Provedena dosad najveća vojna vježba OSRH-a „Združena snaga 15“

0
1075

Na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” kod Slunja danas je, 6. listopada 2015., održana pokazna vježba s bojnim gađanjem “Združena snaga 15”, jedna od najvećih vježbi Oružanih snaga RH od Domovinskog rata.

U vježbi je sudjelovalo više od 1000 pripadnika svih ustrojbenih cjelina OSRH, a riječ je o prvoj vojnoj vježbi koja se provodila u četiri dimenzije ratovanja – na kopnu, moru, iz zraka te u cyber prostoru. U pripremi i provedbi vježbe sudjelovao je Glavni stožer i njegove pristožerne postrojbe, kopnene snage, HRM, zrakoplovstvo, logističke postojbe i specijalne snage, s tim da je 630 pripadnika sudjelovalo izravno u vježbi, 398 u potpori, a 28 pripadnika u upravljačkom tijelu vježbe. Cilj vježbe bio je pokazati integrirane sposobnosti OSRH-a i uspješnost uvođenja novih sustava i opreme u operativnu uporabu.
Vježbi su prisustvovali ministar obrane Ante Kotromanović, načelnik GS OSRH general zbora Drago Lovrić, zapovjednici grana OSRH, generali, visoki dužnosnici OSRH-a i MORH-a, bivši i sadašnji, kadeti, kao i rektor te profesori Sveučilišta u Zagrebu i ostali uzvanici.
Tom prilikom ministar Kotromanović čestitao je i zahvalio svima na trudu koji su uložili u organizaciju i provedbu ove vježbe, koja je provedena u izrazito teškim vremenskim uvjetima, te je rekao „Željeli smo pokazati da na kraju mandata ostavljamo Oružane snage spremnima za sve zadaće koje proizlaze iz Ustava. Za njih ćemo biti spremni kao što ćemo biti spremni i za misije koje se provode diljem svijeta u kojima će naši vojnici participirati“, izjavio je ministar Kotromanović.


Načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Drago Lovrić rekao je kako je ovo najveća vojna vježba koju su OSRH provele u mirnodopskom razdoblju. „Danas smo pokazali kako hrvatski vojnik integrira sve svoje sposobnosti te je spreman obraniti hrvatski teritorij. Mi upravo radimo na našoj doktrini integrirane bitke i na novoj vojnoj strategiji tako da smo kroz ovu vježbu testirali sve te mogućnosti.“, izjavio je general Lovrić. Naglasio je i zadaću mornarice u vježbi, snimka koje se mogla vidjeti na postavljenim monitorima, a provedena je na vojnom poligonu „Dugi otok“. „Vidjeli smo integrirano djelovanje raketa RBS-15 i topničko djelovanje na moru što pokazuje da je HRM pored svih zadaća u okviru Obalne straže, u operaciji spašavanja migranata i borbi proti pirata, sposobna u borbenoj operaciji zaštiti hrvatski teritorij, uništiti svaki cilj na moru i zemlji udaljenosti do 80 kilometara“,zaključio je general Lovrić.
Direktor vježbe, brigadir Ivica Matanović rekao je kako je “vrlo zadovoljan provedenom vježbom, a tu posebno želim istaći izuzetan trud, rad i sposobnost pripadnika Glavnog stožera i pripadnika grana OSRH-a koji su pripremali i sudjelovali u vježbi”.

U vježbi su sudjelovale snage borbene grupe mehaniziranog pješaštva ojačane bitnicom samohodnih višecjevnih lansera rekata, vodom tenkova, vodom terenskih vozila M-ATV i vodom minobacača 82 mm, dvije raketne topovnjače HRM-a, dva aviona MiG-21, transportni helikopteri Mi-8 i višenamjenski helikopter helikopteri Mi-171Š HRZ-a i PZO-a, specijalne snage iz Zapovjedništva specijalnih snaga, vod elektronskog izviđanja Središnjice za obavještajno djelovanje, vod Vojne policije Pukovnije Vojne policije, tim za kibernetičku obranu sastavljen od pripadnike Uprave za komunikacijsko-informacijske sustave i Središnjice komunikacijsko-informacijskih sustava, skupina za kontrolu kretanja i desetina za rukovanje gorivom Zapovjedništva za potporu.
Vježba je započela zaštitom komunikacijsko-informacijskih sustava od kibernetičkog napada, a zatim je nastavljena djelovanjem MiG-ova na ciljeve na zemlji, nakon čega je uslijedilo združeno djelovanje specijalnih snaga i helikoptera HRZ i PZO-a uz djelovanje topničkih i protuoklopnih postrojbi uz manevarsko kretanje mehaniziranih snaga. Također, uz provedbu napada, uništenje protivnika i ovladavanje objektima, prikazana je zračna evakuacija ranjenih pripadnika te djelovanje logističkih operacija uz nadzor i regulaciju Vojne policije.

Izvor: http://www.morh.hr/hr/vijesti

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here