Prvo javno prikazivanje: „Zaboravljenu mladost“ u Kinu Ivanec pogledalo oko 120 ljudi

0
608

U Kinu Ivanec održano je prvo javno prikazivanje dokumentarnog filma „Zaboravljena mladost“ na kojoj je Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Ivanec, u suradnji s HVIDRom Ivanec, radila od 2019. godine.

S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju, projekcija je bila pozivnog karaktera, a odazvalo joj se oko 120 pozvanih.

Program je vodila Vesna Matišić, a nazočile su mu obitelji poginulih hrvatskih branitelja, potom Snježana Hunjet, izaslanica ministra hrvatskih branitelja i potpredsjednika Vlade RH, Tome Medveda, pa Miroslav Ivančić, predsjednik udruge hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika i predsjednik Gradskog vijeća grada Pakraca, brigadni general Željko Dvekar, izaslanik župana Varaždinske županije Anđelka Stričaka, gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić, pukovnik Ivan Krupec, predsjednik Udruge veterana 2. GBR Grom, Robert Puja, predsjednik Udruge veterana 7. GBR Puma, predsjednici HVIDRe Varaždinske županije i Ivanca, Dragutin Špac i Vjekoslav Špac, Branko Družinić, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Varaždinska županije, izaslanici udruge Branitelji Hrvatske Lepoglava i udruge veterana 1. GBR Tigrovi, pripadnici 2. oklopno-mehanizirane bojna PUME predvođeni bojnikom Krunoslavom Slavincem, akteri filma, donatori i sponzori ivanečke udruge i drugi.

Gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić svoj je nedolazak pismenim putem opravdao ‘nepredviđenim okolnostima slijedom kojih je boravio na putu izvan Varaždinske županije’, a u svojoj isprici koja je prenesena nazočnima, uz ostalo naglasio: “Svim sudionicima koji su sudjelovali u snimanju filma i tako pridonijeli čuvanju istine o Domovinskom ratu i sjećanja na naše heroje, upućujem iskrene čestitke.”

Prije prikazivanja filma, a nakon intoniranja ‘Lijepe naše’ i odavanja počasti poginulim, preminulim i nestalim hrvatskim braniteljima te prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, obratili su se voditelj projekta “Zaboravljena mladost” Željko Đurin i predsjednik ivanečkog Ogranka Ljudvek Cikač, koji su ukratko iznijeli tijek događanja vezana uz film, te istaknuli kako su s njim zaključili svojevrsnu trilogiju rada Udruge. Podsjetili su nazočne da je upravo UDVDR Ogranak Ivanec prvi inicirao izgradnju spomen obilježja u Ivancu i temeljem natječaja od Ministarstva hrvatskih branitelja dobio 160.000,00 kuna za njegovu izgradnju, a potom je, nakon 2 godine rada na njemu, napravio program stručnih predavanja po školama naziva „Domovinski rat – Istina o slobodi“, odobrenog od Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Dokumentarac “Zaboravljena mladost”, na neki način, završni je dio te trilogije.

Nazočnima su se obratili i Branko Družinić, Marijan Škvarić, Miroslav Ivančić, Željko Dvekar i Snježana Hunjet, koji su se u svojim izlaganjima pohvalili ovaj projekt, te istaknuli kako s takvim aktivnostima nikada ne treba stati i da ovaj film bude poticaj drugima da su uključe i naprave nešto slično.

Potom je prikazan film trajanja sat i 50 minuta, sniman na autentičnim lokacijama iz Domovinskog rata (Ivanec, Ivanščica, Pakrac, Okučani, Novska, Lipik, Plitvice, Vojnić, Knin, Vukovar, Dalj, Aljmaš, Tovarnik, Borovo Selo, Borovo naselje, Rakitje….), a donosi sjećanja i dojmove sudionika nekih ključnih događanja iz rane faze demokratskih promjena 1990., te u ratnim operacijama od 1991. – 1995.  U snimljenim materijalima jako je puno činjenica s kojima javnost svih ovih godina nije uopće ili nije bila dovoljno upoznata.

Jedna od tih je i oslobađanje vojnog objekta tzv. JNA na Ivanščici, o čemu se po prvi puta nakon 30 godina mogla dobiti cjelovitija slika, od one koja je do sada bila prikazivana, što su istaknuli mnogi koji su pogledali film. A posebice su tom činjenicom bili zadovoljni pripadnici Policijske postaje Ivanec, koja je sredinom rujna 1991. vodila operaciju oslobađanja Ivanščice. Iz tog razloga tijekom studenoga u planu je prikazivanje još opsežnije priče-filma o oslobađanju Ivanščice, za koju su kadrovi također snimljeni tijekom rada na Zaboravljenoj mladosti.

Po završetku projekcije, nazočni su nastavili s neformalnim druženjem na terasi ivanečkog Kino Kluba.

Projekcija filma Zaboravljena mladost  jedan je u nizu programa kojim UDVDR Ogranak Ivanec i HVIDRa Ivanec obilježavaju 30. obljetnicu početka Domovinskog rata, kao i 30. obljetnicu oslobađanja Ivanščice.

Fotografije: Marijan Friščić

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here