Provedba programa savjetodavne pomoći obiteljima poginulih i nestalih pripadnika 2.gbr Gromovi

0
882

Tijekom tekuće 2013. godine Udruga ratnih veterana 2. gardijske brigade „Gromovi“  u suradnji, i uz financijsku potporu Ministarstva branitelja provodi program pružanja psihosocijalne i savjetodavne pomoći obiteljima poginulih i nestalih branitelja, pripadnika 2.gbr Gromovi. Program je razrađen u četiri faze i provodi se tijekom cijele godine. Prve dvije faze koje su sadržavale planiranje, ustrojavanje timova volontera i voditelja -izrada potrebnih sredstava za provedbu, distribuciju, edukaciju i pripremu timova za provedbu, izvršeni su do mjeseca rujna. Trenutačno je u tijeku treća faza provedbe programa, obilazak obitelji i grobnih mjesta.  Dok će raščlamba provedenoga – završna faza programa s uočenim stanjem i daljnjim koracima biti provedena do kraja godine.

Trenutačno se provodi obilazak 284 obitelji poginulih i nestalih Gromova prvog nasljednog reda – roditelji, supružnici, djeca (279 u RH i 5 u BiH)) koje ukupno imaju 493 člana. Obilaskom je obuhvaćeno i 201 ukopno mjesto  poginulih Gromova u Domovinskom ratu (193 u RH i 8 u BiH). Obilazak provodi nekoliko desetaka timova –  članova/volontera iz središnjice udruge i njenih podružnica.

U razgovoru s članovima obitelji uočava se eventualna potreba pružanja potpore u savladavanju traume gubitka u obitelji i u poteškoćama pri ostvarivanju prava sukladno Zakonu o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji.  Obiteljima kod kojih se uoči problematika upoznaje se s Nacionalnim programom psihosocijalne i zdravstvene pomoći za sudionike i stradalnike iz Domovinskog rata koje provodi Ministarstvo branitelja putem sustava Centara za psihosocijalnu pomoć u sjedištima županija.

Iako poteškoće kod članova obitelji postoje, i u kojim će im se pokušati pomoći,  mogli bismo reći da su najvrjedniji i najznačajniji upravo sami susreti s obiteljima.  Puni emocija i zahvalnosti, obitelji ne kriju zadovoljstvo što ih se posjećuje. „ Jutrom se budim s mislima na sina, svaki dan je u mome srcu, noću liježem s molitvom za njega, a kad vas vidim, znam da nisam sam koji ga se sjeća i voli“ – kazao je jedan roditelj poginulog Groma.

Upravo jedan od najvažnijih razloga  udruživanja ratnih veterana 2. gardijske brigade „Gromovi“ je ne odati zaboravu žrtvu vlastitoga života naših subranitelja i prijatelja, hrvatskih ratnika, pripadnika legendarne 2. gardijske brigade „Gromovi“.

U fotogaleriji možete pogledati dio zabilježenih obilaska obitelji i posjeta grobnim mjestima, a u dogledno vrijeme objavit ćemo još fotografija. Fotografije s obilaska grobnih mjesta i paljenja svijeća na blagdan Svih svetih sa zagrebačkih groblja Mirogoj i Miroševec možete pogledati u našem članku u rubrici „vijesti“ od 2. studenoga 2013. godine.

 

Fotogalerija:

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here