Zaštita policijske ispostave Kozibrod u lipnju 1991. godine

0
3275

 

Srpski pobunjenici i “Martićeva milicija” okupirali su Dvor 25. lipnja 1991. godine. Povod je bio uspostava policijske ispostave u Kozibrodu 24. lipnja od strane MUP-a RH. U noći s 25. na 26. lipnja, pobunjeni Srbi pokušali su napasti ispostavu u Kozibrodu i istodobno uznemiravati stanovnike sela Divuša, Golubovac, Unčani, Struga Banska i Zamlača.

Druga pješačka satnija iz 2. pb, 2. gbr Gromovi, sa zapovjednikom Tomislavom Skenderom, kreće iz Siska 26. lipnja u pravcu Kozibroda sa zadaćom osiguranja normalnoga rada policijske ispostave u Kozibrodu i zaštite hrvatskih sela od pobunjeničkih napada. Satnija zauzima obrambene položaje u selima Unčani, Zamlača, Struga, Divuša i Kozibrod u dužini od 12 km. Sa sedamdeset gardista utvrđuje se obrana na prilazima selima i mogućim pravcima napada. Uz 2. pješačku satniju, u obrani se nalaze i policajci SJP Sisak sa zapovjednikom Stjepanom Lugarićem, kao i policija iz policijske ispostave Kozibrod.

Neprijatelj je minobacačima s desne obale Une napadao položaje gardista. Bilo je i pokušaja napada izvidničkih grupa srpskih pobunjenika, kao i vatre na vozila MUP-a i Hitne pomoći iz zasjeda, uglavnom noću. Prilikom jednog takvog napada 28. lipnja, poginuo je gardist Gordan Osonički, a jedan je gardist teško ranjen. Policijske snage imale su lakše ranjene od minobacačkih mina, pogotovo u Kozibrodu.

U subotu 29. lipnja 1991. godine oko 4:00 sata pobunjenici su krenuli u još jedan pješački napad na Kozibrod uz potporu JNA, ali gardisti, policija i mještani uspješno su odbili taj siloviti napad. Strah i neizvjesnost širio se Pounjem. Bilo je dojava o dolasku srpskih paravojnih skupina naoružanih od strane JNA, kao i srpskih pobunjenika s područja Banovine. Barikade, prijetnje i bombaški napadi prijetili su izbijanjem otvorenog sukoba.

Dana 17. srpnja 1. pješačka satnija 2. pješačke bojne 2. gbr Gromovi  kreće iz Siska kritičnim pravcem Komarevo-Sunja prema Kozibrodu, ojačava položaje 2. ps/2.pb/2.gbr  i svojim dolaskom ojačava obranu u Pounju. Gromovi se 21. srpnja po zapovjedi izmještaju u Sisak, a pripadnici MUP-a RH pojačavaju svoje snage u obrani Hrvatske Kostajnice i Kozibroda gdje su pobunjeni Srbi uz potporu JNA izvodili stalna borbena djelovanja.

Izvor: Monografija 2. gbr Gromovi

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here