Prosvjed branitelja i građana zbog skrnavljenja spomenika

0
1005

Sa skupa je upućen apel policiji da nastavi potragu za počiniteljima, sudbenoj vlasti da ih adekvatno sankcionira, roditeljima da više nadziru svoju djecu, te Gradu Sisku, kao vlasniku spomenika, da ga bolje zaštiti

U organizaciji Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata, u Sisku je u subotu održan mirni prosvjed s kojeg je upućen apel o potrebi čuvanja vrijednosti Domovinskog rata te poštivanja digniteta onih koji su dali život za neovisnu Hrvatsku.

Povod okupljanja branitelja i građana bilo je skrnavljenje spomenika poginulim braniteljima u sisačkom Parku dr. Franje Tuđmana, što se dogodio 26. listopada.

Sisak: Mirno okupljanje ispred devastiranog spomenika poginulim braniteljima | Autor: Nikola Cutuk/PIXSELLfoto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Predsjednik Koordinacije Željko Gršić rekao je da je to bio pokušaj ponižavanja svih onih čija su imena za vječnost upisana pred vječnim gorućim plamenom.

– Ne samo njih, tim činom povrijedili su i njihove obitelji, prijatelje, suborce, sudionike Domovinskog rata, najveće svetinje koja nam je omogućila da slobodno živimo u našoj lijepoj domovini. Ovo nije prvi puta i pitamo se kako odgajamo svoju djecu, kakvim pričama o ratu svjedoče naša djeca u školi, na ulici, kroz medije. Kakvu istinu o Domovinskom ratu ostavljamo našim nasljednicima – upitao je Gršić.

Sa skupa je upućen apel policiji da nastavi potragu za dosad nepoznatim počiniteljima, sudbenoj vlasti da ih adekvatno sankcionira, roditeljima da više nadziru svoju djecu, te Gradu Sisku, kao vlasniku spomenika, da ga bolje zaštiti i stavi pod video nadzor. Trend poraslog vandalizma u gradu, kako je rečeno, treba zaustaviti.

foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Među oko 200 branitelja i građana bili su Ljubo Ćesić Rojs, Ivo Bobetko, predsjednica Županijske skupštine Ivanka Roksandić, sisački dogradonačelnici Marko Krička i Ivica Rendulić, te drugi uzvanici.

Nakon što su uz spomenik poginulim sisačkim braniteljima zapaljene svijeće, zajedničku molitvu predvodio je sisački katedralni župnik Marko Karača. (bs)

 

IZVOR: https://www.24sata.hr/

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here