelja sudjeluje u podmirivanju i organizacijskih troškova obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, što je činilo i prethodnih godina.

Najoštrije odbacujemo sve insinuacije o poduzimanju bilo kakvih aktivnosti kojima bi se narušila dosadašnja tradicija održavanja Kolone sjećanja. Dapače, članovi Vlade Republike Hrvatske i ove će godine 18. studenoga s dubokim pijetetom sudjelovati u Koloni sjećanja u Vukovaru te na taj način dostojanstveno obilježiti pad hrvatskog grada heroja. Ova Vlada je itekako svjesna važnosti očuvanja digniteta Domovinskog rata te odgovornosti i obveza prema hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji te stradalnicima iz Domovinskog rata. Ovakve lažne i zlonamjerne tvrdnje svjesno su usmjerene na stvaranje nemira i pomutnje u javnom prostoru i njima se na nepotreban način, pred ovako važne događaje iz Domovinskog rata na čijim vrijednostima je stvorena hrvatska država, dodatno opterećuje stradalnike i hrvatske branitelje Vukovara.
Ministarstvo hrvatskih branitelja osuđuje svaki pokušaj manipulacije javnosti netočnim tvrdnjama i zlonamjerno konstruiranim tezama kojima se pokušava nanijeti šteta ovoj instituciji i Vladi Republike Hrvatske.

Izvor: https://branitelji.gov.hr

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here